Het belang en toepassing van hygiëne

Het belang en toepassing van hygiëne Naast het gegeven dat we er allemaal fris uit willen zien en willen ruiken, heeft hygiëne nog een belangrijke rol, nl. ziekten buiten de lichaamsdeur houden. Een opsomming hoe hygiëne eenvoudig toe te passen en niet alleen als het om ons eigen lichaam gaat. Hygiëne ... alledaags, maar erg belangrijk, zeker nu de weerstand voor de lange donkere maanden weer in beeld zijn.

Overbrengen van ziekten

Directe verspreiding

Ziekten kunnen door een slechte hygiëne overgebracht worden. Denk hierbij aan griep- en verkoudheidsvirussen. Dit virussen worden via speekseldruppeltjes in de lucht overgebracht. Dit kan door praten, niezen of hoesten en vindt vaak plaats in kleine openbare ruimten zoals de tram / trein / metro, op kantoor, de bibliotheek of bij de kinderen in de klaslokalen.

Indirecte verspreiding

Wat we ons niet altijd (voldoende) beseffen is de indirecte manier van besmetting. Denk hierbij aan de leuning van een trap, een deurklink, de kraan, de lichtschakelaar of de telefoon. Waar mensen met de handen langs gaan laat men bacteriën achter, bacteriën die weer “opgepakt” kunnen worden.

Preventie

Natuurlijk kan je nooit alles voor zijn, maar er zijn wel een aantal zaken waar je aan kunt denken om het zoveel mogelijk voor te zijn.

  • Een bekend gegeven is het wassen van de handen. De handen moeten altijd met veel water en handzeep (liefst antibacteriële zeep) gewassen worden. Verschillende merken hebben deze zeep in het assortiment.
  • Geen ruimte om de handen te wassen, zorg dan dat je een fles desinfect bij je hebt. Dat is een soort alcohol voor de handen die –zodra je je handen er mee insmeert (ca. minimaal 20 seconden)- je handen desinfecteert en meteen opdroogt in de handen. Etos heeft een huismerk met desinfect en verder heeft o.a. Herome ook een desinfect (evt. met een geurtje).
  • Maak altijd gebruik van wegwerpzakdoekjes.
  • Was je handen zoals boven omschreven (droog of nat) voor het koken, na toiletbezoek, na dieren aangeraakt te hebben of voorwerpen in openbare ruimtes aangeraakt te hebben (bijv. De trapleuning of deurklinken).
  • Na het aanraken van rauw vlees of groenten schoonmaken altijd eerst de handen voordat het koken plaats gaat vinden
  • Reinig regelmatig deurklinken, kranen, lichtschakelaren en het toilet.
  • Voor gebruik van openbaar toilet zijn er wegwerp wc-brilhoesjes.
  • Bij het niezen zoveel mogelijk proberen dit in een papierenzakdoekje te doen en als je niet anders kunt dan de handen te gebruiken, was dan de handen zoals omschreven (nat of droog).
  • Voorkom zoveel mogelijk aanraking van het gezicht (m.n. de mond, ogen en neus).

De lijst kan nog langer en er zal altijd wel iets over het hoofd gezien worden. Maar bewust kijken naar datgene waar bacteriën welig kunnen tieren en dit regelmatig kunnen schoonmaken, voorkomt veel en is een belangrijke stap in de hygiëne. Gebruik altijd wel de juiste producten die ook dat doen wat nodig is om bacteriën weg te krijgen.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besmetting griepvirus voorkomenBesmetting griepvirus voorkomenHoe kan iemand besmet raken met griep of ene griepvirus? Wat is het belang van een goede hygiëne tijdens een griepvirus?…
Krentenbaard, een vervelende kinderziekteKrentenbaard, een vervelende kinderziekteKrentenbaard of impetigo is een zeer besmettelijke infectie van de huid, veroorzaakt door bacteriën. Bij kinderen komt h…
Keukenhygiëne - persoonlijke hygiëneKeukenhygiëne - persoonlijke hygiëneIn horecabedrijven gelden strenge regels op het gebied van hygiëne en veiligheid. Deze regels zijn wettelijk vastgelegd…
Krentenbaard, een infectie van de huid met gele plekkenKrentenbaard, een infectie van de huid met gele plekkenKrentenbaard, of Impetigo, is een vervelende infectie van de huid deze wordt veroorzaakt door een bacterie. Krentenbaard…

Onderzoek van de maag: gastroscopie, wat is dat?Onderzoek van de maag: gastroscopie, wat is dat?Bij klachten in de bovenbuik wordt vaak een gastroscopie gedaan om te onderzoeken wat de oorzaak is van de klachten. Het…
Houten tobbe in de tuin; de luxe van de Tünni hot tubDe Tünni hot tub is een tobbe waarin je met koud of warm weer lekker in je tuin kunt badderen. De hot tub is helemaal va…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 10-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.