Antibacteriële handzeep – heeft het zin?

Antibacteriële handzeep – heeft het zin? Bacteriën zijn overal. Van sommige soorten bacteriën kan je ziek worden. Regelmatig je handen wassen is daarom belangrijk. Sinds enkele jaren word je echter driftig bestookt met de boodschap om handzeep met antibacteriële ingrediënten te gebruiken. En met succes, want merken zoals Dettol en Unicura worden goed verkocht en zijn overal te krijgen. Maar hebben wij dankzij antibacteriële handzeep ook schonere handen of kan je net zo goed een gewone handzeep gebruiken? En wat zijn de bijwerkingen van stoffen als triclosan?

Heeft antibacteriële handzeep zin?

Onderzoek

In Amerika zijn er in inmiddels vele onderzoeken gedaan naar de werking van antibacteriële handzeep. In een overzicht van studies naar de effectiviteit blijkt dat slechts in één studie aangetoond is dat dat het aantal bacteriën op je handen fors verminderde. Het ging echter om mensen die heel vaak hun handen wassen. De andere onderzoeken toonden geen verschil aan tussen antibacteriële en gewone handzeep. Ook is gebleken dat antibacteriële handzeep minimaal twee minuten op de handen aanwezig moet zijn om te kunnen werken. Tegen virussen werkt antibacteriële handzeep niet, en daar worden veel mensen juist vaker ziek van dan van bacteriën.

In een onderzoek uit 2015 gepubliceerd in Journal of Antimicrobial Chemotherapy bleek triclosan pas effectief als de bacteriën en microben negen uur in de stof hebben gelegen, gemeten met een hoeveelheid triclosan die handzeep in Europa maximaal mag bevatten. Ook uit dit onderzoek blijkt dat antibacteriële handzeep niet werkt in vergelijking met gewone handzeep.

Gebruik in ziekenhuizen

In ziekenhuizen wordt antibacteriële handzeep ook gebruikt maar bevat deze een grotere hoeveelheid antibacteriële bestandsdelen. Daarom is het in ziekenhuizen wel zinvol, zeker in combinatie met desinfectie met alcohol.

Zijn er ook schadelijke bijwerkingen van bijvoorbeeld triclosan?

In veel antibacteriële producten zoals handzeep zit de antibacteriële chemische stof triclosan of triclocarban. Onderzoek laat zien dat triclosan en triclocarban mogelijk als bijwerkingen de hormoonhuishouding verstoren en allergieën zoals hooikoorts veroorzaakt. In grote hoeveelheden is triclosan mogelijk kankerverwekkend. Ook kan het resistentie tegen antibiotica in de hand werken. De stoffen triclosan en triclocarban zijn echter niet breed en uitputtend onderzocht en zijn de bijwerkingen daarom met onzekerheden omgeven. Mede daarom zijn triclosan en triclocarban door de autoriteiten gewoon toegestaan. In Amerika hebben de autoriteiten echter besloten per 2017 het gebruik van triclosan en triclocarban om genoemde redenen te verbieden. In Europa mag het nog gewoon gebruikt worden. Tot 2009 was in de Europese Unie ook de antibacteriële chemische stof triclocarban toegestaan in onder andere handzeep. Wegens de mogelijke schadelijkheid mag deze stof echter niet meer gebruikt worden.

Dus maar gewone zeep gebruiken voor de handen?

Gewone zeep was net zo schoon

De kans op een bacteriële infectie is klein wanneer je regelmatig je handen wast, het aanrecht schoon en droog houdt en rauw en gekookt voedsel gescheiden houdt. Normaal gesproken hoef je dus geen bijzondere maatregelen te nemen. Het gebruik van vloeibare handzeep is wel aan te raden boven blokzeep, omdat blokzeep bacteriën kunnen vasthouden. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld door ziekte of zwangerschap extra kwetsbaar voor bacteriële infecties en virussen. Voor deze mensen is het nog belangrijker om te voorkomen dat ze een infectie krijgen. Het lijkt echter niet zinvol om antibacteriële handzeep te gebruiken omdat deze gewoonweg niet werken.

Handengel met alcohol

Behalve gewone handzeep kan je dan beter ook een product met alcohol gebruiken, wat behalve bacteriën ook veel virussen doodt. Sommige van deze producten bevatten ook verzachtende ingrediënten zodat je handen niet uitdrogen. Bij zichtbare verontreiniging van je handen is het het beste om (gewone) handzeep te gebruiken, daarbuiten alcohol.
© 2014 - 2024 Rogier1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het belang en toepassing van hygiëneHet belang en toepassing van hygiëneNaast het gegeven dat we er allemaal fris uit willen zien en willen ruiken, heeft hygiëne nog een belangrijke rol, nl. z…
De buikgriep voorkomen, enkele tips tegen de buikgriep!De buikgriep voorkomen, enkele tips tegen de buikgriep!De buikgriep voorkomen, kan dat? Steeds meer en meer mensen zoeken naar oplossingen, niet om ziektes te genezen, maar oo…
Handgel tegen bacteriën en virussenHandgel tegen bacteriën en virussenEr zijn vele verschillende soorten handgel in de handel. Deze zorgen voor hygiënische verzorging van de handen zonder da…
Desinfecteren, hoe doe ik dat?Desinfecteren. Het is een term die u de laatste tijd vast niet ontgaan is. Omdat de Mexicaanse Griep in opkomst is, is d…

ICD defibrillator: vermijden van hartslagproblemenICD defibrillator: vermijden van hartslagproblemenOm een normale hartslag bij hartaandoeningen te kunnen garanderen, wordt soms de ICD defibrillator inwendig aangebracht.…
Blaasontsteking voorkomenBlaasontsteking kan erg pijnlijk en vervelend zijn, bovendien legt het beslag op je gehele welzijn en kun je er flink zi…
Bronnen en referenties
  • VS eist bewijs werkzaamheid antibacteriële zeep - http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3563575/2013/12/17/VS-eist-bewijs-werkzaamheid-antibacteriele-zeep.dhtml - bezocht op 3-2-2014
  • Is Antibacterial Soap Safe for You? - http://dconheels.com/?p=21583 – bezocht op 3-2-2014
  • Amerika verbiedt antibacteriële zeep om milieueffecten - http://www.volkskrant.nl/wetenschap/amerika-verbiedt-antibacteriele-zeep-om-milieueffecten~a4379691/ - bezocht op 3-11-2016
Rogier1984 (23 artikelen)
Laatste update: 11-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.