Het vermageringsdieet of caloriearm dieet

Een vermageringsdieet of caloriearm dieet wordt voorgeschreven voor zwaarlijvige mensen. Wat houdt dit dieet in en hoe weet ik wanneer ik te dik ben?

Zwaarlijvigheid en overgewicht

Een probleem wat gevolgen heeft voor de medische, maar ook voor de sociale kant van uw leven. Het is bekend dat zwaarlijvigheid onder andere hart-, vaat- en longaandoeningen kan veroorzaken.
Minder bekend, maar erg ingrijpend voor wie het moet ondergaan, is een soort ‘anti-vet racisme’ in onze samenleving. Personen met overgewicht hebben ook vaak te kampen met een negatief zelfbeeld. Ze voelen zich niet goed in hun vel.
Bij elk gezondheidsprobleem geldt, dat voorkomen beter is dan genezen. Vandaar dat preventieve acties, zoals voorlichtingscampagnes zowel naar kinderen als naar volwassenen, sterk de aandacht verdienen.

Wanneer ben ik te dik?

Eet u meer vet, suiker en calorieën dan goed voor u is, dan zult u dat snel genoeg merken aan de weegschaal. U kunt aan de hand van de Body Mass Index, BMI zelf berekenen of u een gezond gewicht heeft.

BMI = Gewicht (kg) / Lengte (m) x lengte (m)

BMI tussen 20 en 25 = Gezond gewicht
BMI tussen 25 en 30 = Overgewicht
BMI groter dan 30 = Zwaarlijvigheid


Bent u te zwaar, BMI > 25, kijkt u dan of de vetafzetting zich rond de buik of rond de dijen concentreert. Een ‘bierbuikje’ is gevaarlijker dan wat vet rond de heupen en dijen.

Gewicht wordt beïnvloedt door:

  • leeftijd
  • lichaamsbouw
  • geslacht

Bent u een type dat alles kan eten zonder ook maar één gram aan te komen, houdt er dan ook rekening mee dat ook magere mensen niet zomaar gespaard blijven van ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabeter enzovoort.

Om fit en gezond te blijven, moet een ieder opletten wat hij/ zij eet.

Snelle oplossingen helpen niet

Snelle oplossingen zijn geen goede oplossingen. Waarom niet?
  • Drastisch diëten leidt vooral tot vochtverlies en afbraak van het spierweefsel. Na het afvallen komt het gewicht dan ook snel terug, doordat onvoldoende vetverlies is gerealiseerd.
  • Strenge diëten kunnen zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid, doordat er noodzakelijke voedingsstoffen ontbreken. Bij sommige diëten krijgt het lichaam te kampen met tekorten aan vitaminen, calcium en ijzer. Ook eiwitten zijn hier belangrijk. Bij sommige worden eiwitten verboden. De lichaamseiwitten worden dan afgebouwd, waardoor de spiermassa vermindert. Gevolg: snel vermoeid, weinig weerstand, hartproblemen.
  • Drastische kuren zijn vaak eentonig en daardoor vaak niet vol te houden.
  • Ze hebben vaak een negatieve invloed op de psychische conditie van het dieetvolgend persoon: ze voelen zich moe, futloos, geïrriteerd en depressief.

Langzaam vermageren

Langzaam en gezond vermageren is mogelijk en het is de enige manier om, ook op lange termijn, resultaat te behalen. Een gezond vermageringsdieet ziet er als volgt uit:
Neem voldoende, maar niet te veel eiwitten. Vlees, vis, melk en melkproducten, kaas en eieren bevatten eiwitten. Een dagelijks portie van 100 gr mager vlees of 15- gr magere vis dekt de behoefte aan eiwitten. Dat combineert u dan met een drietal porties magere melk of melkproducten.

Beperk het vet. Vet verhoogt bijna onopgemerkt de hoeveelheid calorieën van de maaltijd. Vetaanvoer kunt u beperken door het eten van magere kaas, magere melkproducten, mager vlees: rund, kalf, gevogelte zonder vel.
Eet tevens mager vis: kabeljauw, tarbot, tong.

Visolie is veel gezonder dan vet van vlees. Vervang daarom regelmatig vlees door vis. Vermijd bovendien vette sauzen, mayonaise, koekjes, taartjes, bladerdeeg, ijs, snoep, chocolade.
Vet bevat ook vitaminen, daarom is het belangrijk 1 afgestreken eetlepel te eten. Vitaminen A, D, E en K zitten in vet.

Koolhydraten naargelang van te leveren inspanningen

Brood, rijst, groenten en fruit zijn de grote leveranciers van koolhydraten bij de mens. Deze producten bevatten vaak ook onverteerbare vezels en die zijn voor diëten belangrijk. Ze zorgen er steeds voor dat de spijsvertering langzaam verloopt en dat men dus minder vlug honger krijgt. Beperk daarom in de vermageringsperiode geraffineerde producten als suikers, snoep, witbrood of koekjes. Kies liever volwaardige producten zoals bruinbrood, rijst, groenten en fruit.

Verander uw gewoonten

Duurzame dieetresultaten bereikt u door tijdens de vermageringsperiode andere gewoonten aan te leren:
  • Begin de dag met een goed ontbijt.
  • Sla geen maaltijden over.
  • Eet langzaam en kauw goed.
  • Drink de gehele dag door veel water. Beperk frisdranken en alcoholische dranken.
  • Doe geen boodschappen met een lege maag.

Gewoonten voor in de keuken:
  • Gebruik tijdens het voorbereiden van het voedsel weinig vet.
  • Gebruik geen kant-en-klare producten, zoals soep in pakjes, instantpudding of diepvriesmaaltijden.
  • Zorg ervoor dat het bord van het dieetvolgend persoon goed gevuld is, zonder dat de calorieën toenemen. Gebruik bijvoorbeeld meerdere soorten groenten, feestelijk en gezond.

Bewegen

Bij afnemen geldt nog altijd: méér verbruiken dan innemen.
Gezonde mensen nemen beweging, ieder volgens eigen interesse of situatie.

Professionelen kunnen helpen

Mensen met een zwaarlijvigheidprobleem raadplegen het best een diëtiste voor professionele begeleiding. Zij maken regels, persoonlijk op degene ‘afgemeten’. Zelf streng diëten kan bovendien gevaarlijk zijn!
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vermageren / gewicht verliezen voor honden en kattenOvergewicht bij honden en katten is verantwoordelijk voor nare ziekten zoals diabetes, hartproblemen, nierinsufficiëntie…
Melk dieet, gezond vermageren op basis van melk en zuivelMelk dieet, gezond vermageren op basis van melk en zuivelEen dieet op basis van melk? Dat gaat misschien een beetje te ver, maar zuivelproducten zijn wel degelijk van essentieel…
Vermageren of afvallen zonder oorzaak/ redenVermageren of afvallen zonder oorzaak/ redenVermageren noemen we ook wel afvallen of gewichtsverlies. De meeste mensen vermageren bewust en met een doel: er slanker…
Kinderen en diëten, is dat wel verstandig?Kinderen en diëten, is dat wel verstandig?Het komt regelmatig voor dat kinderen te zwaar zijn en daarom moeten afvallen. Maar is het wel verstandig om kinderen op…

Cholesterolarm dieetEen te hoge cholesterol kan veroorzaakt worden door verkeerde eetgewoonten. Juiste voeding kan dit veranderen. Een chole…
Hoe motiveer ik mij tijdens een dieet?Hoe motiveer ik mij tijdens een dieet?Een dieet, een vrij lastige opgave. Vooral als u er alleen voor staat. U leest hier een aantal tips om uzelf te motivere…
Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 08-11-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.