mijn kijk op

Snel afvallen met het Koolsoepdieet (ziekenhuisdieet)

Snel afvallen met het Koolsoepdieet (ziekenhuisdieet) Het koolsoepdieet is van oorsprong een crashdieet voor hartpatiënten dat bedoeld is om zo snel mogelijk zoveel mogelijk af te vallen. Gedurende zeven dagen eet je hoofdzakelijk soep, aangevuld met voornamelijk fruit, dat nauwelijks calorieën bevat waardoor je snel gewicht verliest. Je kunt in zeven dagen tijd er zelfs tot wel acht kilo mee afvallen. Wat houdt het koolsoepdieet precies in en in hoeverre is het succesvol om te volgen?

Voor wie bedoeld?

Het koolsoepdieet is een Amerikaans dieet (The cabbage soup diet) en het is oorspronkelijk bedoeld voor hartpatiënten uit New York die in het ziekenhuis lagen en snel gewicht moesten verliezen. Dit ziekenhuisdieet bevat zeer weinig calorieën en je verlies er zeker tussen de drie en vijf kilo mee. Het valt onder de zogenaamde crashdiëten wat inhoudt dat je snel weer aan zult komen zodra je met het dieet stopt en gauw weer terug bent op je oude gewicht.

Wat het koolsoepdieet inhoudt

Het koolsoepdieet mag voor maximaal zeven dagen worden gevolgd omdat je anders teveel voedingsstoffen mist waardoor er tekorten kunnen ontstaan. Omdat het een crashdieet is, wordt het als een zeer ongezond dieet beschouwd. Het leidt al gauw tot ondervoeding. Hieronder wordt per dag aangegeven hoe je het dieet moet volgen. Het is de bedoeling dat je je hier strikt aan houdt.

Dag 1

Alle fruit, behalve bananen is toegestaan. Bij voorkeur het fruit dat de minste calorieën bevat zoals bijvoorbeeld watermeloen. Neem zoveel soep als je wilt.

Dag 2

Alle groenten zijn toegestaan, behalve gedroogde bonen, erwten en maïs. Eet hiervan totdat je genoeg hebt gehad. De voorkeur gaat uit naar groene bladgroente. Je mag zoveel soep eten als je wilt en bij het avondeten mag je één gekookte aardappel. Fruit is deze dag niet toegestaan.

Dag 3

Op deze dag mag je zoveel soep, fruit en groenten eten als je wilt. Aardappelen zijn niet toegestaan.

Dag 4

Vandaag mag je maximaal acht bananen eten en afgeroomde (magere) melk. Hierbij mag je de soep eten. Op deze dag heeft het lichaam de extra calorieën en koolhydraten nodig. Door de calcium in de melk zul je minder trek in zoet eten hebben.

Dag 5

Op deze dag mag je maximaal 450 gram rundvlees, kip of vis eten met zes tomaten eten. Daarnaast mag je onbeperkt van de soep eten. Omdat het belangrijk is om het lichaam te zuiveren moet je op deze dag veel bronwater drinken.

Dag 6

Op deze dag mag je zoveel rundvlees en groenten eten als je wilt. Aardappelen zijn niet toegestaan. Daarbij mag je zoveel soep eten als je wilt.

Dag 7

Je mag zoveel zilvervliesrijst, ongezoet fruitsap en groenten nemen als je maar wilt. Het lichaam is nu gereinigd en je bent ongeveer tussen de vijf en acht kilo afgevallen als je het dieet stipt hebt gevolgd.

Stoelgangproblemen

Er kunnen problemen ontstaan bij de stoelgang. Indien dit het geval is, kun je een kopje met vezels nemen.

Niet toegestaan

Tijdens het volgen van dit dieet zijn brood, alcohol en koolzuurhoudende drankjes verboden. Er mag aan de soep geen zout worden toegevoegd. Na het volgen van dit dieet mag er minstens vierentwintig uur nog geen alcohol gebruikt worden.

Wel toegestaan

Op alle zeven dagen van dit dieet mag je het volgende drinken: bronwater, ongezoete thee, ongezoete koffie, ongezoet fruitsap, bessensap en magere melk.

De ingrediënten van de koolsoep

Om de soep te maken heb je het volgende nodig:

 • 6 grote uien
 • 3 grote tomaten
 • 1 witte kool
 • 3 groene paprika’s
 • een bos soepselder
 • 4 wortels
 • pakje (groente)soepmix
 • vetarme bouillonblokjes
 • eventueel: paper, tabasco, peterselie, sojasaus, rozemarijn, tijm, knoflook, oregano en chilipepers

Snijd de groente in stukjes, doe dit in een pan en vul dit aan met water. Zet dit op een hoog vuur totdat de soep kookt. Als de soep kookt, laat het dan op een laag vuur doorsudderen totdat de groente gaar is.

Voordelen

Het voordeel is dat je zoveel mogelijk soep kunt nemen als je wilt vanwege het lage calorieëngehalte. Je verliest snel een hoop gewicht. Het is simpel om te volgen omdat het geen moeilijke ingrediënten bevat. Het kan handig zijn als je voor een bijzondere gelegenheid nog gauw even wat slanker wilt worden. Het is goedkoop omdat de ingrediënten niet duur zijn. Het dieet is te overzien omdat het maar een week duurt.

Nadelen

Omdat je te weinig calorieën binnen krijgt, en dus te weinig voedingsstoffen, zul je geen energie meer hebben. Dit kan leiden tot hoofdpijn en vermoeidheid. Het is moeilijk vol te houden en is niet gevarieerd. Zodra je stopt met dit crashdieet kan er het zogenaamde ”jojo-effect” ontstaan. De kilo’s vliegen er weer op waardoor je geen blijvend gewicht zult verliezen. Je verliest namelijk vooral vocht en spiermassa en geen vetweefsel. Door de grote hoeveelheid groenten kan er winderigheid ontstaan.

Conclusie

Naar mijn mening is dit dieet ongeschikt om blijvend gewicht te verliezen. Het vraagt veel doorzettingsvermogen om vol te houden waarbij niet het gewenste resultaat geleverd wordt. Het lichaam leert hierdoor erg spaarzaam om te gaan met energie waardoor het lichaam er alles aan zal doen om de energie uit voeding vast te houden. Als je blijvend gewicht wilt verliezen is het beter om een verantwoord dieet te volgen waarbij een voedingsdeskundige je bij kan helpen.

.
© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met een crashdieetAfvallen met een crashdieetVeel mensen die bezig zijn met afvallen, willen zo snel mogelijk resultaat zien. Het is motiverend om te zien hoe de kil…
5 kilo afvallen in 5 dagen - Het crashdieet5 kilo afvallen in 5 dagen - Het crashdieetWanneer je veel kilo’s wil afvallen in een korte tijd, biedt het crashdieet misschien wel een mogelijkheid voor jou. In…
Het Soepdieet: snel kilo's kwijt in 7 dagenHet Soepdieet: snel kilo's kwijt in 7 dagenHet Soepdieet, dat ook bekend staat als het Sacred Heart dieet, is een dieet dat valt onder het rijtje van crashdiëten.…

Afvallen met X-trine Acai Clean & BurnAfvallen met X-trine Acai Clean & BurnAfvallen is niet makkelijk, maar het wordt een stuk eenvoudiger wanneer je Acai Clean & Burn van X-trine gebruikt. Dit s…
In no time strak voor de zomer!We kennen het allemaal; we gaan op vakantie en staan voor de spiegel in onze net iets te krappe zomerkleren. In zo een g…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jsbaw7160, Pixabay
 • - Studiemateriaal Voedingsdeskundige, CIVAS Opleidingen
 • - www.afvallen-weblog.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 12-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.