Herbruikbaar maandverband

Herbruikbaar maandverband Herbruikbaar en uitwasbaar maandverband: kostenbesparend, het zit comfortabel en vrij van huidirritatie. Overweeg je om over te stappen op herbruikbaar maandverband? Bedenk dan eerst of dit wel bij jouw levensstijl past. Je moet bereid zijn om het maandverband zelf uit te willen wassen en daarnaast de kosten voor de aanschaf te willen betalen. Ook kan je ze zelf makkelijk maken. Heb je ze eenmaal in huis, dan merk je al snel de voordelen van het gebruik ervan.

Wat is herbruikbaar maandverband?

Herbruikbaar maandverband is maandverband dat van katoen of hennep gemaakt is en uitwasbaar is. Hierdoor kan het onbeperkt, of ten minste zolang als het niet kapot gaat, gebruikt worden. Herbruikbaar maandverband wordt dus niet weggegooid. Het maandverband is in verschillende maten, kleuren en designs verkrijgbaar. Het heeft net als normaal (wegwerp) maandverband vleugeltjes zodat het optimaal blijft zitten.

De voordelen

Veel vrouwen kiezen voor herbruikbaar maandverband omdat dit prettig zit en veel minder huidirritaties met zich meebrengt. Daarnaast kan er ook voor gekozen worden omdat er niet iedere maand nieuw maandverband gekocht hoeft te worden of omdat er liever gebruik wordt gemaakt van natuurlijk materiaal. Enkele voordelen van herbruikbaar maandverband zijn:
  • Minder huidirritatie en jeuk
  • Absorbeert soms beter dan normaal maandverband
  • Eenmalige kosten, daarna weinig kosten
  • Ruikt niet sterk
  • Kostenbesparend op de lange duur

Nadelen

Ieder voordeel heeft zijn nadeel, zo ook voor herbruikbaar maandverband. Sommige vrouwen vinden het onhygiënisch en willen het liefst helemaal geen maandverband aanraken. maar als het dan toch moet, dan willen ze wegwerpmaandverband. De nadelen:
  • Maandverband moet in de voorweek, dus altijd een emmertje (rood) water
  • Dagelijks wassen of zoveel aanschaffen dat het eenmaal per maand kan
  • De eerste aanschaf is duur of vergt tijd voor het zelf maken
  • Niet wassen met wasverzachter, waardoor er soms een aparte was gedraaid moet worden

Kopen of zelf maken?

Maandverband dat herbruikbaar is kan via een webshop of een gespecialiseerde winkel gekocht worden. Deze zijn van hennep of katoen gemaakt. Daarnaast worden er ook tasjes verkocht waarin ze bewaard kunnen worden. Goed maandverband heeft een sluiting van drukknoopjes. Klittenband kan ook maar wordt minder vaak verkocht. Helaas is herbruikbaar maandverband duur in aanschaf: gemiddeld 5 tot 11 euro per maandverband. Dit is afhankelijk van de maat en het design. Herbruikbaar maandverband verdiend zichzelf wel terug op de lange duur. Na 5 tot 6 jaar heeft het herbruikbaar maandverband zich terugverdiend: je hebt dan minder geld betaald dan dat je iedere maand wegwerpverband zou kopen. Voor de waskosten hoef je het niet te laten: het maandverband past altijd wel bij een ander wasje vanwege het kleine formaat.

Voor de handige naaister is het maandverband ook zelf te maken. Gebruik als onderlaag plastic of PUL (waterdichte stof), Gebruik in het midden een of meerdere lagen hennep, katoen, jersey of een menging. Maak deze absorberende laag zonder vleugeltjes. De toplaag is er weer een met vleugeltjes van flanel, badstof of katoen (wat je zelf prettiger vind zitten). Stik er velcro (klittenband) op of maak er drukknoopjes op. Tip: naai aan de onderkant van het plastic ook nog een extra laagje, dit voorkomt huidirritatie en het ziet mooier uit. Zelf maken is veel goedkoper dan kopen, bovendien kan je op deze manier uitproberen of je er ook tevreden mee bent. maak er eerste eens twee of drie en kijk hoe het bevalt. Stoffen zijn niet heel duur. Kies gelijk voor een leuk motiefje of kleurtje. Je kan een heel setje maken maar ook voor verschillende kleurtjes of motiefjes kiezen. Gebruik materialen die heet gewassen mogen worden en was het liefst eerst de stoffen voordat je ze naait. Sommige stoffen krimpen bij de eerste keer wassen veel meer dan andere stoffen. Het maandverband kan dan gaan kromtrekken.

Gebruik

Let bij het gebruik erop dat de plastic laag aan de onderkant zit, dus onder de absorberende laag. Gekocht maandverband heeft vaak een duidelijk boven-en onderkant. Zelf gemaakt maandverband kan middels een kleurtje of stiksel gemarkeerd worden. Bovendien past de sluiting vaak niet wanneer het maandverband omgekeerd zit. Tenzij de vleugeltjes om worden gebogen. Herbruikbaar maandverband wordt om de slip heen gevouwen en dicht gedrukt (drukknoop) of met klittenband gesloten. Het zit dus niet vastgeplakt aan het ondergoed zoals bij wegwerpmaandverband. Hierdoor is er een kleine kans op schuiven. Draag daarom goed passend ondergoed en zeker geen te klein ondergoed.

Verschoon het maandverband regelmatig, vooral bij een hevige menstruatie. Bewaar de gebruikte maandverband in een plastic zakje wanneer je niet thuis bent. Gooi het thuis direct in een emmer met koud water. Een emmertje met een deksel erop is ideaal. Wat soda bij het water zorgt ervoor dat vlekken beter oplossen. Laat het 24 uur weken. Was het maandverband in de wasmachine, zonder wasverzachter. Te heet wassen zorgt ervoor dat er vlekken achterblijven. Zet de temperatuur daarom niet hoger dan 40 graden. Eventueel kan je het een tweede keer wassen op 80-90 graden, wanneer je dit wenst.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maandverband, tampons & alternatieven tijdens de menstruatieMaandverband, tampons & alternatieven tijdens de menstruatieBen je net voor het eerst ongesteld geworden dan wil je waarschijnlijk wel wat meer weten over maandverband en tampons.…
Menstruatiecup: het gebruik en onderhoudMenstruatiecup: het gebruik en onderhoudVrouwen worden in hun leven tientallen keren ongesteld, de twee bekende hygiëneproducten voor vrouwen zijn de tampon en…
Maandverband: Soorten maandverbanden tijdens menstruatieMaandverband: Soorten maandverbanden tijdens menstruatieDe menstruatie is het proces waarbij de baarmoeder al het bloed en het onnodige weefsel afwerpt dat zich die maand aan d…
Maandverband of tampons?Maandverband of tampons?Vrouwen worden al vroeg geconfronteerd met de vraag: tampons of maandverband. Menstrueren doen vrouwen pak weg tijdens z…

Wat moet er in de EHBO kofferWaar je ook bent, thuis, op het werk, op school, op vakantie of tijdens een uitstapje, een EHBO koffer is altijd handig…
Bodyscan op Schiphol, gevaarlijk?Bodyscan op Schiphol, gevaarlijk?De bodyscan wordt ook wel eens de naaktscan genoemd oftewel een securityscan. De bodyscan is niet hetzelfde als de Secur…
Bronnen en referenties
  • http://lanaluna.nl/index.php/virtuemart-front/nacht
  • http://www.flickr.com/photos/mmezsazsa/406143876/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Klittenband
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 04-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.