Afvallen zonder dieet te volgen: 10 tips

Misschien wil je wel een paar kilo's afvallen om er bijvoorbeeld goed uit te zien deze zomer. Heb je echter geen zin om een dieet te volgen? Vermageren zonder dieet kan perfect! Lees snel de 10 nuttige tips in dit artikel!

1. Spendeer 20 minuten aan een maaltijd

Neem zeker en vast voldoende tijd om te eten. Wees ook bewust van iedere hap die je eet, enkel en alleen op die manier geef je je lichaam voldoende tijd om te ondervinden dat je voldaan bent. Wanneer je echter opgejaagd eet krijg je dat voldane gevoel meestal veel te laat. Er zijn veel mensen die automatisch een eetpauze inlassen. Ze leggen hun bestek dan even neer om later terug verder te kunnen eten. Op dat moment geeft je lichaam een teken dat je voldaan bent, maar je maag zit dan nog niet helemaal vol. Wanneer je zo een pauze bij jezelf herkent, eet dan niet meer verder en ruim je bord dan op.

2. Ga voor rood

Als je de kans hebt kies je best altijd voor rode sauzen. Deze bestaan op basis van paprika, tomaten en andere groenten. Rode sauzen zijn echter veel minder vet dan de witte zoals mayonaise of sauzen die kaas en room bevatten. Hou wel duidelijk in het oog hoeveel suiker er in die rode sauzen verwerkt zit.

3. Eet meer groenten

Geef bij het avondmaal of de lunch de voorkeur aan groenten. Wees creatief en serveer bijvoorbeeld twee of meer groenten, of maak er zelfs een salade van. Veel groenten eten is gezond en brengt weinig calorieën met zich mee. Het scheelt echter een hele hoop calorieën wanneer je meer groenten eet en minder pasta, aardappelen en vlees.

4. Meer slapen

Dit is een gegeven dat voor iedereen als muziek in de oren klinkt, maar het werkt echt. Recente onderzoeken wezen uit dat wanneer je weinig slaapt je de hormonen die de eetlust regelen verstoort. Wie vaak te weinig slaapt zal dus ook vaker honger krijgen. Een tweede voordeel is dat je niet kan eten terwijl je slaapt.

5. Draag te kleine kledingstukken

In je kleerkast hang je best een iets te klein kledingstuk vooraan in het zicht, op die manier wordt je eraan herinnerd waarom je precies wil vermageren en heb je zo een doel voor ogen. Het is op die manier veel eenvoudiger om je gezonde levensstijl verder te zetten als je even tot inzicht komt en je je terug de vraag stelt waar afslanken allemaal goed voor.

6. Meer soep eten

Voornamelijk heldere soepen bevatten veel minder calorieën en geven bovendien erg snel een voldaan gevoel. Soep en bouillon als voorgerecht zorgen er voor dat je minder van het hoofdgerecht gaat eten.

7. Af en toe voor vegetarisch kiezen

De meeste calorieën van de hele maaltijd zitten in het vlees. Dit probleem kan je eenvoudig oplossen door enkele keren per week een vegetarische maaltijd te eten. Vervang het vlees door bijvoorbeeld vis. Je kan ook eens een vleesvervanger proberen.

8. Gebruik vaker volkoren

Bij het eten van wit of volkoren brood scheelt het aantal calorieën dat je binnenkrijgt niet zo erg veel. In volkoren brood zitten wel minder snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten verwekken een hoge hoeveelheid aan energie die vrijkomt, daarna krijg je een snelle daling waardoor het hongergevoel terug gaat opkomen. In het algemeen bevatten volkoren producten meer gezonde en langzame koolhydraten, deze komen niet zo snel tot werking en geven je langer energie en een voldaan gevoel. Behalve volkoren brood bestaat er ook nog volkoren pasta.

9. Gebruik kleine glazen en borden

Serveer je eten op een kleiner bord, zo zul je zelf automatisch minder gaan opscheppen. Het kan hierdoor een kwart tot de helft aan eethoeveelheid verschillen dan wanneer je uit een groot bord eet. Doe net hetzelfde met de glazen. Neem dus ook geen grote longdrink glazen, maar gebruik een klein limonade glas. Van water en thee mag je uiteraard grotere hoeveelheden consumeren.

10. Koop gezonde snacks

Zorg ervoor dat je steeds gezonde snacks in huis liggen hebt, zo kan je dan meteen toeslaan wanneer je er trek in krijgt. Wees er maar zeker van dat iedereen die momenten zal meemaken. Als je precies op dat moment voor de gezonde snacks gaat kiezen in plaats van chocolade, chips en koeken, scheelt dit enorm. Enkele voorbeelden van gezonde snacks zijn: volkoren beschuit met sandwichspread, rijstwafel met wat eiersalade, popcorn, yoghurt met stukjes fruit, rauwkost met hummus, ...

Lees verder

© 2012 - 2023 Maartenrogge, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Vuistregel voor gezond afvallen - disciplineVuistregel voor gezond afvallen - disciplineDiscipline is de belangrijkste vuistregel voor gezond afvallen. Gezond afslanken door middel van goede kan maanden tot j…
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…
Kan je vermageren zonder dieet?Kan je vermageren zonder dieet?Wie zonder dieet wil vermageren kan kiezen uit meerdere methoden, variërend van dieetpillen tot eetlustremmers, liposuct…
Afvallen zonder sporten, tipsAfvallen wordt vaak geassocieerd met minder en verantwoord eten in combinatie met sporten. Niet voor iedereen is het mog…
Maartenrogge (19 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.