Intensive Care Unit

Intensive Care Unit De intensive care is een speciale afdeling in het ziekenhuis, waar de mensen liggen die de meest intensieve zorg nodig hebben. Hier zijn voortdurent verplegers aanwezig die de patienten constant in de gaten houden. Mocht er iets mis gaan, dan is alle apparatuur binnen handbereik. Wat gebeurt er allemaal op de intensive care, kun je de IC bezoeken en wie liggen er eigenlijk op de IC?

De intensive care

De IC of ICU (intensive care of intensive care unit), is een zeer gespecialiseerde afdeling in een ziekenhuis. Op deze afdeling worden patiënten opgenomen waarvan de vitale lichaamsfuncties bewaakt of behandeld moeten worden. Patiënten die hier liggen worden 24 uur per dag bewaakt met een systeem. Ze verkeren dan ook in een kritieke, vaak levensbedreigende toestand. Vaak zijn dit mensen die net een operatie hebben gehad of die ernstig ziek zijn, waardoor de lichaamsfuncties tijdelijk moeten worden overgenomen of ondersteund. Zo kan je hierbij denken aan mensen die een openhartoperatie of een ernstig ongeluk hebben gehad en ernstige verwondingen hebben opgelopen, mensen die in een shock of coma zijn geraakt of mensen die een hartinfarct of hersenbloeding hebben gehad. Het lichaam of een aantal organen kunnen dan niet meer zelfstandig functioneren om het lichaam in leven te houden. Je kunt hierbij denken aan het overnemen of ondersteunen van de ademhaling, nierfunctie of bloeddruk. Zo wordt de functie van de longen ondersteund met behulp van beademingsapparatuur. De hartfunctie wordt weer verbeterd met andere apparatuur. Vaak is het verblijf op deze afdeling een zenuwslopende periode voor de patiënt zelf, de familie en de naasten.

Gespecialiseerd team

Op de IC werkt een groot team van zeer gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Zij zijn ervoor opgeleid om optimale zorg te verlenen in acute situaties. Alle artsen en verpleegkundigen werken vaak zeer intensief samen om de vaak wat complexe zorg zo optimaal mogelijk uit te kunnen voeren. Een IC-afdeling beschikt over zeer veel geneesmiddelen, specialistische apparatuur, voedingsstoffen en andere hulpmiddelen.

Bewakingsafdeling

De IC wordt ook wel de bewakingsafdeling genoemd. De patiënten die hier liggen worden extra goed bewaakt. Er is hier dan ook speciale apparatuur voor. Zo wordt iedere patiënt standaard bewaakt met een elektrocardiogram (ECG) en een zuurstofgehalte (zuurstofsaturatie of verzadiging). Verder krijgt iedere patiënt een bloeddrukband om de arm of het been om de bloeddruk te bewaken of een slangetje dat de bloeddruk meet. Ook worden onder meer de urineproductie en de temperatuur gemeten.

Afdelingen voor kinderen

Er bestaan volwassen IC-afdelingen en speciale afdelingen voor kinderen. Deze worden ook wel PICU-afdelingen genoemd. Dit staat weer voor pediatrische IC. In Nederland hebben alleen de academische ziekenhuizen een PICU-afdeling. Daarnaast wordt de neonatologische intensive care, ofwel de NICU, ook wel een IC-afdeling genoemd. Deze is er speciaal voor te vroeg geboden kinderen. Op deze kinderafdelingen werken specialistische medici en verpleegkundigen.

Bezoeken

In sommige ziekenhuizen kan je de IC-afdelingen 24 uur per dag bezoeken. Andere ziekenhuizen hanteren weer bezoekuren. Mensen mogen deze afdeling niet zomaar bezoeken. Zo zal je je eerst moeten melden bij de receptie. Om de patiënt genoeg rust te geven, worden er vaak niet meer dan twee bezoekers per patiënt toegelaten. Te veel bezoek is vaak veel te belastend. Het bezoek mag wel steeds worden afgewisseld. Bij patiënten die ernstig verzwakt en ziek zijn, moet het bezoek soms beschermde kleding aan of overschoenen aan. Hierdoor wordt het gevaar op infecties verkleind.

Elk ziekenhuis

Elk Nederlands ziekenhuis heeft de beschikking over een IC-afdeling. Hierdoor kunnen zij ernstig zieke patiënten altijd intensieve zorg bieden. Heel veel ziekenhuizen hebben familiekamers. Hier kan men met de hele familie verblijven wanneer de patiënt in een kritieke toestand is.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Intensive care: intensieve zorg of patiëntenbewakingIntensive care: intensieve zorg of patiëntenbewakingIntensive care: de paiëntenbewaking. Dit is een gespecialseerde afdeling in een ziekenhuis. Op de intensive care liggen…
Ziekenhuizen in NederlandZiekenhuizen in NederlandIedereen komt wel eens in het ziekenhuis. Dit kan voor jezelf zijn, maar ook om iemand een bezoekje te brengen. Ziekenhu…
Preventief gebruik antibiotica op intensive care zinvolPreventief gebruik antibiotica op intensive care zinvolOnderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft aangetoond dat in Nederland jaarlijks honderden doden kunne…

Eerste Hulp Bij OngelukkenEerste Hulp Bij OngelukkenEHBO, ofwel Eerste Hulp Bij Ongelukken of Eerst Hulp Bij Ongevallen, is hulp die door niet professionals wordt gegeven.…
De spoedeisende hulpDe spoedeisende hulpDe spoedeisende hulp (SEH) ofwel centrale spoedopvang (CSO) is een afdeling van het ziekenhuis waar mensen terecht kunne…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 16-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.