Het trainen van je hersenen

Het menselijk brein heeft een prachtige capaciteit om te onthouden en een vermogen om zichzelf te vernieuwen en veel van de jeugdige kracht te behouden. Dit stelt ons in de mogelijkheid om tot grote prestaties te komen in de meest geavanceerde jaren van ons leven. Maar je kunt proactief stappen ondernemen om dit wonderbaarlijke vermogen te beschermen, door deze te voorzien van verscheidene nieuwe activiteiten. Deze activiteiten zullen een positief effect hebben op de neuronen, onze hersencellen en beïnvloeden ons herinneringsvermogen. Het beste advies om je hersenen te verbeteren en in vorm te houden, is door ze te gebruiken met een gevarieerde intellectuele voeding en voldoende mentale oefening.

Verscheidenheid aan oefeningen

De hersenen zijn verdeeld in drie delen:
  • Voorhersenen
  • Middenhersenen
  • Achterhersenen

Elk van deze secties zijn onderverdeeld in een aantal delen. De voorhersenen bijvoorbeeld, zijn verdeeld in de thalamus en hypothalamus. De grote hersenen, welke verantwoordelijk zijn voor onze geestelijke activiteit is verdeeld in twee helften, de rechter en de linker hersenhelft. Elk halfrond bestuurt een ander aspect van het denken en van het geheugen. Aangezien onze herinneringen worden opgeslagen in verschillende delen, moeten we voor het verbeteren van ons geheugen alle delen van onze hersenen trainen. Een goede manier om dit te doen, is om nieuwe activiteiten te volgen. Op deze manier optimaliseren we onze mentale trainingen en brengen we onze neuronen naar een maximaal niveau. De volgende vijftien activiteiten hebben bewezen goede manieren te zijn om onze hersencellen te stimuleren, de neuronen te verjongen, het geheugen versterken en plezier te hebben op hetzelfde moment.

Oplossen kruiswoordraadsels

Dit biedt de hersenen een goede mentale training en helpt om dementie tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt dat met het uitwerken van 4 kruiswoordpuzzels per week, het risico op dementie met bijna vijftig procent wordt verlaagd.

Kaartspellen

Helpen je beter te leren focussen. Het is ook een goede manier om de hersencellen te ontspannen van de dagelijkse spanning en algemene zorgen in het dagelijks leven. Het minimaliseren van de stress helpt schade aan het immuunsysteem te voorkomen. Een gezond immuunsysteem ondersteunt de groei van nieuwe hersencellen en versterkt daarmee je geheugen.

Woordzoekers

Deze versterken vaardigheden als ruimtelijk denken, wat zal leiden tot betere mentale prestaties. Onderzoek toont aan dat wanneer regelmatig woordzoekers werden opgelost, de proefpersonen een significante verbetering in hun ruimtelijk denken toonden.

Computer spellen

Verschillende studies tonen aan dat het spelen van computerspellen het geheugen verbeterd. Het spelen van computerspelletjes blijkt de cognitieve prestaties bij jongere volwassenen te bevorderen.

Sudoku puzzels

Deze helpen om de synaptische verbindingen tussen de neuronen te versterken. Het oplossen van puzzels als sudoku helpt de neuronale respons te versnellen, dat wil zeggen de tijd die het kost voor elke zenuwcel om een bericht door te geven naar de naastliggende zenuwcel. Dit voorkomt mentale achteruitgang.

Dammen

Het spelen van een potje dammen, helpt en bevordert denkvaardigheden en betere cognitieve prestaties. Talrijke studies tonen aan dat het de verslechtering van hersencellen voor jonge als oudere volwassenen helpt tegengaan.

Bridge

Een potje bridge stimuleert volgens een studie aan de Universiteit van California de dorsolaterale cortex. Het gebied van de hersenen dat het immuunsysteem regelt. Een verbeterd immuunsysteem versnelt de verwijdering van onherstelbare neuronen. Dit versterkt de neurogenese (de geboorte van nieuwe en gezonde hersencellen)

Schaken

Schaken geeft een enorme impact op de concentratie en bevordert de creativiteit en breidt de verbeelding uit. Schaken stimuleert het geheugen tot wel veertig procent en versterkt het ruimtelijke en analytisch denkvermogen.

Lezen

Het lezen van een roman voedt de hersenen. Het biedt een prachtige ervaring in het zien van het leven van de personages en verre landen en de cultuur. Dergelijke actieve deelname aan fictie helpt het mentale proces om je focus en flexibiliteit te behouden.

Tekenen en schilderen

Iedereen kan schilderen en tekenen. Het principe is dat ze een verbinding tussen de innerlijke wereld van verbeelding en de externe, fysieke wereld maken. Ze zijn dan ook de perfecte media voor de uitoefening van de neuronen.

Muziek maken

Een muziekinstrument leren spelen is een essentiële oefening voor de hersenellen. Talrijke studies van de universiteiten in Californië en New York tonen aan dat muziek instrumenten bespelen helpt tegen de verslechtering van het geheugen en dat het de verbindingen van het neurologisch netwerk in tact houdt. Sterke neurologische verbindingen ondersteunen snellere communicatie tussen de neuronen. De hersenen krijgen een grotere capaciteit voor helder en logisch denken.

Lichaamsbeweging

Deskundigen zijn het erover eens dat drie keer per week 30 minuten sporten zeer gunstig is voor een gezonde bloedsomloop en daarmee voedingsstoffen uit het bloed naar de hersenen leidt. De neurotransmitters versterken daarmee hun banden en vormen een betere capaciteit voor het geheugen. Ander voordeel is dat de voedingsstof omega 3 helpt bij het bouwen van nieuwe neuronen en versleten neuronen repareert.

Vrienden

Lid worden van een vereniging, of omgang met vrienden of een andere sociale aangelegenheid kan een heerlijke ervaring zijn, die een positieve invloed heeft. Hierdoor ervaar je een groter gevoel van welzijn en een groter zelfbewustzijn en zelfvertrouwen. Deze factoren leiden tot betere mentale prestaties.

Slaap

Studies tonen aan dat slaap een goede ontspanning biedt voor het lichaam, door het verlagen van de hartslag en bloeddruk. Een goede vitale rust voor de gehele bloedsomloop. Ook helpt het de hypofyse (de klier) in de hersenen met het aanmaken van de benodigde groeihormonen.

Voeding

De juiste voeding ondersteunt de gezondheid van de hersenen en helpt om nieuwe dendrieten (vingerachtige uitsteeksels aan de neuronen) aan te maken. Een dieet dat werkt, bestaat uit gematigde hoeveelheden omega 3- vetzuren en tal van kleurrijke groenten en fruit in combinatie met lage hoeveelheden gevogelte, vis en zuivel. Omega-3 vetzuren zitten in walnoten, pijnboompitten, vis, amandelen en olijfolie.
© 2013 - 2024 Evertse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Train je brein en geheugen met Brain TrainingTrain je brein en geheugen met Brain TrainingEen gezonde geest in een gezond lichaam en oefening baart kunst zijn twee gezegden die prima passen bij de noodzaak om j…
Gezondheid: GeheugentrainingGezondheid: GeheugentrainingKan je je brein trainen? Waarom niet, als je wel je lichaam kunt trainer, kan je ook je brein trainen. Wat je niet gebru…
Train je geheugenTrain je geheugenVind je het moeilijk om namen te onthouden? Of ben je alweer een belangrijke afspraak vergeten? Soms lijkt het wel alsof…

Zo krijg je de zweetgeur uit je schoenenZo krijg je de zweetgeur uit je schoenenZweetvoeten hebben we allemaal wel eens. Zeker op warme dagen en tijdens het sporten. De een heeft er meer last van dan…
Als oudere langer thuis wonen? Pas je woning aan!Als oudere langer thuis wonen? Pas je woning aan!Je hebt je hele leven hard gewerkt om een gezellig en prettig woonplekje voor jezelf te creëren. Maar met het ouder word…
Bronnen en referenties
  • http://www.hubpages.com
Evertse (47 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.