Navelpluis, stof op je huid, hoe kom je er aan?

Navelpluis, stof op je huid, hoe kom je er aan? Het verbaast je steeds weer; wanneer je je kleding uittrekt zit er een bolletje stof of pluis in je navel. Veel mensen hebben dit alledaagse bolletje op die plek. Hoe komt dit stofbolletje op die plek? Je hebt je toch goed gewassen? Hoe komt dat blauwige pluizige spul dan in je navel? En waarom niet in andere lichaamsholten zoals je oksels, tussen je billen of in je oor- of neusgaten? En waar bestaat deze substantie eigenlijk uit? In dit artikel lees je het antwoord op die vragen. Dr. Kruszelnicki, een wetenschapper van de universiteit van Sydney, kreeg in 2002 een lg Nobelprijs voor zijn onderzoek naar onder meer navelpluis. De Ig Nobelprijs is een parodie op de Nobelprijs en wordt ieder jaar in de herfst, een week voor de bekendmaking van de echte Nobelprijswinnaars, aan tien gevoerde onderzoeken uitgereikt. De onderzoeken werken op het eerste gezicht vooral op de lachspieren, maar blijken bij een nadere bestudering toch aan het denken zetten.

Ook de Oostenrijkse scheikundige Dr. Steinhauser deed onderzoek naar navelpluis en rondde in 2009 zijn onderzoek af. Zijn onderzoek aan de Technische Universteit van Wenen duurde drie jaar. Steinhauser verzamelde in die periode 503 pluisjes. Hij kwam tot een ander resultaat dan Dr. Kruszelnicki. Volgende laatste bestaan de pluizen voornamelijk uit katoenvezels, maar uit Steinhausers latere onderzoek bleek wat anders. Navelpluis bestaat volgens hem uit kledingvezels maar ook uit dode huidcellen, zweet, huidvet en ander stof. Het is overigens volstrekt onschuldig.

Innie

De bevindingen van de onderzoekers wezen er verder op dat navelpluis vaker voorkomt bij mannen met lichaamsbeharing. Bovendien is een ingetrokken navel, een zogenaamde innie, een voorwaarde. Mannen met veel buikhaar hebben over het algemeen meer navelpluis dan vrouwen. Dr. Kruszelnicki vond uit dat harige mannen van middelbare leeftijd met overgewicht de meeste navelpluis verzamelen.

Dragers van een outtie (een uitstulpende navel) en het knoopje (platte navel met uitzicht op de knoop) zijn minder bevattelijk voor navelpluis. Dat is te verklaren omdat er geen navelholte is. Het bolletje (een innie met een knopje dat niet uitpuilt) verzamelt navelpluis afhankelijk van de grootte van de binnenliggende knoop en hoeveel ruimte er nog is in de holte.

Blauwe kleur

De kleur van de pluis zou meestal samenhangen met de kleur van je kleding en dat blijkt meestal blauw omdat de meeste kleding blauwe kledingvezels bevat. Hoewel, dat blijkt niet altijd het geval. De pluis bevat namelijk niet alleen kledingvezels maar ook dode huidcellen. Met name wanneer je nieuwe kleding draagt, dat het meeste pluist, neemt het bolletje de kledingkleur aan. Maar wanneer de pluisjes meer huidcellen bevatten, is de kleur neutraler.

Uit de schaamstreek

De pluizen worden door de wrijving tussen je lichaam en kleding in de richting van je navel gevoerd. Je navel functioneert dus min of meer als afvoerputje. De huidcellen in de pluis zijn grotendeels afkomstig van onder de navel, het ondergoed, de broek, onderbuik en de schaamstreek. Dit verklaart ook de blauwe kleur van de pluizenbolletjes, omdat mensen vaak spijkerbroeken dragen.

Haartjes

In de navel bevinden zich kleine haartjes die de kledingvezels en huidcellen vangen en de navel in voeren. De buikharen groeien cirkelvormig rond de navel en de kleine schubben van deze haartjes dienen als haakjes die de vezels en cellen naar de navel brengen. De pluisjes klitten daarna samen in de navel. Wanneer de haren worden afgeschoren, verdwijnt ook het navelpluis. Ook helpt het om oude kleding te dragen, omdat die minder pluizen. Verder is een navelpiercing een goed middel tegen de pluis. De piercing ‘veegt’ de pluizen weg voordat deze kunnen samenklitten.

Guiness Book of Records

Het record navelpluis staat op naam van een Australiër. Deze Graham Barker verzamelt sinds 1984 elke dag de pluizige inhoud van zijn navel. Daarmee behaalde hij een eervolle vermelding in het Guiness Book of Records voor de grootste verzameling navelpluis ter wereld. Hij verzamelde 22,1 gram uit zijn navel.
© 2012 - 2024 Lierop69, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Navel en aandoeningenNavel en aandoeningenDe navel is een litteken dat een restant is van onze periode in de baarmoeder. De navelstreng verbindt de baby met de pl…
Ontstoken navel: symptomen, oorzaak en behandelingOntstoken navel: symptomen, oorzaak en behandelingEen ontstoken navel is een vervelende klacht. In feite is de navel een litteken van de navelstreng op de buik. Door de v…

Bioresonantie en Asyra, oplossing voor al uw klachten?mijn kijk opBioresonantie en Asyra, oplossing voor al uw klachten?Bioresonantie meet elektrische stromen in het lichaam. Alle lichaamscellen hebben ieder een eigen frequentie. Hier is ee…
Het digitale patiëntendossierHet digitale patiëntendossierDe huisarts heeft gegevens over je klachten. De apotheek weet de medicijnen die je krijgt. De psycholoog kent je innerli…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Anaterate, Pixabay
  • Telegraaf.nl
  • Wikipedia.org
  • KIJK
Lierop69 (99 artikelen)
Laatste update: 14-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.