InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Dieet > Afslanken met negatieve calorieen

Afslanken met negatieve calorieen

Er zijn voedingsmiddelen die meer calorieën verbranden, dan het aantal calorieën dat ze aan het lichaam leveren. Op deze manier helpen ze mee om de overtollige kilo’s kwijt te raken. Ze worden genoemd ‘anti-vet-voedingsmiddelen’, ‘voedingsmiddelen met een negatieve caloriewaarde’ of ‘voedingsmiddelen die vetophopingen helpen verbranden’.

1 of 2 hongerstillers oftewel spijsverteringsverbeteraars een kwartier vóór de maaltijd

Om het hongergevoel weg te nemen en je maag op de komende maaltijd voor te bereiden kun je 1 of 2 hapjes te kunnen nemen van:
  • 4 of 5 olienootjes
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 2 kleine rauwe wortels
  • 2 blokjes kaas
Kauw dit langzaam weg, zo zal het suikergehalte in het bloed gaan stijgen. De maag wordt door deze kleine hoeveelheid voedsel geprikkeld en gaat de nodige sappen aanmaken die nodig zijn voor een goede spijsvertering. Hierdoor zal de spijsvertering van de maaltijd zelf onder optimale omstandigheden plaatsvinden en kan deze goed verwerkt worden in het darmkanaal.

Begin je maaltijd altijd met een klein beetje sla, die heel fijn gesneden is. Kauw de sla heel langzaam en bewust. Eet hierbij desgewenst enkele stukjes volkorenbrood.

Daarna kun je de maaltijd op de normale manier voortzetten. Al snel zul je merken dat je honger sneller gestild is en dat je voedsel beter wordt verteerd.

De voedingsmiddelen

Wat zijn nu de minst energierijke voedingsmiddelen? Voedingsmiddelen die een hoog calorieverbruik nodig hebben voor hun omzetting? Voedingsmiddelen die meehelpen aan een betere verbranding van de vette voedingsmiddelen?

Al deze voedingsmiddelen moeten je smaak en eetlust bevredigen, maar mogen de maag en darmen niet extra belasten.

Dranken

Het is niet goed om veel te drinken tijdens de maaltijd. Een teveel aan vloeistoffen verdunt de spijsverteringssappen en dat verhindert een goede vertering van voedsel.
Een glas water op kamertemperatuur is het beste om tijdens de maaltijd te nuttigen.

Het beste is om ’s morgens op je nuchtere maag een glas water te drinken en rond 17.00 uur als je maag ook leeg is.

Je mag onbeperkt drinken:
  • water
  • wijn (Bordeaux of Beaujolais)
  • Chinese thee
  • verschillende kruidenaftreksels

Vruchten

Je zou ten minste 1 vrucht per dag moeten eten. Deze eet je dan niet vlak vóór, niet onmiddellijk ná en ook niet tijdens de maaltijden.
Bron: Munchtastic / FlickrBron: Munchtastic / Flickr
De spijsvertering van vruchten is anders dan die van andere voedingsmiddelen en daarom is het beter om fruit afzonderlijk te eten.
Het is ook niet verstandig om allerlei soorten fruit met elkaar te mengen. Fruit van dezelfde soort kun je wel tegelijkertijd eten.

  • sinaasappelen, mandarijnen, citroenen
  • perziken en abricozen
  • appels en peren

Bepaalde vruchten kunnen wel tot een fruitsalade gemaakt worden, omdat deze vruchten de vertering van proteïnen bevorderen:

  • ananassen
  • aardbeien
  • pompelmoezen
  • mandarijnen
  • papaja’s
  • blauwe bosbessen

Groenten

  • groene of witte kool
  • knolselderie of bleekselderie
  • courgettes (ongeschild)
  • spinazie
  • ui (rauw of gekookt)
  • asperges
  • artisjokken
  • pompoenen
  • venkel
  • waterkers
  • Spaanse pepers
  • worteltjes
  • bietjes

Het is niet nodig om grote hoeveelheden van deze groenten te eten. Beter is het om kleine hoeveelheden in een salade te mengen of in zetmeelhoudende producten. Grote hoeveelheden van deze groenten kunnen de spijsvertering overbelasten.
Gebruik dus kleine hoeveelheden (in een salade of samen met andere groenten) en deze speciale groenten zullen een vlotte opname en de verbranding van vet-producerende voedingsmiddelen bevorderen.

Melkproducten

Yoghurt, room en kaas zijn noodzakelijke aanvullingen op een evenwichtige voeding.

  • Yoghurt kan in een salade de olie vervangen
  • eet ’s morgens een kommetje yoghurt op je nuchtere maag ter afwisseling van het gebruikelijke glas water
  • melk kan verwerkt worden in soepen en nagerechten of kan gedronken worden als ‘hongerstiller’; drink de melk bij voorkeur warm

Zetmeel

Zetmeelhoudende producten zijn noodzakelijk voor een evenwichtige voeding en bevatten natuurlijke stoffen die de spijsvertering bevorderen.

De voorkeur is om alleen een lunchgerecht zetmeelhoudend te nuttigen, zonder vlees en met een minimum aan vet en met weinig suiker. Je kunt wel fruit of ‘vet-verterende’ groenten aan toe voegen.

Brood of beschuit?

Een beschuit kun je vergelijken met een sneetje brood, vergis je hier niet in!!

Brood is beter verteerbaar als het iets minder vers is. Kauw er in ieder geval goed op.

Brood wat rijk is aan gluten, bevat minder koolhydraten.

Deegwaren

Macaroni, spaghetti, lasagne kunnen gewoon gebruikt worden, zo lang ze maar beschouwd worden als een volledig gerecht. Kruid deze gerechten met specerijen, voeg een theelepeltje room toe en serveer er een tomatensalade bij.

Vlees en vis

Vlees en vis nemen een belangrijke plaats in in ons voedselpakket. Gebruik alleen vis en vlees bij maaltijden die geen of heel weinig zetmeelhoudende producten bevatten.

Eieren

Als compleet gerecht voldoen eieren heel goed. Als je eieren gebruikt als onderdeel van een gerecht, ben je al snel aan het ‘vetten’

Verse kruiden

  • peterselie
  • munt
  • kervel
  • dragon
  • venkel
  • basilicum
  • bieslook

Wortels en bolgewassen

  • radijs
  • uien
  • knoflook

Gedroogde kruiden

  • laurier
  • salie
  • tijm

Specerijen

  • nootmuskaat
  • peper
  • kaneel
  • jeneverbes
  • zwarte kruidnagel

Natuurlijke sappen

  • citroensap
  • pompelmoessap
  • verse tomatensap
  • verse ananassap

Nagerechten

Vermijd de nagerechten die teveel witte bloem bevatten (vb cake).

Salades

Salades worden gemaakt van groenten, vlees, vis, kruiden en specerijen. De salade moet deel uitmaken van ten minste 1 van je dagelijkse maaltijden en je eet de salade aan het begin van je maaltijd.

Voor de vinaigrettesaus kun je gebruiken

  • wijnazijn of
  • citroensap of
  • pompelmoessap
En een bindmiddel:
  • maïsolie of
  • olijfolie of
  • zonnebloemolie of
  • yoghurt of
  • lichte room
Met kruiden kun je de saus op smaak brengen:
  • knoflook
  • basilicum
  • kervel
  • munt
  • peterselie
  • dragon
  • venkel
  • een gesnipperd uitje

Hieronder volgen enkele ingrediënten die je in salades kunt verwerken. Let erop, dat je altijd alle aangegeven ingrediënten in de salade verwerkt.

  • appelen, komkommer, kippenvlees, vers muntkruid
  • tomaten, gekookte aardappel, basilicum, uien
  • koud varkensvlees, bietjes, knolselderie, kervel
  • gekookte rijst, gekookte sperziebonen, knoflook, peterselie
  • gestoofde bloemkool, tomaten, gehakte radijsjes
  • gekookte maïs, ham, uien
  • champignons, in stukjes gesneden vis, citroensaus
  • meloenblokjes, ham, yoghurtsaus
  • groene kool (gekookt en in blokjes gesneden), 10 plakjes Frankfurter worstjes, uien
  • gekookte sperzieboontjes, hard gekookte eieren, uien
  • gruyére-kaas in blokjes gesneden, rozijnen, in reepjes gesneden slablaadjes
  • tomaten, groene pepers, ui, basilicum
  • gekookte groene kool, gekookte aardappel in dunne schijfjes gesneden, kippenvlees, gehakte venkelblaadjes
  • gekookte worteltjes in blokjes gesneden, veldsla, bietjes, citroensaus

Groenten

Je kunt meerdere soorten groenten tegelijk bereiden bijvoorbeeld:
  • bloemkool, worteltjes, erwtjes en sperzieboontjes
  • andijvie en groene kool
  • rode kool en uien
  • venkel, selderie en courgettes
  • sperzieboontjes, tomaten en worteltjes

Je kunt de groenten laten stoven in water waaraan je wat tijm of basilicum hebt toegevoegd. De gemiddelde kooktijd is 15 minuten).

Kijk voor recepten met negatieve calorieën op: Afslankende recepten met negatieve calorieen

Eet smakelijk!!
© 2010 - 2017 Carolaw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dieet volhouden: praktische tipsDieet volhouden: praktische tipsAan een dieet beginnen, is vaak makkelijker dan een dieet volhouden. De verleiding van lekker eten wordt steeds groter,…
Recepten voor de Indische rijsttafel en de boemboeRecepten voor de Indische rijsttafel en de boemboeVoor de liefhebbers van de Indische keuken volgen hier enkele recepten. De Indische gerechten zijn te integreren in een…
De warme maaltijd: elke dag gezond, goedkoop, snel en lekkerDe warme maaltijd: elke dag gezond, goedkoop, snel en lekkerKant-en-klaarmenu's, meeneemchinees, frituren: ze doen gouden zaken. Budgetvriendelijk is het niet meteen, snel dat wel.…
Afslankende recepten met negatieve calorieenHier vind je enkele recepten met negatieve calorieën. Dit houdt in dat de verbranding van het voedsel wat je tot je neem…
Afslanken met het Yoghurt Dieet: Goedkoop en makkelijk!Afslanken met het Yoghurt Dieet: Goedkoop en makkelijk!Een effectief dieet dat erg populair is bij Franse vrouwen, is het yoghurt dieet. Gezond, goedkoop en eenvoudig te volge…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Afslanken met negatieve calorieen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Alexander, 30-08-2013 14:45 #1
Leuk dat je de moeite hebt genomen om dit artikel te schrijven, maar naast wat algemene richtlijnen en lekkere recepten, is dit artikel opgebouwd uit volkomen onzin. Voedsel met negatieve kilocalorieën bestaat niet. Het maakt je lichaam ook niet uit welk voedsel je combineert. Salade heeft geen negatieve kilocalorieeën, het is ook niet "goed" voor je spijsvertering, evenals dat twee blokjes kaas het suikergehalte in je bloed gaan verhogen als je er lang op kauwt. Kaas wordt niet zomaar een suikerhoudend product als je besluit om er lang op te kauwen. Thermisch effect van voedsel neemt ongeveer 20% procent in beslag.

Dat betekent: als een portie wortelen tien kilocalorieën aan energie bevat, je daar acht van opneemt en twee kilocalorieën van verbrandt door het thermische effect. Dat is overigens ook waar deze mythe uit ontstaan is.

Niettemin staan er op je andere infonu lekkere recepten die ik zeker eens ga proberen.

Infoteur: Carolaw
Laatste update: 05-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!