Hoe motiveer ik mij tijdens een dieet?

Hoe motiveer ik mij tijdens een dieet? Een dieet, een vrij lastige opgave. Vooral als u er alleen voor staat. U leest hier een aantal tips om uzelf te motiveren en het dieet te laten werken en vol te houden. Succes!

Stel een realistisch doel

Alleen een verandering van voeding leidt op lange termijn tot gewichtsafname. Twee tot drie kilo per maand afvallen is realistisch. Weliswaar, verliezen vele aan het begin van een dieet iets meer, het gaat hierbij echter om water en niet om vet. Neemt u te snel af, is het zeer waarschijnlijk, dat u ook weer snel toeneemt: het Jojo effect. Belangrijk: Ga uzelf niet alles verbieden te eten, dit werkt alleen maar in het tegendeel.

Laat u niet irriteren door de weegschaal

Het gewicht stagneert bij het afnemen onder omstandigheden, een paar maal per week. Belangrijk is, dat u niet opgeeft. Denk er maar aan, wat u al bereikt heeft. Verzamel bijvoorbeeld voor elk verloren pond iets leuks en beloon uzelf steeds als u weer iets afgenomen heeft. Varieer van tijd tot tijd uw bewegingsprogramma, hierdoor wordt uw stofwisseling steeds weer opnieuw geactiveerd. Het gewicht te houden zoals het is, is al een leuk succes.

Bij stress of frustratie helpt eten niet

Chocolade, chips of een andere lekkernij lossen geen problemen op, zij maken het er niet makkelijker op. Als echt niets meer gaat, zoekt u een andere mogelijkheden. Ga lekker in het park wandelen, luister naar uw lievelingsmuziek of bel een vriend/ vriendin op. Soms helpt een kopje thee met een paar koekjes al. Moet het toch chocolade zijn, neem een klein stukje en laat het langzaam op de tong smelten.

Vol worden, een geheim tot succes

Wie vol zit, kan blijvend afnemen. Niet qua het aantal calorieën, dat u vol zit, maar qua de kwaliteit van het eten. U zult zien, een grote salade en groenten vult meer en langer uw maag, dan een klein portie pommes frites. Het portie pommes frites bevat meer calorieën. Als u zich evenwichtig en vetarm eet, zult u zeker tevreden en vol zitten. En het calorieënaantal is ook juist.

Maak het uzelf niet zwaar

Hoe groter de keuze aan voedsel, hoe meer men eet. Dat kunt u vermijden. Een vol gedekte tafel is wel gezellig, maar niet het recept om af te nemen. Maak het uzelf niet onnodig zwaar. Juist in de eerste tijd van uw dieet dient u uw portie welke u wilt eten, al op uw bord voor te bereiden. Neem alle tijd om uw bord leeg te eten.

Feesten of uiteten zijn geen probleem

Geniet van een feestje of een etentje in het restaurant! Maar overdrijf het niet. Plan het eten van te voren, bijvoorbeeld eet u tijdens de middag alleen een kleinigheid, zoals fruit of een groentebouillon. ís Avonds geldt dan het volgende: Kijkt u eerst wat er is. Zoek een gerecht uit welke u graag eet en welke niet uit alleen vet en suiker bestaat. Maak uw maag vol door salades en groenten te eten en neem alleen maar kleine porties. Heeft u een feestje en is er een buffet aanwezig, neem een klein bord. Drink veel water of wijn gemengd met water. Vermijd echter de cocktails.

Gewicht bereikt, wat nu?

U heeft uw doel bereikt. Nu is belangrijk, dat u bij de nieuwe voeding blijft en niet opnieuw gaat eten zonder erbij na te denken. Probeer dat wat u heeft bereikt, te behouden, terwijl u van tijd tot tijd uw voedingsgedrag test. Kleine wisselingen in uw gewicht, 1 tot 2 kilo, is normaal.
© 2007 - 2022 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je 20 kilo afvallen?Hoe kun je 20 kilo afvallen?20 kilo afvallen is een enorme opgave. Helaas is het snel 20 kilo afvallen niet mogelijk. In plaats daarvan zul je een l…
Dieet makkelijker volhouden met deze 5 tipsDieet makkelijker volhouden met deze 5 tipsEen dieet heeft alleen maar nut als je het dieet volhoudt. Welk dieet je ook volgt, als je er vroegtijdig mee ophoudt of…
Afvallen met touwtjespringen, tips!Touwtjespringen is een goede manier om vet te verbranden. Het makkelijke is dat je dit niet per sé in de sportschool hoe…
Nieuw: Het drie dagen dieetNieuw: Het drie dagen dieetEen Nieuw Amerikaans drie dagen dieet, bedoeld om gemiddeld vijf kilo per week af te vallen. het dieet is speciaal ontwo…

Het vermageringsdieet of caloriearm dieetEen vermageringsdieet of caloriearm dieet wordt voorgeschreven voor zwaarlijvige mensen. Wat houdt dit dieet in en hoe w…
Het dieet: Afvallen met strategieHeeft u ondersteuning nodig bij het afvallen? Door een vast dieet te gebruiken met recepten voor een hele week en 3 gere…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 09-09-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.