Intensive care: intensieve zorg of patiëntenbewaking

Intensive care: intensieve zorg of patiëntenbewaking Intensive care: de paiëntenbewaking. Dit is een gespecialseerde afdeling in een ziekenhuis. Op de intensive care liggen patiënten waarvan de vitale lichaamsfuncties bewaakt of behandeld moeten worden. Een bezoek aan de intensive care is net even wat anders dan aan een gewone verpleegafdeling.

Wat betekent intensive care?

Intensive care, het wordt afgekort tot i.c. Andere benamingen zijn intensieve zorg of patiëntenbewaking. Het houdt in dat een patiënt op een afdeling van een ziekenhuis ligt, waar deze continue bewaakt wordt middels een systeem. Op deze afdeling liggen patiënten die in een dusdanige kritieke toestand verkeren, dat hun leven in gevaar dreigt. Het gaat hierbij om patiënten waarvan het lichaam en/of de organen niet zelfstandig kunnen functioneren om het lichaam in leven te behouden.

Wie ligt er op de intensive care?

Patiënten met ernstige verwondingen komen soms op de intensive care terecht. Denk hierbij ook aan ernstige brandwonden. ook na een hartinfarct of een hersenbloeding kan men op de intensive care terecht komen. Verder komen patiënten in aanmerking die in shock of coma zijn geraakt, alsmede ook bij een vergiftiging of een ernstige verlamming. Ook bij andere ziektebeelden kan besloten worden een patiënt over te brengen naar de intensive care. Kort gezegd komt een patiënt op de intensive care na een grote operatie, een ongeval of een ziekte, waarbij de vitale functies bewaakt of behandeld moeten worden.

De zorg die geboden wordt

Op de afdeling intensive care loopt gespecialiseerd personeel rond, dat de patiënten goed in de gaten houdt. De patiënt kan aangekoppeld worden aan verschillende apparatuur, dat de lichaamsfuncties continue bewaakt en weergeeft. Dit kan zijn de lichaamstemperatuur, hartslag, bloeddruk, ademhaling etc. Zodra een vooraf ingesteld ergens wordt overschreden, gaat er een waarschuwing naar het personeel toe, zodat deze direct kan ingrijpen. Verder liggen de meeste patiënten op de intensive care aan een apparaat dat een bepaalde lichaamsfunctie bestuurt. Dit kan zijn een beademingsapparaat, een hartimpulsgever of een afzuiginstallatie. Vaak worden ook medicijnen toegediend op de intensive care. Deze medicijnen zijn pijnstillend, rustgevend en/of in slaap houdende.

Bezoek op de afdeling

De bezoektijden op de intensive care-afdeling kan per ziekenhuis verschillen. In sommige ziekenhuizen kan men 24 uur per dag de afdeling bezoeken. Vaak zal de bezoeker zich vooraf moeten melden bij het secretariaat. In de meeste gevallen worden er niet meer dan twee bezoekers per keer toegelaten. De patiënten mogen niet teveel worden blootgesteld aan emotionele indrukken of grote drukte. Teveel bezoek of te lange bezoektijden is vaak te belastend voor de patiënt. Het bezoek mag tussentijds wel afgewisseld worden, de andere bezoekers kunnen in de bezoekersruimte of wachtruimte wachten.

In de meeste gevallen mogen kinderen mee op bezoek, maar moeten wel begeleid worden door een volwassenen. Kinderen alleen mogen de afdeling niet bezoeken. Kinderen moeten goed voorbereid worden op een bezoek aan de intensive care. Ze kunnen schrikken van de apparatuur en alle slangetjes waaraan de patiënt verbonden is. Kinderen die niet mee willen op bezoek, moeten zeker niet gedwongen worden. Bereid het kind er ook op voor dat de patiënt eventueel niet kan reageren wanneer deze in slaap wordt gehouden. Wanneer de patiënt bij knies is, laat hem of haar dan duidelijk weten dat het kind op bezoek komt. De patiënt kan zich Zo emotioneel voorbereiden en zelf aangeven of het bezoek gewenst is.

Meestal mogen er geen bloemen of planten worden meegenomen, omdat deze een kans op infecties met zich meebrengen. Soms moet het bezoek ook beschermende kleding aan of overschoenen dragen. Dit is het geval bij ernstig zieke patiënten met een grote kans op infectiegevaar. Deze patiënten liggen ook altijd helemaal afgeschermd. Soms zijn er speciale maatregelen nodig, bijvoorbeeld tijdens een griepgolf. De bezoekers worden hiervan op de hoogte gebracht en dienden de aanwijzingen van het personeel op te volgen. Dit in het belang van de patiënten.

De meeste ziekenhuizen hebben familiekamers: hier kan een familie in verblijven wanneer de toestand van de patiënt kritiek is. Op deze manier kan de familie altijd direct aanwezig zijn bij de patiënt. Soms is het zo druk dat een familiekamer gedeeld wordt door twee families. Respecteer in dit geval elkaars privacy en geef elkander de ruimte.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontruiming van Het Apeldoornsche BoschDe ontruiming van Het Apeldoornsche BoschIn de nacht van 21 op 22 januari 1943 vond de ontruiming van de Joodse psychiatrische inrichting Het Apeldoornse Bosch p…
Preventief gebruik antibiotica op intensive care zinvolPreventief gebruik antibiotica op intensive care zinvolOnderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft aangetoond dat in Nederland jaarlijks honderden doden kunne…
Intensive Care UnitIntensive Care UnitDe intensive care is een speciale afdeling in het ziekenhuis, waar de mensen liggen die de meest intensieve zorg nodig h…

Yoga in alle eenvoudYoga in alle eenvoudVoor sommige mensen is yoga nog steeds de-ver-van-hun-bed-show en voor andere mensen is het wazig gewauwel, maar voor ee…
Nachtzweten, waardoor ontstaat het nachtelijk transpireren?Nachtzweten, waardoor ontstaat het nachtelijk transpireren?De meeste mensen hebben het al wel eens mee gemaakt, je wordt 's nachts wakker en blijk je helemaal nat van het zweet te…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.