Cholesterolarm dieet
Een te hoge cholesterol kan veroorzaakt worden door verkeerde eetgewoonten. Juiste voeding kan dit veranderen. Een cholesterolarm dieet is gezond en lekker. En er hoeft niet apart gekookt te worden.
Cholesterolwaarden in het bloed worden onder andere bepaald door wat we eten. Hierbij spelen
vetten en de
voedingscholesterol een rol. Qua voedingscholesterol moeten we voorzichtig zijn met voedingsmiddelen die veel cholesterol bevatten, zoals: eierdooier, lever, nieren.
Met vetten moet er ook opgepast worden. Er bestaan 3 soorten
vetzuren:
- verzadigde
- enkelvoudige onverzadigde
- meervoudige onverzadigde
De volgende voedingsmiddelen bevatten veel verzadigde vetten:
- boter, diverse bak- en braadvetten, harde margarines, sommige plantaardige margarines
- frituurvet, sommige plantaardige frituurvetten
- vet vlees en vette vleeswaren
- vette kazen, volle melk en volle melkproducten
- slagroom
- gebak, koek, chocolade
Enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren hebben ene cholesterolverlagend effect. Zij vervangen de verzadigde vetten.
Onverzadigde vetzuren komen voor in:
- olie
- dieetmargarines
- sladressing op basis van olie
- melk- en kaasproducten met onverzadigd vet
- vette vis (paling, forel, makreel, zalm)
- noten (walnoten, pinda’s, paranoten)
Sommige vissoorten, makreel en zalm, bevatten meervoudig onverzadigd vet. Zij zullen de meest voorkomende vorm van voedingsvet in belangrijke mate verlagen, maar het cholesterolgehalte wordt er nauwelijks door beïnvloed. Vis behoort toch thuis in een cholesterolverlagend dieet. Vis bevat minder onverzadigd vet dan de meeste vleeswaren.
Cholesterol en voeding
Bij cholesterolarme voeding is het belangrijk dat vetten worden verminderd. Dit lijkt makkelijk, maar naast
zichtbare vetten zijn er ook
onzichtbare vetten. Kaas, vleeswaren, koekjes en gebak bevatten veel ‘onzichtbare’ vetten. Vetrijke voedingsmiddelen dienen vervangen te worden door magere alternatieven. Dit betekent: kiezen voor magere vleeswaren en magere melkproducten en gebak en koek als tussendoortjes schrappen.
Besteed aandacht aan de manier waarop de maaltijd wordt bereidt. Rooster bijvoorbeeld het eten, of stoven, pocheren, of gebruik de magnetron. Tevens levert dit meer variatie op. Pannen met een antiaanbaklaag zijn geschikt om vetloos te bakken. De grill en barbecue zijn goede alternatieven, voor vlees- en visbereidingen. De smaak van vis komt ook zeer goed tot zijn recht bij bereidingen in de magnetron of in de oven, gewikkeld in folie.
Frituren
Frituren moet een uitzondering blijven. Maar welke olie kiest u als beste? Oliën oxideren bij verhitting. Ze kunnen dan schadelijk worden. Je ziet het aan de kleur: olie wordt dan bruin. Oliën rijk aan poly-onverzadigde vetzuren zijn op dat gebied gevoeliger dan de andere oliën .Denk aan maïs-, soja-, zonnebloemolie. Verhit deze oliën niet boven 180˚C en vernieuw ze regelmatig.
Aardnootolie en olijfolie zijn minder gevoelig. Vernieuw ze alleen als ze bruin worden. Olie oxideert ook, als de frietjes uit de frituurpan worden genomen. Dit is te vermijden door de frieten snel te laten uitdruipen, te drogen en met bijvoorbeeld keukenpapier te bedekken. Verhit olie zo kort mogelijk en zeef het na ieder gebruik, waardoor bakresten verwijderd worden.
Sauzen
Vermijd mayonaise als ingrediënt in dipsausjes. Vetarme slasaus, magere yoghurt of smeerkaas zijn uitstekende alternatieven. Tomatenketchup bevat geen vet. Voor nagerechten kunt u het best halfvolle melk, magere yoghurt of smeerkaas gebruiken in plaats van room of volle melk.
Kant-en-klaar
Kant-en-klare maaltijden bevatten veel vet en zout en helaas geen groenten. Let hierbij dus op als u geen tijd heeft om te koken. Neem bijvoorbeeld gemengde sla, vinaigrette, tonijn, bruinbrood en een stuk fruit.
Restaurant
Gaat u naar een restaurant, geen probleem.
- Neem als voorgerecht iets met groenten en/of vis
- Vraag de saus apart te serveren
- Als hoofdgerecht kunt u het beste mager vlees of magere vis, groenten en zetmeelhoudende producten kiezen
- Neem een licht dessert: sorbet, vruchtensalade