Intensive Care en kwaliteiten van de verpleegkundigen

Aan een verpleegkundige die op de IC (Intensive Care) van een ziekenhuis werkt worden speciale eisen gesteld. Die verpleegkundige is verantwoordelijk voor de verzorging van patiënten die er wat levensbedreiging betreft ernstiger aan toe zijn dan andere patiënten. Hij of zij moet de vitale functies van de patiënt goed kunnen bewaken en adequaat en snel kunnen reageren als er iets mis gaat. Een van de kerntaken is uiteraard het continu bewaken van de patiënt waarbij zich onverwachte complicaties kunnen voordoen. Adequaat reageren en de juiste maatregelen nemen is dan een vereiste.

Intensive Care belangrijke afdeling

Veel IC-afdelingen zijn in de zestiger jaren van de twintigste eeuw ontstaan uit centra voor verkoevering en uit beademingscentra. Vanaf die tijd zijn de medische en technische mogelijkheden sterk toegenomen waardoor ook de IC-afdeling zich tot een zeer belangrijke afdeling binnen een ziekenhuis heeft ontwikkeld.

Veel kennis noodzakelijk voor IC-verpleging

De IC-verpleegkundige heeft de zorg voor één of meer patiënten waarbij de dreigende of aanwezige stoornis van één of meer vitale functies een grote diversiteit aan gezondheidsproblemen kan opleveren. Die problemen zijn kenmerkend voor de levensbedreigende situatie waarin de IC-patiënt zich bevindt. De IC-verpleegkundige moet daarom veel kennis hebben van de zorg voor de ziektebeelden en zaken die daarmee te maken hebben en die op de intensive care worden aangetroffen zoals:
 • Beademing
 • Bloedvergiftiging
 • Buikvliesontsteking
 • Coma
 • Hartoperatie
 • Hersenoperatie
 • Longontsteking
 • Longoperatie
 • Reanimatie

Grote specifieke deskundigheid en kwaliteiten van verpleegkundigen

Een patiënt op een IC- afdeling heeft een voortdurende medische zorg en bewaking nodig. De IC-verpleegkundige observeert de patiënt doorlopend vanwege de dreigende risico's. Zo’n patiënt is volkomen afhankelijk van de zorgverleners en de beschikbare apparatuur. Daarom dient het personeel ook over een specifieke deskundigheid te beschikken met betrekking tot die apparatuur. Die deskundigheid kent aspecten als: doelgericht, methodisch, patiëntgericht, resultaatgericht en vakkundig werken met als hoofdonderdelen het bewaken, ondersteunen en overnemen van de vitale functies. Het doel daarbij is voorwaarden scheppen voor een goed genezingsproces of het lijden te verzachten en in bepaalde gevallen helaas ook om menswaardig te sterven.

Aantal kerntaken van IC-verpleegkundige

Meestal zal gehandeld worden overeenkomstig de bestaande standaardprocedures en protocollen waarbij onder meer de apparatuur of de middelen doelgericht worden toegepast. De IC-verpleging kent daarbij enkele kerntaken zoals:
 • Continu bewaken van de patiënt.
 • Interpreteren van de vitale functies.
 • Ondersteunen van de vitale functies.
 • Indien nodig overnemen van de vitale functies.
 • Voortdurend aanpassen van de verpleegkundige zorg.

Hoogwaardige gespecialiseerde zorgverlening

Een belangrijk gegeven van het werk op de intensive care is de onvoorspelbaarheid. De toestand van de patiënt kan van moment op moment veranderen met kans op onverwachte complicaties met risico op fatale gevolgen. Bij het bewaken van de vitale functies wordt gebruik gemaakt van moderne technische apparatuur en hulpmiddelen. De goed opgeleide IC-verpleegkundige heeft in de opleiding geleerd om op het psychosociale vlak goed met de patiënt en de naasten om te kunnen gaan. De opleiding is gebaseerd op het kunnen leveren van hoogwaardige gespecialiseerde zorg binnen allerlei situaties die zich kunnen voordoen.

Informatie over toestand IC-patiënt

Een belangrijke taak van de IC verpleegkundige is een goed beeld van de toestand van de patiënt te verkrijgen. Daarvoor is het noodzakelijk om voortdurend gegevens te verzamelen uit diverse bronnen zoals onderzoeksgegevens en gegevens afkomstig van de op de patiënt aangesloten apparatuur evenals gegevens van andere personen dan de patiënt zelf. Die gegevens dienen te worden geregistreerd en met elkaar in relatie te worden gebracht om daarna goed geïnterpreteerd te kunnen worden. Ook worden de gegevens gerapporteerd aan de arts en andere leden van het IC-team en vindt veel overleg plaats.
© 2014 - 2023 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Intensive Care UnitIntensive Care UnitDe intensive care is een speciale afdeling in het ziekenhuis, waar de mensen liggen die de meest intensieve zorg nodig h…
Intensive care: intensieve zorg of patiëntenbewakingIntensive care: intensieve zorg of patiëntenbewakingIntensive care: de paiëntenbewaking. Dit is een gespecialseerde afdeling in een ziekenhuis. Op de intensive care liggen…
Werken als ambulanceverpleegkundigeWerken als ambulanceverpleegkundigeAls ambulanceverpleegkundige ben je verantwoordelijk voor de zorg van een patiënt op de plaats van het ongeval en in de…
Hartklepoperatie en intensive careZodra de anesthesist de patient onder narcose heeft gebracht, merkt de patient niets van wat er vervolgens allemaal gebe…

Ademhalingsstoornissen – afwijkingen van normale ademhalingAdemhalingsstoornissen – afwijkingen van normale ademhalingDe normale ademhaling bestaat uit een regelmatige afwisseling van inademen en uitademen. Het is een onwillekeurig proces…
Waarom codeïne bij sommige mensen niet werktWaarom codeïne bij sommige mensen niet werktHeb je pijnklachten en gebruik je daarvoor codeïne maar merk je dat dit niet werkt en de pijn niet vermindert? Onderzoek…
Bronnen en referenties
 • Lumc.nl
 • Vumc.nl
 • Slingeland.nl
 • Wikipedia
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 12-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.