Diëten met je hersenen

Diëten met je hersenen Het klinkt wellicht vreemd maar diëten met je hersenen/je brein is de basis van een gezonde balans in eten, bewegen, gewicht en alles waar daarbij hoort. Dit staat haaks op de diëten van de verschillende dieetgoeroe’s die met hun perfecte menu’s zorgen dat de kilo’s eraf vliegen. Misschien werkt het voor de korte termijn wel, maar wil je voor de langer termijn gaan, dan moeten je hersenen op hetzelfde niveau zitten en bovendien, je hersenen kunnen nog meer helpen in het afslankproces.

De hersenen

Maar de hersenen bepalen alles en als dat nu niet echt goed zit, dan gaat er op de lange duur geen enkel dieet goed. Belangrijk dus om te zorgen dat je lichaam en geest in balans zijn en je hersenen gebruikt om op een verantwoorde wijze afvalt c.q. op gewicht blijft. Want als de batterij niet opgeladen is, loop je voordat je het in de gaten hebt, volledig leeg.

Welke aspecten spelen een rol?

Voordat je ook maar ergens aan begint, is het belangrijk om goed in je vel te zitten. Daar is wel wat voor nodig. De volgende aspecten dragen bij al het algehele welbevinden.

Uitrusten/Slapen

Het is belangrijk om goed te slapen, dat weten we allemaal wel. Maar de vraag is … doen we er ook wat mee. Want als het ’s avonds gezellig is dan vinden we het niet prettig om te moeten gaan slapen, terwijl we weten dat het toch ook morgen weer vroeg dag is. Neem je rust in bed, want het heeft direct invloed op je gewicht. Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat 5 tot 6 uur slaap per dag op de lange duur een gewichtstoename in de hand werkt. En teveel slaap levert ook een gewichtstoename. Het beste is nu eenmaal je lichaam 7 tot 8 uur rust per nacht te gunnen. De gewichtstoename kan in enkele jaren al snel een 4 tot 5 –tal kilo’s betekenen. Verder neemt je behoefte aan suikers al toe als je enkele nachten te kort slaapt. Zo hard kan het dus gaan.

Stress

Dat stress niet goed is voor je lichaam is bekend, maar stress is voor velen ook een veroorzaken van “bunkeren”. Als een bezetene gaan eten, sommige eten tijdens de stressperiode niet en slaan vervolgens toe als de druk eraf is en andere beginnen meteen met enorm veel eten. Soms achter elkaar door. Verder levert stress een ontregeling van de cortisolhuishouding op. Dit kan weer tot gevolg hebben dat je meer buikvet opslaat. Wat kan helpen is ontspanningsoefeningen doen. Iedere dag opnieuw enkele oefeningen die gericht zijn op een correcte ademhaling. Overigens kan mediteren ook een moment van rust opleveren, want de stress vermindert. Je moet dit dan wel zeker een minuut of 10 volhouden.

Erken je verslaving

Het klinkt zwaar, maar overeters zijn nu eenmaal verslaafd en het stimuleert een gezonder eetpatroon als je in ieder geval zo eerlijk bent dat je het herkent. Er is zelfs een club van Anonieme Overeters, waarbij het feit dat je machteloos staat tegenover je eetverslaving, in het middenpunt staat. Vandaar uit kijk je hoe je geholpen kunt worden vanuit een spiritueel- en psychologisch programma.

Mindset

We hebben allemaal de mond vol over een andere ‘mindset’ en mogelijk is het een populair woord, maar het klopt wel. Positief denken is een belangrijk aspect in het bereiken van iets. Je moet er echt in geloven dat het gaat werken en je niet meteen uit het veld laten slaan als het even tegen zit. Het draait nooit alleen om de mindset, maar het helpt wel in het proces.

Wat hier wel een rol speelt is het je laten geloven dat er wondermiddelen bestaan, zoals pillen die je laten afvallen of niet hoeven te bewegen om af te slanken. Dat is zo ver naast de werkelijkheid, dat het met een gezond verstand nadenkend, niet reëel is om hier positief over te denken. En toch hebben juist deze middelen een reclame die daarop inspeelt. Als je dus je doelen stelt, laat ze dan reëel zijn en dan helpt positief denken dat je je doel gaat realiseren, zeker.

Yoga

Yoga is voor de een zweverig en voor de ander werkt het perfect. Het is heel persoonlijk, maar ja … kan het kwaad het te proberen als je af wilt vallen? Bewegen is sowieso belangrijk en zeker als je af wilt vallen, power yoga is daar een perfect voorbeeld van. Maar nu is er een vorm van yoga, te weten Ashtanga yoga, die concreet helpt in het proces van afvallen. Een bijkomend voordeel van yoga is het totaalplaatje waarin je kunt bewegen en de geest rustig krijgt. Een perfecte combinatie in een druk bestaan.

Tot slot

Maar welke vorm of vormen - want je kunt natuurlijk combineren - je ook neemt, het is altijd van belang om de geest erbij te houden en niet gedachteloos in een nieuw dieet stapt, zeker als het een wondermiddel lijkt te zijn. Gezond eten, genoeg bewegen en af en toe zondigen kan geen kwaad, het gaat alleen veel langzamer dan een crashdieet. Maar daarom is het brein ook zo belangrijk. Geloven in het feit dat het goed komt, ook al duurt het langer, is prima.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe je kunt Afslanken met Groene TheeHoe je kunt Afslanken met Groene TheeAfslanken met groene thee is een gemakkelijke manier om gewicht te verliezen. Door vijf bekers groene thee per dag te dr…
Carol Dweck; Intelligentie is geen vaststaand gegevenCarol Dweck; Intelligentie is geen vaststaand gegeven‘Intelligentie is geen vaststaand gegeven,’ zegt Carol Dweck (Amerikaanse psychologe en Stanfordonderzoeker) na jarenlan…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Waarom Lichaamsbeweging essentieel is als je wilt AfslankenWaarom Lichaamsbeweging essentieel is als je wilt AfslankenLichaamsbeweging is enorm belangrijk als je wilt afslanken. Door regelmatig oefeningen te doen zul je afslanken en zul j…

20 Top Tips voor het ontspannen ontgiften van je lichaam20 Top Tips voor het ontspannen ontgiften van je lichaamAls je denkt aan afvallen en gezonder leven door te ontgiften, denk je aan het volledig veranderen van je leefstijl. Vaa…
Afvallen met het Atkins Dieetmijn kijk opAfvallen met het Atkins DieetHet Atkinsdieet is gebaseerd op het eten van eiwitten en vetten, waarbij koolhydraten zo veel mogelijk beperkt moeten wo…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.