Alles over vet en calorieën in een vetarm dieet

Alles over vet en calorieën in een vetarm dieet Er is nu veel te doen over vetten in onze voeding. Sommigen moeten een vetarm dieet volgen. Hier volgt een uiteenzetting van de begrippen die daarbij horen.

Vet in een vetarm dieet

Vet bevat vitamines A, D, E en K, en daarnaast vetzuren die we nodig hebben om gezond te blijven. Er zijn drie soorten vet:
  • Verzadigd vet, dit wordt beschouwd als ongezond vet en laat onder andere het cholestorolgehalte in het bloed stijgen. Dit verzadigd vet zit in dierlijke (zuivel)producten en in vet vlees en eieren.
  • Enkelvoudig onverzadigd vet, deze worden als gezond beschouwd mits ze met mate worden gebruikt. Enkelvoudig onverzadigd vetzuur zit in olijven en noten.
  • Meervoudig onverzadigde vet is goed voor de bloedsomloop en bevatten veel voedingsstoffen. Meervoudig onverzadigde vetzuren komen voor in plantaardige oliën en boters, vette vis en mager vlees.

Aanbeveling

Omdat we niet zonder vet kunnen raadt men een calorieëninname aan van 2000 Kcal per dag, waarbij een vetinname van 75 gram hoort. Het grootste gevaar zijn de verborgen vetten, deze zijn een groot gevaar omdat ze niet direct zichtbaar zijn. Voorbeelden: cake, rood vlees zoals lamsvlees, rundvlees en varkensvlees, worst en paté. Van mager vlees zoals kip en kalkoen kan men beter het vel verwijderen. Ook is vis een aanrader. In groenten en fruit zit haast geen vet net als graanproducten als rijst en pasta. Noten zijn daarentegen ontzettend vet, deze dus vemijden als het kan. Over het algemeen kunt u bij de bereiding van voedsel de boter en room vervangen door halvarine en zure room. Tijdens het bakken is het verstandig zo min mogelijk vet te gebruiken. Als u voedingsmiddelen koopt is het raadzaam de etiketten te lezen, daarop staat vermeld hoeveel caloriën en vetten het product bevat.

Terminologie:

  • Halfvol: Het vetpercentage is minder dan de helft in vergelijking met het standaardproduct.
  • Vetarm: Dit product bevat minder dan 75% van de hoeveelheid van een standaardpruduct.
  • Cholesterolarm: Van het vet in het product is minder dan 0,005% cholestorol.
  • Meervoudig onverzadigde/weinig verzadigde vetzuren : Bevat minstens 35% vet waarin 45% van de vetzuren meervoudig onverzadigd en maximaal 25% verzadigd zijn.

Oliën

Olijfolie; Voor een sterkere smaak gebruikt men extra vierge olijfolie, voor een lichtere smaak gebruikt men gewone olijfolie.
Zonnebloemolie; Deze bevat evenals olijfolie veel meervoudige onderzadigde vetzuren.

Smeersels

Halfvolle boter bevat 40% vet
Halvarine bevat 40% vet, met water én melkbestanddelen
Halvarine met olijfolie bevat 40% vet, met water en melkbestanddelen, maar bevat veel meer smaak.
Vetarme smeersels bevatten 30% of minder vet en zijn absoluut niet geschikt om mee te bakken.

Melk en kaas

Melk, yoghurt en room: U kunt volle melk door magere of halfvolle melk vervangen, magere yoghurt en kwark kunt u heel goed gebruiken in laats van volle yoghurt en room.
Kwark is een zachte kaas verkrijgbaar ials mager (0% vet), of vol (8% vet).
Créme fraiche heeft in de halfvolle variant een vetpercentage van 25%.
Vetarme kazen zijn er nu meer dan ooit in vele varianten verkrijgbaar. Hardere soorten zijn over het algemeen vetter, de oudere soorten bevatten meer smaak.
Cottagecheese is een magere kaas die van magere of halfvole melk gemaakt wordt.
Vetarme cheddar is een kaas met maar 14% vet.
© 2008 - 2024 Maryp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Paleo dieetDenk je ook wel eens aan de tijd van holbewoners en wat die aten? Wist je dat de voeding die de holbewoner jaren geleden…
Waarom afvallen niet luktWaarom afvallen niet luktVeel mensen die op een dieet staan vragen zich af waarom afvallen niet lukt. Afvallen is nochtans redelijk simpel; verli…
Vijf staat tot twee dieetVijf staat tot twee dieetHet vijf staat tot twee dieet is een eenvoudig te volgen dieet. Je hoeft geen speciale producten in huis te halen en er…

Bruin brood is gezondBij de warme bakker kan je dagelijks kiezen uit meerdere soorten brood. Een groot of een klein brood, rond of lang, wit…
Vaker Kleine Gerechten Eten, Meer Vet Verbranden!Vaker Kleine Gerechten Eten, Meer Vet Verbranden!Gezond eten wil zeggen vijf tot zes kleine gerechten per dag. Door wat vaker kleine gezonde gerechten per dag te gebruik…
Maryp (11 artikelen)
Laatste update: 17-12-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.