Alles over vet en calorieën in een vetarm dieet
Er is nu veel te doen over vetten in onze voeding. Sommigen moeten een vetarm dieet volgen. Hier volgt een uiteenzetting van de begrippen die daarbij horen.
Vet in een vetarm dieet
Vet bevat vitamines A, D, E en K, en daarnaast vetzuren die we nodig hebben om gezond te blijven. Er zijn drie soorten vet:
- Verzadigd vet, dit wordt beschouwd als ongezond vet en laat onder andere het cholestorolgehalte in het bloed stijgen. Dit verzadigd vet zit in dierlijke (zuivel)producten en in vet vlees en eieren.
- Enkelvoudig onverzadigd vet, deze worden als gezond beschouwd mits ze met mate worden gebruikt. Enkelvoudig onverzadigd vetzuur zit in olijven en noten.
- Meervoudig onverzadigde vet is goed voor de bloedsomloop en bevatten veel voedingsstoffen. Meervoudig onverzadigde vetzuren komen voor in plantaardige oliën en boters, vette vis en mager vlees.
Aanbeveling
Omdat we niet zonder vet kunnen raadt men een calorieëninname aan van 2000 Kcal per dag, waarbij een vetinname van 75 gram hoort. Het grootste gevaar zijn de verborgen vetten, deze zijn een groot gevaar omdat ze niet direct zichtbaar zijn. Voorbeelden: cake, rood vlees zoals lamsvlees, rundvlees en varkensvlees, worst en paté. Van mager vlees zoals kip en kalkoen kan men beter het vel verwijderen. Ook is vis een aanrader. In groenten en fruit zit haast geen vet net als graanproducten als rijst en pasta. Noten zijn daarentegen ontzettend vet, deze dus vemijden als het kan. Over het algemeen kunt u bij de bereiding van voedsel de boter en room vervangen door halvarine en zure room. Tijdens het bakken is het verstandig zo min mogelijk vet te gebruiken. Als u voedingsmiddelen koopt is het raadzaam de etiketten te lezen, daarop staat vermeld hoeveel caloriën en vetten het product bevat.
Terminologie:
- Halfvol: Het vetpercentage is minder dan de helft in vergelijking met het standaardproduct.
- Vetarm: Dit product bevat minder dan 75% van de hoeveelheid van een standaardpruduct.
- Cholesterolarm: Van het vet in het product is minder dan 0,005% cholestorol.
- Meervoudig onverzadigde/weinig verzadigde vetzuren : Bevat minstens 35% vet waarin 45% van de vetzuren meervoudig onverzadigd en maximaal 25% verzadigd zijn.
Oliën
Olijfolie; Voor een sterkere smaak gebruikt men extra vierge olijfolie, voor een lichtere smaak gebruikt men gewone olijfolie.
Zonnebloemolie; Deze bevat evenals olijfolie veel meervoudige onderzadigde vetzuren.
Smeersels
Halfvolle boter bevat 40% vet
Halvarine bevat 40% vet, met water én melkbestanddelen
Halvarine met olijfolie bevat 40% vet, met water en melkbestanddelen, maar bevat veel meer smaak.
Vetarme smeersels bevatten 30% of minder vet en zijn absoluut niet geschikt om mee te bakken.
Melk en kaas
Melk, yoghurt en room: U kunt volle melk door magere of halfvolle melk vervangen, magere yoghurt en kwark kunt u heel goed gebruiken in laats van volle yoghurt en room.
Kwark is een zachte kaas verkrijgbaar ials mager (0% vet), of vol (8% vet).
Créme fraiche heeft in de halfvolle variant een vetpercentage van 25%.
Vetarme kazen zijn er nu meer dan ooit in vele varianten verkrijgbaar. Hardere soorten zijn over het algemeen vetter, de oudere soorten bevatten meer smaak.
Cottagecheese is een magere kaas die van magere of halfvole melk gemaakt wordt.
Vetarme cheddar is een kaas met maar 14% vet.