Contactlenzen: daglenzen of nachtlenzen?

Of iemand voor nachtlenzen in aanmerking komt, hangt van een aantal factoren af, zoals het type oogafwijking, de leeftijd van de lenzendrager en de sterkte van zijn of haar lenzen.
Waarom nachtlenzen?
Voor lenzendragers die vaak last hebben van droge ogen, omdat ze bijvoorbeeld vaak verblijven in gebouwen met airco of in donkere ruimtes, kunnen nachtlenzen echt een uitkomst zijn. De nachtlenzen, ook wel dreamlenzen genoemd, hoef je vaak maar een paar uur te dragen om 24 uur lang zonder lenzen scherp te kunnen zien. Dankzij de nachtlenzen krijgen je ogen overdag rust, waardoor je tijdens het werken, sporten en uitgaan geen last meer hebt van geïrriteerde ogen. Je zou nachtlenzen kunnen beschouwen als een veilig en eenvoudig alternatief voor een ooglaserbehandeling.Voor wie zijn nachtlenzen geschikt?
Of iemand geschikt is voor het dragen van nachtlenzen, moet eigenlijk altijd worden vastgesteld door een opticien, optometrist of oogarts. Op basis van een aantal optometrische onderzoeken kan de oogspecialist een goed oordeel uitbrengen over de meest geschikte lens.In principe zijn nachtlenzen geschikt voor mensen met bijziendheid (moeite met veraf zien) die een sterkte hebben van maximaal - 5,00 tot -7,00 dioptrieën. Daarnaast gelden beperkingen voor de cylindersterkte (tot maximaal -1,50 dioptrieën, de kromming van het hoornvlies en de dikte van het hoornvlies. Nadat de oogspecialist deze waarden heeft gemeten, zal deze bepalen of nachtlenzen een betrouwbare en succesvolle keuze zal zijn.
Er is geen eenduidige leeftijdsgrens voor nachtlenzen; veel opticiens raden aan om kinderen onder de 8 à 9 jaar sowieso geen lenzen te laten dragen, dus ook geen nachtlenzen.
Groepen voor wie nachtlenzen erg handig zijn
- Zwemmers, sporters in het algemeen
- Mensen die last hebben van hun ogen in droge ruimtes
- Mensen die veel achter een computer zitten
- Mensen met gevoelige of snel geïrriteerde ogen
- Kinderen vanaf 9 jaar bij wie de ogen achteruit gaan