De balans: Weet wat je eet!
Het is een open deur om te zeggen dat het voor iedereen belangrijk is dat er eens balans is tussen werk en privé, trek dit ook maar gewoon door als het gaat om de balans tussen voeding en beweging. Zeker als het gaat om de meer zittende beroepen is alleen in de pauze een wandelingetje te maken, niet toereikend om de beweging te krijgen die je nodig hebt voor je lichaam.
Algemeen
De regel is gesteld op een half uur per dag matig intensief, zoals dat heet. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat als je gaat wandelen, je stevig doorwandeld. Maar als je dit doet is het nog steeds goed om enkele malen per week ook wat langer en intensiever te sporten. En vergeet je eetpatroon niet in het geheel mee te nemen. Enkele malen per dag de maaltijd nuttigen met hier en daar een zogezegd gezond tussendoortje.
Samen of alleen sporten
Als je gaat sporten is het goed te bekijken of je meer een mens bent voor alleen sporten of samen. Daarnaast is het belangrijk dat wat je doet, ook met je werk te combineren is. Denk aan onregelmatige diensten, wat een lastige is met in teamverband willen sporten.
In teamverband kan je ook gaan zwemmen of hardlopen, maar dat kan je ook alleen. In beginsel is het belangrijk als je voor een - in principe - individuele sport kiest, dat je ook voldoende zelfdiscipline hebt. Je moet jezelf motiveren om enkele malen per week te gaan sporten. Of dit nu bij een vereniging is of je gaat alleen lopen, het gaat om de zelfstartende motor.
Voeding aanpassen
Voor veel mensen geldt helaas dat ze meer innemen dan er verbruikt wordt door het lichaam. Dat wil dus ook zeggen dat je weer eens bewust naar je voedingspatroon moet kijken en dit in verhouding met je werkzaamheden. Logisch dat een bouwvakker een glazenwasser of tuinman meer verbruikt dan iemand met een zittend beroep op kantoor.
Neemt niet weg dat iedereen een goede basis nodig heeft. Het begint dan ook bij iedereen met een goed ontbijt. Ook al ben je in de ochtenduren niet de beste eter, sommige mensen hebben moeite om in de ochtenduren brood weg te werken, begin dan je dag met yoghurt of kwark met vers fruit. De vezels in bijvoorbeeld peren zijn goed voor de darmen, maar voeg er desgewenst ook wat gebroken lijnzaad aan toe. Dit stimuleert op een gezonde manier de darmen en is lekker. En neem halverwege de ochtend een gezond tussendoortje. Een gezond tussendoortje kan een stukje fruit zijn, maar als je je dag daarmee begint, is het niet altijd gewenst. Een plak ontbijtkoek of een cracker met wat smeerkaas of paté is prima als tussendoortje.
Rustig eten
Maar bij wat je ook eet geldt dat het gaat om de snelheid, of juist niet, van wat je eet. Kauw je eten goed en eet niet te snel. Als je snel eet krijgt je maag niet de kans het “volle” gevoel te creëren waardoor jij stopt met eten. De kans dat je dus meer eet dan je eigenlijk nodig hebt, is groot. Met als gevolg dat je na een half uur met een volle buik zit.
Koolhydraten verbruik
Feit is inmiddels dat gemiddeld genomen onze opgenomen koolhydraten niet altijd worden omgezet in energie die we verbruiken. Het is ingeburgerd dat we bij alle maaltijden koolhydraten nuttigen, maar dat maakt het niet altijd goed. De topsporter en bouwvakker zal het ongetwijfeld wel opsouperen, maar de man of vrouw in een kantoorbaan verwerkt de koolhydraten vaak niet. Dit resulteert in het opslaan en omzetten naar vetten. Wees bewust met je inname van koolhydraten en eet dat wat je ook verwerkt, want wat let je om in de avonduren de pasta, rijst of aardappelen weg te laten en wat meer groenten te nemen bij je vlees of vis.
Balans
Het sleutelwoord is dus balans, balans in werk en privé en dat geldt ook voor je lichaam. Weet wat je eet en wat het met je lichaam doet. En als je daarbij een dieet nodig hebt om je meer structuur te geven, dan is dat prima. Bedenk wel dat een dieet alleen werkt als je deze structuur ook invulling kunt geven. Daarnaast leent ook ieder beroep zich er niet even goed voor.
Als je zelf aan de slag gaat om je aan het beste voedingspatroon te houden, kan je natuurlijk altijd een diëtiste raadplegen, maar de variatie zit hem dan in de hoeveelheid koolhydraten. De schijf van vijf, die over het algemeen nog steeds door de meeste diëtistes wordt gebruikt, bevat in iedere maaltijd koolhydraten, maar omdat je ook uit andere voeding koolhydraten haalt, is de hoeveelheid die wordt aangegeven lang niet altijd nodig. Dit is dus mede afhankelijk van je werk en andere bezigheden. De balans dus weer opzoeken.
Tot slot
Bij zowel bewegen als voeding gaat het erom dat je je er prettig bij voelt. Teveel voeding geeft immers ook een onprettig vol gevoel en als je al geen zin had om te bewegen, bedenk dan dat je gevoel na het sporten vaak heel lekker is. Om het vol te houden moet het dan wel echt iets zijn wat je leuk vindt. Zo pas je het gemakkelijker in je leefpatroon in, en heb je niet de behoefte om excuses te bedenken om het sporten over te slaan. Alles in balans, dus ook je voeding en beweging.