Bruin brood is gezond
Bij de warme bakker kan je dagelijks kiezen uit meerdere soorten brood. Een groot of een klein brood, rond of lang, wit of bruin, met diverse granen etc. Er zijn zelfs verschillende broodbenamingen, maar welk brood bevat nu de meeste voedingsvezels?
Brood en speciaal brood
Volgens de Belgische wetgeving bestaan er twee soorten brood, namelijk "brood" en "speciaal brood".
- Brood, bestaat uit vier basiselementen: meel of bloem, water, gist en zout.
- Speciaal brood: we spreken van speciaal brood indien er naast de vier basiselementen ook nog eens gluten, vetstoffen, melk, moutsuiker, meel van mout of van peulvruchten aan toegevoegd is.
Meel of bloem is het belangrijkste basisingrediënt
- Meel of bloem: wordt bekomen uit gemalen graankorrels, zoals tarwe, rogge, maïs, gerst, gierst, spelt en haver. De meeste gebruikte graansoort voor de bereiding van brood is tarwe.
- Graankorrels zijn rijk aan: koolhydraten, eiwitten, vitamine B, vitamine E, mineralen, flavanoïden, indolen, en andere bio-actieve stoffen.
De graankorrel
Een graankorrel is het zaad van een plant en deze bestaat uit drie delen: het meellichaam, de kiem en de zemel. Elk deel bevat verschillende hoeveelheden voedingsstoffen.
- Het meellichaam: bevat hoofdzakelijk koolhydraten, weinig eiwitten en een kleine beetje vitamine B.
- De kiem: bevat mineralen, vitamine B en vitamine C.
- De zemel: bevat vitamine B, flavanoïden, indolen, mineralen en weinig eiwitten.
Het verschil tussen wit en bruin brood
De kleur van het brood wordt niet alleen bepaald door het soort graan, maar ook door de mate waarin het graan is uitgemalen. Tijdens het maalproces wordt het meellichaam ontdaan van de kiem en de zemel, vervolgens gezeefd en verder vermaald, dit tot dat de gewenste grootte bereikt is. De uitmalingsgraad is dus de hoeveelheid bloem die men na de vermaling en het zeven overhoud.
- Bij een lagere uitmalingsgraad is de bloem witter omdat er meer kiemen en zemelen verwijderd zijn.
- Hoe hoger de uitmalingsgraad hoe meer de bloem nog van het volledige graan bevat.
- Bloem: is meel met een lage uitmalingsgraad.
Naarmate de uitmalingsgraad van de gebruikte bloem hoger is en er dus meer van de volledige graankorrel is behouden, zal het brood donkerder zijn en zo ook meer vezels bevatten.
Brood dat verrijkt wordt met meel van mout
Meel van mout wordt gemaakt door tarwe en gerstkorrels te laten kiemen in een vochtige omgeving. Daarna worden ze geroosterd. Tijdens het kiemen wordt het aanwezige zetmeel door enzymen omgezet in maltose, waardoor het moutmeel zoeter smaakt. Door het roosteren wordt deze omzetting stopgezet en wordt het meel bruin. Brood dat verrijkt wordt met meel van mout is ook bruiner van kleur, maar het bevat niet noodzakelijk meer vezels. Het probleem van bruin brood is, dat je niet kunt zien of dit brood nu uit graan met een hoge uitmalingsgraad is gebakken of dat er meel van mout is toegevoegd.
Volkorenbrood
Volkorenbrood wordt gemaakt van bloem met een hoge uitmalingsgraad , waardoor het brood meer vezels bevat. Volgens wetenschappelijke studies zijn volkoren niet alleen vezelrijk, maar bevatten ook nog beschermende bestanddelen.
Voordelen van volkorenbrood
- Verlagen het risico op hart en vaatziekten en ook bepaalde vormen van kanker.
- Ze kunnen het bloedglucosegehalte helpen regelen.
- Goed om diabetes te helpen voorkomen.
- Bevordert het verzadigingsgevoel.
- Goed voor de spijsvertering.
- Dragen bij om een gezond gewicht te behouden.