Keuzeprotocol, aanschaf en vergoeding van uw hoortoestel

Keuzeprotocol, aanschaf en vergoeding van uw hoortoestel Een modern hoortoestel is heel wat aangenamer dan het vroegere gehoorapparaat. Een klein gehoortoestel van de moderne generatie is voor je gesprekspartner amper nog te zien. Bovendien zijn de kosten van een hoortoestel vaak ook prettiger te dragen. Houd er wel rekening mee dat de zorgverzekeraar de nodige voorwaarden stelt, als het om vergoeding gaat. Lees dus eerst zorgvuldig de zorgpolis en schaf daarna pas een gehoorapparaat aan.

Hoort u de vogels nog steeds fluiten

Als u zo’n beetje 60 jaar oud bent en uw vrouw zegt op een op een mooie zomerochtend, terwijl u samen net in de slaapkamer wakker bent geworden: “hoor je buiten de vogels fluiten?”, maar u hoort ze niet, dan kan het zijn dat u, zoals zoveel ouderen te maken hebt met een achteruitgang in het gehoor.

Verlies van hoge tonen

Het eerste signaal dat ons gehoor aan het achteruit gaan is, merken we vaak aan het minder gemakkelijk kunnen horen van hoge tonen, zoals fluitende vogels, of het elektronisch signaalpiepje van de magnetron, afwasmachine, wasmachine etc. Die achteruitgang in het waarnemen van hoge tonen is overigens een proces dat vaak al jaren gaande is, alleen valt het in het beginstadium als we nog jonger zijn vaak niet op. Want als we in een concertzaal of via de luidsprekers niet langer de allerhoogste tonen kunnen signaleren, hebben we dat zelf natuurlijk niet in de gaten, aangezien we evengoed nog steeds met volle teugen van de muziek kunnen genieten. Maar als er op den duur steeds meer hoge frequenties wegvallen, gaat het op een gegeven moment natuurlijk wel opvallen.

Gehoortest

Als u dus wat vaker, “wat zeg je “ dan vroeger moet uitspreken of merkt dat u regelmatig de hand achter het oor houdt, is het wellicht verstandig eens een gehoortest te doen bij de huisarts of een andere deskundige. Misschien is het vooralsnog alleen nog een kwestie van de oren te laten uit spuiten. U kunt de oren overigens eerst als volgt globaal zelf testen:
  • Heeft u moeite met het volgen van een gesprek in drukke ruimtes?
  • Heeft u vaak het idee dat mensen zachter praten of mompelen?
  • Zeggen anderen dat u de TV zachter moet zetten?
  • Zeggen anderen dat u minder goed kan horen dan vroeger?

Als u één of meer vragen met ja moet beantwoorden, dan is het wellicht verstandig de oren eens door een deskundige te laten testen.

De kosten van een hoortoestel

Vanaf 2013 werken alle audiciens met het keuzeprotocol Hoorzorg. Wie een hoortoestel nodig heeft, moet dit Keuzeprotocol doorlopen. Het bestaat uit het invullen van een vragenlijst en een aantal hoortesten. Hieruit ontstaat een beeld wat voor soort hoortoestel nodig is om goed te kunnen functioneren, zowel thuis als op het werk.

Categorie indeling

Het gehoorprobleem wordt via dit keuzeprotocol ingedeeld in een bepaalde categorie: van categorie 1 voor simpele gehoorklachten tot 5 voor de meest complexe problemen. Ook de hoortoestellen zijn in die 5 categorieën ingedeeld. Het gaat er dus om dat de audicien een hoortoestel uit de juiste categorie aanmeet.

Vergoeding

Als u een toestel kiest uit de bij u passende categorie wordt van de kosten 75% vergoed door de zorgverzekeraar. Uw eigen bijdrage is dus 25%. Mocht u een aanvullende verzekering hebben dan kan deze eigen bijdrage lager of wellicht zelfs nihil zijn. Let op: de aanschaf van een hoortoestel telt mee voor het verplicht eigen risico. Vanaf 1 januari 2016 hoeven kinderen tot 18 jaar geen eigen bijdrage meer te betalen voor een gehoorapparaat.

U komt uitsluitend voor (volledige) vergoeding in aanmerking indien uw zorgverzekeraar een contract heeft met uw leverancier van het hoortoestel. Bovendien mag u geen hoortoestel kiezen uit een hogere categorie dan waar u in past. Dus lees eerst goed de verzekeringsvoorwaarden voordat u tot aanschaf overgaat. Of misschien is het handig voor het aankomende verzekeringsjaar (tijdelijk) een andere dekking te kiezen.
© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hoorapparaat kiezen en kopen, tipsEen hoorapparaat kiezen en kopen, tipsWie een hoorapparaat gaat kopen kan wel tips gebruiken. Er zijn zoveel hoortoestellen. Een audicien geeft een gratis geh…
Slecht horen en gehoorapparatenSlecht horen en gehoorapparatenVolgens een onderzoek van TNS NIPO uitgevoerd in 2005 zijn er minstens 1,4 miljoen mensen van 18 jaar en ouder met slech…
Vergelijking gehoorapparatenVergelijking gehoorapparatenJe kunt kiezen uit veel verschillende typen gehoorapparaten. Hoe kies je de juiste? En waar let je op? Nadat je een goed…
Een hoortest doenEen hoortest doenIn Nederland heeft zo'n 1 op de 10 mensen last van een gehoor beschadiging. Het kunnen er echter ook meer zijn omdat nie…

Contactlenzen: daglenzen of nachtlenzen?Contactlenzen: daglenzen of nachtlenzen?Contactlenzen indoen is voor miljoenen mensen een van de eerste dingen die ze doen zodra ze wakker zijn. In veel gevalle…
Gele tanden, wat doe je eraanGele tanden, wat doe je eraanJe kent ze wel, de reclames waarin je iemand met stralende witte tanden ziet lachen. Elke keer als je die reclame ziet d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
  • NH-Dagblad
  • Consumentenbond.nl (28-10-2016)
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 17-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.