Mediterraan dieet doeltreffend tegen het dikke buik syndroom

Mediterraan dieet doeltreffend tegen het dikke buik syndroom Het mediterraan dieet wordt al langer beschouwd als één der gezondsten ter wereld. De keuken uit landen aan de Middellandse Zee wordt hoofdzakelijk gekenmerkt door mager vlees, vis, veel verse groenten en fruit, olijfolie en zo weinig mogelijk voedingsproducten afkomstig van dierlijke oorsprong. Zweedse wetenschappers aan de universiteit van Göthenborg onderzochten de laatste jaren het effect van dit mediterrane dieet op je gezondheid, en kwamen daarbij tot enkele onthutsende vaststellingen.

Twee jaar langer leven

Deze studie duurde meer dan veertig jaar, en er namen duizenden zeventigplussers aan deel. De resultaten van al deze onderzoeken tonen nu aan dat senioren die dit mediterrane dieet volgden, twintig procent meer kans hebben om gemiddeld twee jaar langer te leven dan hun leeftijdsgenoten die zich niet aan dit dieet hielden.

Het dikke buik syndroom

Word je zonder aanwijsbare reden dikker in een korte tijdpanne, en zijn zowel je bloeddruk als je cholesterolgehalte, je bloedsuikerspiegel en je triglyceridegehalte té hoog, raadpleeg dan je huisarts. De kans dat je met het dikke buik syndroom hebt te kampen, is dan zeker niet denkbeeldig. Wordt dit bevestigd, dan is het mediterrane dieet beslist een aanrader.
Voor het vaststellen het dikke buik syndroom, is je buikomtrek nog belangrijker dan je bmi- cijfer. Een dikke buik is één van de in totaal vijf symptomen van dit syndroom, dat vele levensbedreigende hart- en vaatziekten veroorzaakt.
Bij het dikke buik syndroom is je buikomtrek dus nog belangrijker dan je bmi. Men spreekt van een ongezonde buikomtrek vanaf 102 centimeter bij mannen, en 88 centimeter bij vrouwen.

Zoveel meer dan pizza of spaghetti

In tegenstelling met wat velen beweren, heeft de mediterrane keuken zoveel meer te bieden dan de klassieke pizza met ham en kaas en spaghetti. Plantaardige voedingstoffen vormen de basis van iedere maaltijd. Wil je dit mediterrane dieet een kans geven, dan zijn graanproducten, brood, aardappelen, deegwaren en allerlei peulvruchten erg belangrijk. Andere ingrediënten zijn (pistache) noten, amandelen, zonnebloempitten, look, uien, azijn en citroen en aromatische kruiden als laurier, thijm, rozemarijn, salie, peterselie, oregano en basilicum. De mediterrane keuken staat bekend voor het rijkelijk gebruik van olijfolie en van vers fruit als dessert.

Polyfenolen in rode wijn ontstekingsremmend

In landen aan de Middellandse Zee, wordt veel rode wijn gedronken. Dankzij de aanwezigheid van polyfenolen, werkt rode wijn ontstekingsremmend en heeft het een heilzame werking op reumatische aandoeningen als artritis en artrose en op gewrichtspijnen.

Gunstig bij Parkinson en Alzheimer

Tijdens al deze wetenschappelijke onderzoeken bleek het mediterrane dieet ook doeltreffend tegen ouderdomsziekten als Parkinson en Alzheimer. Je hersenen verkiezen voedingsstoffen die rijk zijn aan koolhydraten. Deze zorgen immers voor extra energie. Ruim twintig procent van alle koolhydraten die je binnen krijgt, gaat naar je hersenen, die een stabiele aanvoer zonder veel pieken en dalen verkiezen. Je hersenen hebben vooral nood aan trage koolhydraten, die veel moeilijker afgebreekbaar zijn.
© 2012 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is het macrobiotisch dieet gezond?Is het macrobiotisch dieet gezond?De meeste diëten hebben als doel je overgewicht kwijt te spelen en je gezond streefgewicht zo dicht mogelijk te benadere…
Platte buik dieetPlatte buik dieetWat is een platte buik dieet? Is het een streng dieet of zijn het enkele voeding adviezen? Wat zijn de resultaten van he…
Het kyalin-dieetWie wil afslanken of vermageren kan talrijke diëten volgen, elk met hun specifieke kenmerken en werkwijzen. Een van deze…

Nieuwjaar = afslankperikelenNieuwjaar = afslankperikelenZo vlak na het wisselen van het jaar nemen we ons van alles voor … en dus ook dat we af gaan vallen. We vinden ons – ter…
Na de feestdagen … let op je voeding!Na de feestdagen … let op je voeding!De verschillende feestdagen zo aan het eind van het jaar, hebben op menig lichaam een behoorlijke impact als het gaat om…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.