24-uurs lenzen (dag- en nachtlenzen): Is dat schadelijk?

24-uurs lenzen (dag- en nachtlenzen): Is dat schadelijk? 24-uurs lenzen zijn een relatief nieuw soort lezen die dag en nacht gedragen kunnen worden. Ideaal wanneer je een hekel hebt aan lenzen wisselen of vaak 's nachts je bed uit moet wanneer je bijvoorbeeld nachtdienst hebt. 24-uurs dag- en nachtlenzen kunnen continu gedragen worden, zelfs wanneer je gaat slapen. Ze zijn er in een weekvariant en een maandvariant. Je hoeft de lenzen alleen schoon te maken als ze beginnen te irriteren of wanneer je het idee hebt dat je minder goed ziet.

Materiaal

De meeste 24-uurs dag- en nachtlenzen zijn gemaakt van silicone hydrogel. Dit materiaal laat extra veel zuurstof door waardoor het de hoornlaag van je oog kan bereiken, zodat je geen discomfort ervaart van het continu dragen van de lenzen.

Voordelen van 24-uurs lenzen

  • Je kunt je contactlenzen een week of maand continu dragen
  • Geen lenzenvloeistof nodig
  • Je hoeft niet aan je lenzen te denken wanneer je naar bed gaat
  • Meteen scherp zicht wanneer je 's nachts op moet

Schadelijk voor je ogen?

Al in 1981 werd 24-uurs gebruik van contactlenzen goedgekeurd door de FDA. De lenzen van toen bleken echter nog niet geschikt voor het verlengde dragen. Bacteriën en andere mogelijk gevaarlijke micro-organismen konden tussen de lens en het oog komen. Omdat deze micro-organismen het best gedijen in een warme, vochtige, omgeving, zoals bij gesloten ogen, kwamen ze veelvuldig voor bij mensen die 's nachts hun lenzen inhielden. Omdat de contactlenzen de zuurstoftransport naar de ogen verminderden, waren de ogen ook minder goed in staat zich tegen deze infecties te weren. Rode ogen, maar ook ernstige infecties zoals keratitis (hoornvlies ontsteking) kwamen regelmatig voor.

Dankzij nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld in de materialen, controle door contactlenzenspecialisten en betere draagregels (het weggooien van de lenzen na 7 of 30 dagen) zijn de huidige generatie 24-uurs lenzen veel veiliger in het dragen. Ondanks verbeteringen hebben dragers van 24-uurs lenzen toch een groter risico op ooginfecties vergeleken met mensen die alleen overdag contactlenzen dragen. Neem bij klachten contact op met je contactlenzenspecialist.

De kans op infecties verkleinen?

Zoals bij elke soort contactlens is het belangrijk je aan de voorgeschreven draagtijd van de lens te houden. In geval van 24-uurs dag- en nachtlenzen dus maximaal 7 dagen (6 nachten) of een maand. Daarnaast is het belangrijk de lenzen aan te laten meten door een gediplomeerde contactlenzenspecialist, deze zal bepalen of je geschikt bent voor het dragen van 24-uurs lenzen. De contactlenzenspecialist zal ook tijdens het dragen van de dag- en nachtlenzen in de gaten houden hoe het gaat. Voor sommige ogen zijn dit soort lenzen niet geschikt.

Zaken die bijdragen op een groter risico op complicaties zijn het dragen van de 24-uurs lenzen tijdens zwemmen, eerdere oogirritatie of -infectie en blootstelling aan (sigaretten)rook.
© 2013 - 2024 Marrie123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Contactlenzen: daglenzen of nachtlenzen?Contactlenzen: daglenzen of nachtlenzen?Contactlenzen indoen is voor miljoenen mensen een van de eerste dingen die ze doen zodra ze wakker zijn. In veel gevalle…
Nachtlenzen: ís nachts lenzen in, overdag nietNachtlenzen: ís nachts lenzen in, overdag nietNachtlenzen doe je ís nachts in om overdag goed te kunnen zien. Overdag heb je de nachtlenzen dus niet in. Bovendien zor…
Dragen van lenzenDragen van lenzenLenzen of contactlenzen zorgen voor een correctie van het oog bij brekingsafwijkingen. Er bestaan harde en zachte contac…
Lenzen: de ideale vervanging van een bril?Lenzen: de ideale vervanging van een bril?Een tijd lang was een bril de enige oplossing om met slechte ogen toch goed te kunnen zien. Tegenwoordig neemt de popula…

Functionele MRI (fMRI): Aantonen van hersenactiviteitFunctionele MRI (fMRI): Aantonen van hersenactiviteitJe leest in het nieuws vaak over onderzoeken waarbij gekeken is welk deel van de hersenen actief was bij een bepaalde ta…
Bijsluiters bij medicijnen of geneesmiddelenEen bijsluiter is een bedrukt vel papier met daarop de beschrijving van de samenstelling van een medicijn, de wijze waar…
Bronnen en referenties
  • www.allaboutvision.com
Marrie123 (80 artikelen)
Laatste update: 03-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.