Het Scarsdale dieet: de manier om snel af te vallen

Het Scarsdale dieet: de manier om snel af te vallen Het Scarsdale dieet is een dieet voor 2 weken waarin men wel tot 9 kilo kan afvallen. Het bevat een hoog eiwitgehalte, weinig vet en weinig koolhydraten. Het is een dieet dat uit weinig calorieën bestaat en gevolgd moet worden volgens een bepaald voorschrift. Tussendoortjes zijn niet toegestaan en grote trek tussen de maaltijden door kan gestild worden met worteltjes of selderie. Wat houdt het Scarsdale dieet precies in en werkt het om veel gewicht te verliezen?

Wat het Scarsdale dieet inhoudt

Dit dieet is in de jaren zeventig ontwikkeld waar diëten met veel eiwitten en weinig koolhydraten in opkomst waren. Het wordt gedurende 2 weken gevolgd waardoor je wel tot 9 kilo kunt afvallen. Het is een streng dieet dat uit weinig calorieën bestaat en waarbij tussendoortjes niet zijn toegestaan. Het menu bestaat vooral uit fruit, groenten, eiwitten en vezels (volkorenbrood). Daarnaast mogen magere dierlijke vetten gebruikt worden. Het wordt aanbevolen om veel vitaminen, mineralen en eetlustonderdrukkende middelen op basis van kruiden te gebruiken.

Weinig calorieën

Het Scarsdale dieet is gericht op het innemen van weinig calorieën. Alles wat er gegeten wordt bevat weinig vet. Groenten, fruit en eiwitten mogen onbeperkt genomen worden. Dit geldt ook voor magere dierlijke vetten. Tussendoortjes zijn niet toegestaan en als je erg grote trek krijgt mag er alleen wortels en selderie worden gegeten. Toegestane dranken zijn: thee, mineraalwater, suikervrije frisdrank en zwarte koffie. Het gebruik van suiker of melk is niet toegestaan.

Richtlijnen

De richtlijnen van dit dieet worden hieronder genoemd:
  • Eet precies de aangegeven hoeveelheid
  • Maak salades klaar zonder mayonaise, olie of andere vette sauzen
  • Gebruik alleen citroen, azijn, mosterddressing of vinaigrette
  • Vlees mag alleen als het zeer mager is
  • Het vel van de kip of kalkoen mag niet gegeten worden
  • Houd je aan de aangegeven combinaties
  • Blijf niet langer dan 14 dagen dit dieet volgen
  • Alcohol is niet toegestaan

Weekmenu

Het ontbijt bestaat elke dag uit een halve grapefruit of een ander stuk vers fruit, 1 snee geroosterd volkorenbrood zonder beleg met een kopje thee of koffie (zonder suiker en melk). Drink tijdens elke maaltijd een kop koffie of thee en drink dagelijks zo’n anderhalf tot 2 liter water zodat afvalstoffen het lichaam kunnen verlaten. Hieronder wordt het weekmenu weergegeven waaraan je je moet houden:

Maandag:

De lunch bestaat uit koud vlees en tomaten. Hierbij mogen magere vleessoorten zoals kip, kalkoen of tong gegeten worden. Dit kan rauw gegeten worden in plakjes of gegrild. De tomaten kunnen rauw gegeten worden maar kunnen ook worden gestoofd of gegrild.
Het avondeten bestaat uit allerlei soorten vis of schaaldieren. Hierbij mag je een gemengde salade nemen die bestaat uit (blad)groenten. Hiervan mag je zoveel nemen als je wilt. Daarbij mag je een geroosterd volkorenbroodje en een grapefruit. Indien er geen grapefruit voorhanden is, mag je ook een ander soort fruit nemen.

Dinsdag:

De lunch bestaat uit een salade van diverse soorten vruchten en je mag er zoveel van eten als je wilt. Het avondeten bestaat uit gegrild mager gehakt, tomaten, sla, selderij, olijven, komkommer en spruitjes.

Woensdag:

De lunch bestaat uit tonijn of zalm uit een blik. Laat eerst de olie afgieten en maak een dressing van azijn of citroen. Daarbij neem je een grapefruit, meloen of ander vers fruit. Het avondeten bestaat uit een plak geroosterd lamsvlees waar je het vet vanaf moet snijden, sla, tomaten, komkommer en selderie.

Donderdag:

De lunch bestaat uit twee eieren die op elke manier gegeten mag worden zolang er maar geen vet bij het bakken wordt gebruikt. Daarbij mag je magere cottage cheese, courgette, snijbonen of plakjes rauwe of gestoomde tomaat eten. Eet daarbij ook een sneetje geroosterd volkorenbrood. Het avondeten bestaat uit gebraden of gegrilde kip waarbij het eten van het velletje niet is toegestaan, een groot portie spinazie, groene paprika en snijbonen.

Vrijdag:

De lunch bestaat uit verschillende soorten kaas en daarbij mag je zoveel spinazie eten als je wilt. Daarnaast 1 sneetje geroosterd volkorenbrood. Het avondeten bestaat uit vis of schaaldieren, een salade bestaande uit zoveel verse groenten al je maar wilt en 1 sneetje geroosterd volkorenbrood.

Zaterdag:

De lunch bestaat uit een vruchtensalade waarvan je zoveel mag eten als je wilt. Het avondeten bestaat uit gebraden kip of kalkoen, een salade van kropsla en tomaten, grapefruit of een ander stuk vers fruit.

Zondag:

De lunch bestaat uit kip of kalkoen die zowel warm als koud gegeten mag worden, wortels, tomaten, gekookte kool, grapefruit of ander vers fruit. Het avondeten bestaat uit een flinke hoeveelheid geroosterd mager rundvlees. Daar moet het vet vanaf gesneden worden. Verder mag je een salade van kropsla, komkommer, selderie, tomaten en spruitjes eten.

Mocht het beter uitkomen (bijvoorbeeld op een drukke werkdag) dan kun je de lunch vervangen door 100 gram cottage cheese, vermengd met 1 eetlepel magere zure room. Vermeng dit met plakjes gesneden vruchten waarvan je er zoveel mogelijk mag eten en voeg daarbij 6 halve walnoten of pecanoten aan toe.

Voordelen

Het voordeel is dat je gezondere voedingsmiddelen gaat gebruiken en dat je jezelf bewust wordt van gezonde voeding. Doordat je minder eet zul je gewicht verliezen waardoor je gemotiveerd raakt om nog meer af te vallen. Het drinken van anderhalve tot twee liter water per dag is goed voor de gezondheid. Dit advies geldt altijd, ook voor iemand die niet op dieet is.

Nadelen

Omdat dit dieet zeer weinig calorieën bevat zal het lichaam essentiële voedingsstoffen missen. Het lichaam zal de verbranding op een laat pitje zetten omdat er te weinig brandstof binnen komt. Als je stopt met het dieet en weer gewoon gaat eten zal je weer snel aankomen. Hierdoor ontstaat het zogenaamde “jojo-effect”. De kans om meer aan te komen dan je bent afgevallen is groot. Daarnaast kan het gebruik van eetlustremmende middelen gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Conclusie

Dit dieet valt onder de zogenaamde “crashdiëten” vanwege het snelle gewichtsverlies door het te weinig innemen van voedingsstoffen. Door weer normaal te gaan eten zal het lichaam extra zijn best doen om de voedingsstoffen vast te houden waardoor je extra snel zult aankomen. Daarom is dit dieet niet geschikt om blijvend gewicht te verliezen. Het is beter om een verantwoord dieet te volgen waarbij het gewichtsverlies geleidelijker is zodat het lichaam zich hierop beter kan aanpassen. Dit is gezonder voor het lichaam, gemakkelijker vol te houden en wat het belangrijkste is: een blijvend gewichtsverlies.

Lees verder

© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe je snel kunt afvallenIedereen die wat gewicht kwijt wil, wil dit graag zo snel mogelijk en met ze weinig mogelijk moeite. Er zijn een aantal…
Hoe kun je 5 kilo afvallen?Hoe kun je 5 kilo afvallen?5 kilo afvallen klinkt gemakkelijk: het is niet zo veel. Toch kan het wel erg lastig zijn, juist omdat je onderschat hoe…
Mijn kijk op het Sonja Bakker dieet: voor- en nadelenmijn kijk opMijn kijk op het Sonja Bakker dieet: voor- en nadelenIedereen heeft er wel eens van gehoord: het Sonja Bakker dieet. Het werd zo populair dat het woord "sonjabakkeren" is to…
Beginnen met afvallenIedereen weet wat het is, afvallen. Het zou beter zijn als mensen dat ook deden. Nederlanders worden namelijk steeds dik…

Afvallen zonder sporten, tipsAfvallen wordt vaak geassocieerd met minder en verantwoord eten in combinatie met sporten. Niet voor iedereen is het mog…
Afvallen met avocadoAvocado is een vrucht die vooral veel gegeten wordt in Midden en Zuid-Amerika. Er wordt vaak gezegd dat avocado een gezo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: La Fontaine, Pixabay
  • Studiemateriaal Voedingsdeskundige, CIVAS Opleidingen
  • www.dieetwijzer.com
  • www.dieetfabels.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 24-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.