De Mirena, ontworpen en bewezen
De Mirena is een relatief nieuw anticonceptiemiddel, veel mensen kennen het nog niet en dat terwijl het voor sommige mensen een uitkomst kan zijn. Een vijfjarige werking en geen bijwerkingen, wat wil je nog meer?
De werking
De Mirena is een T vormig voorwerpje die na plaatsing in de baarmoedermond het hormoon Levonorgestrel, afgeeft rechtstreeks in de baarmoeder. Hierdoor wordt het slijm in de baarmoedermond dikker, het slijmvlies van de baarmoeder wordt nauwelijks nog opgebouwd, en de werking van het sperma wordt verminderd. De hormonen zorgen ervoor dat het baarmoederslijmvlies (endometrium) in een rustfase komt en daardoor niet meer reageert op het oestrogeen. Hierdoor word er baarmoederslijmvlies dunner er treed er minder bloedverlies op tijdens de menstruatie. De Mirena bevat geen metaal, in tegenstelling tot het koperspiraaltje.
De voor- en nadelen
Voordelen:
- 5 jarige werking.
- Je hebt er geen omkijken naar. Je hoeft er niet elke dag aan te denken.
- Plaatselijke werking, weinig hormonale bijwerkingen. Daardoor is er minder van het hormoon nodig dan bij bijvoorbeeld de pil. De hoeveelheid hormonen is vergeleken bij de pil 60 – 100% lager.
- Verminderde menstruatie, (tot wel 80% minder bloedverlies). Het baarmoederslijmvlies wordt in een rustfase gebracht.
- Betrouwbare werking (2 zwangerschappen op de 1000 vrouwen die de Mirena een jaar gebruiken)
- Het wordt in de meeste gevallen vergoed door de verzekering.
Nadelen:
- Het is een vreemd voorwerp in je lichaam.
- Het moet na die 5 jaar door een gynaecoloog verwijderd worden.
- Als je nog nooit een kind hebt gehad kan het zetten best pijn doen.
- De betrouwbaarheid heeft toch een nadeel. (wat als je nou 1 van de 2 vrouwen bent?)
De voorbereiding
Als je alles goed overwogen hebt en besloten hebt om voor een Mirena spiraaltje te kiezen is het raadzaam om de dokter te bellen voor een afspraak. Hij kan dan een recept voor je klaarleggen die je op kan halen bij de apotheek. Schrik niet van de grote doos want het spiraaltje is heel erg klein, alleen de inbrenghuls is van redelijk formaat. De dokter zal waarschijnlijk ook een pijnstiller voorschrijven. Waarschijnlijk Naproxen. Op de eerste dag van je ongesteldheid moet je dan de dokter even bellen en die moet dan zo snel mogelijk het spiraaltje plaatsen. Juist als je ongesteld bent want dan is de wand van je baarmoeder wat soepeler en zal het minder pijn doen.
De Afspraak
Als het zover is dat je een afspraak bij de dokter gemaakt hebt, slik dan een aantal uur voor de afspraak het tablet. Als je bij de dokter bent dan moet je je half (onder) uitkleden en op de stoel gaan liggen. De dokter zal dan eerst meten hoe diep je baarmoeder ligt, daar voel je bijna niks van. Daarna plaatst hij de Mirena. Het is binnen tien minuten gedaan. Het kan zijn dat je de dagen erna nog pijn ervan hebt maar het is meestal snel weer over. Je bent na het plaatsen ook meteen beschermd. En dan geeft een veilig gevoel.