Bruin brood is gezond

Bij de warme bakker kan je dagelijks kiezen uit meerdere soorten brood. Een groot of een klein brood, rond of lang, wit of bruin, met diverse granen etc. Er zijn zelfs verschillende broodbenamingen, maar welk brood bevat nu de meeste voedingsvezels?

Brood en speciaal brood

Volgens de Belgische wetgeving bestaan er twee soorten brood, namelijk "brood" en "speciaal brood".
 1. Brood, bestaat uit vier basiselementen: meel of bloem, water, gist en zout.
 2. Speciaal brood: we spreken van speciaal brood indien er naast de vier basiselementen ook nog eens gluten, vetstoffen, melk, moutsuiker, meel van mout of van peulvruchten aan toegevoegd is.

Meel of bloem is het belangrijkste basisingrediënt

 • Meel of bloem: wordt bekomen uit gemalen graankorrels, zoals tarwe, rogge, maïs, gerst, gierst, spelt en haver. De meeste gebruikte graansoort voor de bereiding van brood is tarwe.
 • Graankorrels zijn rijk aan: koolhydraten, eiwitten, vitamine B, vitamine E, mineralen, flavanoïden, indolen, en andere bio-actieve stoffen.

De graankorrel

Een graankorrel is het zaad van een plant en deze bestaat uit drie delen: het meellichaam, de kiem en de zemel. Elk deel bevat verschillende hoeveelheden voedingsstoffen.

 1. Het meellichaam: bevat hoofdzakelijk koolhydraten, weinig eiwitten en een kleine beetje vitamine B.
 2. De kiem: bevat mineralen, vitamine B en vitamine C.
 3. De zemel: bevat vitamine B, flavanoïden, indolen, mineralen en weinig eiwitten.

Het verschil tussen wit en bruin brood

De kleur van het brood wordt niet alleen bepaald door het soort graan, maar ook door de mate waarin het graan is uitgemalen. Tijdens het maalproces wordt het meellichaam ontdaan van de kiem en de zemel, vervolgens gezeefd en verder vermaald, dit tot dat de gewenste grootte bereikt is. De uitmalingsgraad is dus de hoeveelheid bloem die men na de vermaling en het zeven overhoud.

 • Bij een lagere uitmalingsgraad is de bloem witter omdat er meer kiemen en zemelen verwijderd zijn.
 • Hoe hoger de uitmalingsgraad hoe meer de bloem nog van het volledige graan bevat.
 • Bloem: is meel met een lage uitmalingsgraad.

Naarmate de uitmalingsgraad van de gebruikte bloem hoger is en er dus meer van de volledige graankorrel is behouden, zal het brood donkerder zijn en zo ook meer vezels bevatten.

Brood dat verrijkt wordt met meel van mout

Meel van mout wordt gemaakt door tarwe en gerstkorrels te laten kiemen in een vochtige omgeving. Daarna worden ze geroosterd. Tijdens het kiemen wordt het aanwezige zetmeel door enzymen omgezet in maltose, waardoor het moutmeel zoeter smaakt. Door het roosteren wordt deze omzetting stopgezet en wordt het meel bruin. Brood dat verrijkt wordt met meel van mout is ook bruiner van kleur, maar het bevat niet noodzakelijk meer vezels. Het probleem van bruin brood is, dat je niet kunt zien of dit brood nu uit graan met een hoge uitmalingsgraad is gebakken of dat er meel van mout is toegevoegd.

Volkorenbrood

Volkorenbrood wordt gemaakt van bloem met een hoge uitmalingsgraad , waardoor het brood meer vezels bevat. Volgens wetenschappelijke studies zijn volkoren niet alleen vezelrijk, maar bevatten ook nog beschermende bestanddelen.

Voordelen van volkorenbrood
 • Verlagen het risico op hart en vaatziekten en ook bepaalde vormen van kanker.
 • Ze kunnen het bloedglucosegehalte helpen regelen.
 • Goed om diabetes te helpen voorkomen.
 • Bevordert het verzadigingsgevoel.
 • Goed voor de spijsvertering.
 • Dragen bij om een gezond gewicht te behouden.
© 2008 - 2024 Worm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brood en broodvervangers: wat is het gezondst?Bijna iedereen in Nederland eet dagelijks brood. In de supermarkt en bij de bakker kunnen we kiezen uit oneindig veel so…
Is speltbrood uit de supermarkt wel zo gezond?Speltbrood is een gezondheidshype en supermarkten zoals de Albert Heijn, de Jumbo en de Plus gaan daar bewust op in. Het…
Welke soorten brood bestaan er allemaal?Welke soorten brood bestaan er allemaal?Er bestaan een hoop verschillende broodsoorten. Deze broodsoorten hebben meestal hun eigen ingrediënten en bereidingswij…
Problemen met stoelgang: feiten en fabelsProblemen met stoelgang: feiten en fabelsVolkoren brood is beter voor je stoelgang dan wit brood, maar is dat ook zo? Waarom moet je pruimen eten als je last heb…

Voedingsvezels in onze voedingVoedingsvezels in onze voedingVoedingsvezel is een belangrijk bestanddeel van goede voeding. Voedingsvezel is de verzamelnaam voor die delen van plant…
Alles over vet en calorieën in een vetarm dieetAlles over vet en calorieën in een vetarm dieetEr is nu veel te doen over vetten in onze voeding. Sommigen moeten een vetarm dieet volgen. Hier volgt een uiteenzetting…
Worm (73 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.