Afvallen zonder sporten, tips

Afvallen wordt vaak geassocieerd met minder en verantwoord eten in combinatie met sporten. Niet voor iedereen is het mogelijk om een sport te beoefenen. Dit kan zowel liggen aan een lichamelijke beperking, geen tijd, geen geld of geen facilitaire middelen tot beschikking. Afvallen kan ook zonder te sporten. In dit artikel vind je daar tips over. Belangrijk is wel dat je deze tips op een constante manier in acht neemt. Het is niet erg om af en toe eens te zondigen, maar het wisselen tussen afvallen en aankomen, het jojo-effect, heeft geen gunstig effect op het proces. Probeer je dus aan deze tips te houden. Dieet niet drastisch, maar met mate.

Tip 1 – Vermijd tussendoortjes

Tussendoortjes zijn lekker, maar over het algemeen ook echte dikmakers. Chocoladerepen, zakjes chips, koeken of snoep zijn soorten tussendoortjes die in die categorie vallen. Hierdoor krijgt je lichaam niet alles energie, maar ook veel calorieën binnen. Niet handig wanneer je van plan bent om af te gaan vallen. Fruit is daarentegen wel een prima en verantwoord tussendoortje. Fruit kun je bijvoorbeeld heel goed tussen je ontbijt en lunch eten, tussen de lunch en het avondeten of direct na het avondeten als toetje. Fruit heeft ook nog eens als voordeel dat je er langer van vol zit. Dit komt door de vezels. Hierdoor krijg je geen drang naar meer eten, maar heb je een lange tijd een voldaan gevoel.

Tip 2 – Let op wat je drinkt

Veel mensen zijn zich niet bewust dat drankjes ook behoorlijke dikmakers zijn. Let dus niet alleen op wat je eet, maar ook zeker op wat je drinkt. In frisdranken en sapjes zitten veel suikers en calorieën. Naast dat het niet goed voor je tanden is, is het ook niet gezond en zeker niet handig om te drinken wanneer je wilt afvallen. Water is uiteraard het beste, maar voor sommige mensen ook niet lekker om de hele dag door te drinken. Dit kun je afwisselen met koffie (let op de suikers die je hierin doet, het liefst geen) of thee. Tegenwoordig heb je heel veel keuzes wat betreft theesmaakjes. Ben je een echte frisdrank liefhebber, probeer dit dan drastisch te verminderen. Het is belangrijker dat je er nog een beetje van drinkt, dan dit in één keer stopzet. De kans bestaat dat je na een aantal dagen of weken wederom naar de frisdrank zal grijpen en de calorieën zullen twee keer zo snel terugkomen.

Tip 3 – Er leiden meer wegen naar Rome

Je wilt dus afvallen zonder te sporten. Dat kan zeker. Maar weet je dat je ook iets meer kunt bewegen, zonder direct naar de sportschool of iets dergelijks hoeft te gaan? Probeer op je werk wat vaker de trap in plaats van de lift te pakken. Ga je boodschappen doen? Als het kan probeer dan de auto te vermijden en op de fiets te stappen.

Tip 4 – Probeer 's avonds niet meer te laat te eten

Probeer om na je avondeten niet meer te eten. Een toetje in de vorm van fruit of yoghurt is prima, maar probeer na 19.00 niets meer te eten. Wanneer je laat eet kan je lichaam dit niet meer verteren, waardoor je meer vet zult opslaan.

Tip 5 – Groente!

Groente kun je ook prima buiten je avondeten om eten. Komkommer of tomaat zijn heerlijk om op brood te eten. Ook kun je tussen de middag salade eten van verse rauwkost (zonder vette saladedressing of mayonaise). Een wortel, radijsjes of een stuk komkommer als tussendoortje is ook een verantwoorde manier van afvallen.

Gouden tip, wees trots op jezelf!

Deze tips zullen je helpen bij het afvallen. Alles met ‘te’ is te veel, zo ook diëten. Ga niet als een gek diëten, maar doe dit met mate. Het is overigens niet voor iedereen vanzelfsprekend om bepaalde gewoontse te laten staan of de fiets te pakken in plaats van de auto. Per persoon is dit verschillend. Kijk wat voor jou het beste is en op welke manier jij jouw eetgewoonte kan optimaliseren. Hoe langer je het volhoudt hoe meer resultaat je op een gegeven moment ziet en hoe makkelijker het wordt om het eetpatroon vol te houden. Zie het niet als een straf, maar hou je doel in je achterhoofd en beloon jezelf eens met een complimentje of een keer zondigen (met mate!). Bekijk jezelf af en toe eens in de spiegel. Ieder mens is uniek en mooi!
© 2012 - 2023 W-mdr90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen en op gewicht bijvenAfvallen en op gewicht bijvenEen gezond dieet waar je ook nog van afvalt wil eigenlijk iedereen wel. Het is ook mogelijk voor iedereen. Het is een kw…
Wat moet je eten als je wilt afvallen?Wat moet je eten als je wilt afvallen?Als je wilt afvallen moet je meer bewegen en minder eten. Maar wat moet je eten als je wilt afvallen? Het is belangrijk…
Waarom u niet blijvend zult afvallen met een crashdieetWaarom u niet blijvend zult afvallen met een crashdieetEr wordt de laatste tijd veel geschreven over het zogenaamde succes van een crashdieet. Dit is absolute onzin. Een jojo-…
Het broodwisseldieet: op snelle wijze afvallenmijn kijk opHet broodwisseldieet: op snelle wijze afvallenIn de jaren tachtig en negentig was het brooddieet - ook wel een broodwisseldieet genoemd - een dieet dat populair was o…

Afvallen zonder dieet te volgen: 10 tipsMisschien wil je wel een paar kilo's afvallen om er bijvoorbeeld goed uit te zien deze zomer. Heb je echter geen zin om…
Het Scarsdale dieet: de manier om snel af te vallenHet Scarsdale dieet: de manier om snel af te vallenHet Scarsdale dieet is een dieet voor 2 weken waarin men wel tot 9 kilo kan afvallen. Het bevat een hoog eiwitgehalte, w…
W-mdr90 (35 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.