Mirena: 5 jaar of langer?
De Mirena-spiraal heeft een gegarandeerde werking van 5 jaar. Maar wat als de Mirena langer blijft zitten? Dit komt wel eens voor, omdat vrouwen vergeten hem te laten verwisselen, of omdat de huisarts of gynaecoloog aangeeft dat het spiraaltje best langer kan blijven zitten. Hoe betrouwbaar is de Mirena na 5 jaar nog?
Wat is de Mirena-spiraal?
Een spiraaltje is een 24 tot 36 mm lang ankertje dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Hiermee wordt een zwangerschap voorkomen. Een spiraaltje is dus een voorbehoedsmiddel. Er zijn verschillende soorten spiralen waaronder het koperspiraaltje en de hormoonspiraal. De Mirena is een hormoonspiraal: het geeft iedere dag een kleine hoeveelheid hormonen aan het lichaam af.
Een hormoonspiraal geeft het hormoon progesteron af. Dit hormoon zorgt ervoor dat het slijm van de baarmoedermond minder makkelijk doordringbaar is voor zaadcellen. Daarnaast wordt het baarmoederslijmvlies ongeschikt gemaakt voor innesteling va een bevruchte eicel. Door de aanwezigheid van het spiraaltje in de baarmoeder wordt het voor een bevrucht eitje moeilijk om zich in te nestelen. Bij sommige vrouwen wordt de eisprong onderdrukt: er vindt geen eisprong plaats. Bij veel vrouwen vindt er echter wel een eisprong plaats en kan deze soms bevrucht worden. De Mirena-spiraal voorkomt innesteling van de bevruchte eicel. Vrouwen die moeite hebben met het idee dat nieuw leven bewust wordt vernietigd, kunnen beter niet de Mirena-spiraal gebruiken maar gebruik maken van een hormonaal middel dat een eisprong verhindert (de anticonceptiepil of de prikpil).
Hoe lang werkt de Mirena?
De Mirena-spiraal heeft een betrouwbare werking van 5 jaar. De Mirena is een zeer betrouwbaar voorbehoedsmiddel. Van elke duizend vrouwen die de Mirena gebruiken, raakt 1 tot 2 vrouwen toch zwanger. Ook is in de meeste gevallen de Mirena vrij snel betrouwbaar. Wanneer het spiraaltje tijdens de menstruatie wordt geplaatst is deze direct betrouwbaar. Plaatsing buiten de menstruatie om geeft een iets latere werking: na ongeveer 7 dagen werkt het spiraaltje goed.
Iedere vijf jaar moet de vrouw het Mirena-spiraaltje laten vervangen door de huisarts of gynaecoloog. Ze krijgt hiervoor zelf geen oproep. Het is dus belangrijk om dit zelf in de gaten te houden. De verantwoordelijkheid voor het opnieuw laten plaatsen ligt bij de vrouw zelf. De fabrikant van de Mirena garandeert een juiste werking van 5 jaar. Toch werkt de spiraal soms langer door.
Mirena tot wel 7 jaar betrouwbaar
Net als het geval is met voedingsmiddelen, dekt de fabrikant zich altijd in tegen schadeclaims. Een houdbaarheidsdatum op een pak koekjes geeft vaak aan dat de smaak van het product tot die datum gegarandeerd lekker is. Na die datum gaat de smaak achteruit, maar is het product nog niet bedorven. Met de Mirena werkt het net zo. Een gegarandeerde werking tot 5 jaar, en na die 5 jaar gaat de werking achteruit maar kan de Mirena voor veel vrouwen nog voldoende werken.
Hoe ouder de vrouw is, hoe verminderd de vruchtbaarheid is. Vooral bij vrouwen boven de 30 laten gynaecologen of artsen de Mirena soms wat langer zitten. Hoewel de hormonen na 5 jaar bijna op zijn en de Mirena daardoor minder goed werkt, zal de spiraal op zich een innesteling al vaak voorkomen. Gezien de leeftijd is de kans op een zwangerschap bij vrouwen boven de 30 jaar kleiner dan bij jongere vrouwen.
Een goed hulpmiddel om te checken of de Mirena nog werkt is de menstruatie in de gaten te houden: zodra het patroon hierin verandert is dit een teken dat de Mirena vervangen moet worden. Bij erg jonge vrouwen kan dit soms na 4 jaar al het geval zijn, bij vrouwen boven de 40 soms pas na 7 jaar. Overigens kan er de eerste drie maanden na het plaatsten van de Mirena een wisselende of andere menstruatie optreden dan je gewend was. Het bloedverlies kan heviger en onregelmatiger zijn dan normaal. Sommige vrouwen krijgen daarna helemaal geen menstruatie meer. Dat dit tijdelijk verandert heeft niks te maken met het feit dat de Mirena niet meer werkt. Na 3 tot 6 maanden merk je dat je 'nieuwe' menstruatie een vast patroon heeft aangenomen. Wanneer na 4 tot 7 jaar dit patroon plots weer verandert, is het vaak tijd de Mirena te laten vervangen.
Heel soms komt het voor dat een vrouw niet op de hoogte is van de werkingsduur van de Mirena. Sommige vrouwen gaan er vanuit dat de Mirena net zo werkt als de koperspiraal, die tot 15 jaar meegaat. Veel van deze vrouwen raken, ondanks de hormonen die niet meer werken, toch niet zwanger. Dit komt door het feit dat het spiraaltje een vreemd voorwerp in de baarmoeder is. Een eventueel bevruchte eicel kan hierdoor zeer moeilijk innestelen in de baarmoeder.