Het intieme van voeten

Het intieme van voeten We vinden persoonlijke verzorging allemaal belangrijk, maar toch komen voeten nogal eens wat tekort. Enerzijds is het niet het eenvoudigste deel van het lichaam om te verzorgen en anderzijds geven we het voor verzorging ook niet eenvoudig uit handen. Dit heeft dan weer te maken met het gegeven dat veel mensen de voeten als een intiem deel van het lichaam zien en het dus moeilijk is om die “uit handen” te geven. Toch is de aandacht voor voeten erg belangrijk!

De voeten

Strikt genomen is de voet het lichaamsdeel waar je op staat en waarop je je voortbeweegt. Maar inmiddels weten we ook dat alle lichaamsdelen terug te vinden zijn in de voeten. Voetreflextherapie werkt op deze wijze en kan, indien dit nodig is, je emotionele en rationele kant aanpakken (via de zenuwbanen). Niet zelden voel je direct de uitwerking van een behandeling en dit geeft voeten een soort “eigen taal”.
De eigen taal laat zich nog meer zien als je in staat bent om bijvoorbeeld tijdens een bespreking onder de tafel te kijken. Denk aan de man of vrouw die de benen en voeten breed uit onder tafel heeft staan, lekker dominant! Versus de teruggetrokken (onder de stoel) en bij de enkels gekruiste benen die een stukje onzekerheid kunnen tentoonspreiden.
Als je echt de focus op de voeten legt, dan geeft het net een breder beeld dan slechts het onderdeel van het lichaam waar je je op voortbeweegt.

Oog voor detail

Een goed verzorgde voet zegt iets over de persoon in kwestie, met name het oog voor detail hebben wordt nogal eens toegedicht aan de man of vrouw die goed met de voeten om gaat. Bij die voet hoort ook een schoen en daarmee zeggen nette (gepoetste) schoenen ook iets over de persoon in kwestie.

Voeten in de verschillende culturen

In de verschillende culturen zeggen voeten ook weer wat anders, want we kennen allemaal wel de Chinese vrouwen met afgebonden voeten. Het schoonheidsideaal was immers een zo klein mogelijke voet voor de vrouw en als deze dat van nature niet is, dan werd de natuur wel een handje geholpen. Dat dit verwerpelijk is en misvormde voeten tot gevolg had, nam men op de koop toe.

Voet onder het vergrootglas

Feitelijk behelst de voet verzorging niet eens zo heel veel. Een dagelijks wasritueel wat de voet schoon houdt is het begin en daarna goed drogen, ook tussen de tenen. Eventueel aanwezig eelt via een speciale rasp verwijderen, nagels knippen (altijd recht) en even met de vijl er langs om haaltjes aan de nagel te voorkomen. Tenslotte de voet daarna goed insmeren om de huid lekker soepel en goed gehydrateerd te houden.
De schoen en de sok die je draagt is bij voorkeur van respectievelijk leer en katoen en deze combinatie verkleint de kans op zweetvoeten. Bij de schoen is de pasvorm van belang, want een te krappe schoen kan bijvoorbeeld likdoorns opleveren en deze kan je niet altijd zelf verwijderen (er zijn speciale pleisters die de likdoorn weg kan halen, aldus de verpakking).

Verfraaien van de voet

Verfraaien van de voet kan je met bijvoorbeeld nagellak doen. Een mooi kleurtje op de tenen van de vrouw, is soms net dat beetje meer. Bij de man kan een blanke nagellak op de tenen dat beetje extra uiterlijke verzorging geven.
In de zomermaanden zie je in de open schoen nog wel eens een ring om een teen of een steentje in nagellak verwerkt. Wil je iets meer dan kan je over een enkelbandje van edelmetaal of een tatoeage op de voet of enkel denken.

Pedicure

Als je het allemaal wel wil maar niet zelf kan of durft, schakel dan de pedicure in. Deze kan de voeten in prima conditie brengen en houden. Eelt wordt netjes verwijderd, eventuele likdoorns en kalknagels worden behandeld. Een basisbehandeling kost vaak minimaal € 30 of € 35 en kan, al naar gelang de eigen behoefte, uitgebreid worden.

De intimiteit

Dit alles verklaart nog niet de intimiteit van de voet, maar wat het wel verklaard is mogelijk het gegeven dat de voet een zeer gevoelig lichaamsdeel is. Mogelijk ligt hier de directe relatie tussen de voeten en intimiteit. Als je dus elkaars voeten aanraakt is er een vorm van intimiteit en een vorm van emotie, welke niet gerelateerd hoeft te zijn aan seksualiteit. Door je intimiteit “bloot te geven” laat je wat van jezelf zien en dat maakt kwetsbaar. Iets wat door vele mensen als niet prettig wordt ervaren.

Tot slot

De voeten zijn lichamelijk en geestelijk een belangrijk onderdeel van het lichaam. Dat we de voetverzorging én voetaandacht op een laag pitje zetten is behalve de intimiteit die we niet graag delen, niet echt te verklaren. Het zou mooi zijn als we in staat blijken daar overheen te stappen en die prettige voetverzorging toelaten.
© 2013 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eeltplekken en likdoornsEeltplekken en likdoornsLikdoorns en eeltplekken zijn harde bultjes of plekken op de huid als gevolg van druk en/of wrijving. Het zijn af en toe…
Eelt en likdoorns & Oorzaak en behandelingEelt en likdoorns & Oorzaak en behandelingEelt is een stuk ruwe, verdikte huid op handen, voeten of ander plaatsen waar door druk of irritatie de huidcellen versn…
Naar de pedicure voor mooie voeten!Steeds meer mensen gaan naar de pedicure voor mooie en verzorgde voeten. Maar wat doet een pedicure precies? Wat is zijn…
Voor voetverzorging naar de pedicureVoor voetverzorging naar de pedicureVeel mensen verzorgen de voeten zelf, waarbij je jezelf bij een deel van de mensen af kunt vragen in hoeverre het “verzo…

Hoe bescherm je jezelf tegen de vrieskou?Hoe bescherm je jezelf tegen de vrieskou?Het is winter in Nederland, de temperatuur is bijna voortdurend beneden het vriespunt. Hoe kun je zorgen dat de vrieskou…
Oorzaken buikvet: meer factoren dan overgewicht alleen!Oorzaken buikvet: meer factoren dan overgewicht alleen!Veel buikvet brengen we vaak in verband met zwaarlijvigheid. Toch zijn er ook mensen die maar ietsje te zwaar zijn en to…
Bronnen en referenties
  • Annemieke Cornelisse - www.niiraja.nl
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.