Blaasontsteking voorkomen

Blaasontsteking kan erg pijnlijk en vervelend zijn, bovendien legt het beslag op je gehele welzijn en kun je er flink ziek van worden. Deze 'vrouwenkwaal' kan behoorlijk lastig zijn, zeker wanneer je er herhaaldelijk last van blijft houden. Daarom is het beslist nodig om te weten hoe je blaasontsteking kunt voorkomen en hoe je je blaas in balans kunt houden. Maar ook wanneer de bacteriën eenmaal hebben toegeslagen, is het belangrijk om de juiste handelingen te treffen om een blaasontsteking zo effectief mogelijk te verhelpen.

Symptomen van blaasontsteking

Om een blaasontsteking te voorkomen of te bestrijden is het nodig om de symptomen te herkennen. Duidelijke en heldere symptomen zijn het branderige gevoel bij het plassen en het herhaaldelijke gevoel steeds weer te moeten plassen binnen korte tijd. De urine is vaak donker van kleur en erg troebel. Als je een blaasontsteking te ver laat komen, kan het zo zijn dat de blaasontsteking beslag legt op een hele ochtend/middag/avond/nacht waarbij je steeds weer moet plassen en de pijn het gehele dagdeel onverminderd blijft. Ook hoort daarbij dat je in sommige gevallen incontinent kan worden. Dat betekent dat je het plassen niet meer op kunt houden en bij bepaalde bewegingen er al straaltje urine uit de plasbuis loopt zonder dat je er controle over hebt. Daarom is het belangrijk om symptomen in acht te nemen die zich al eerder en vaak onopmerkelijk voordoen. Dit zijn vaak aanwijzingen en waarschuwingen vanuit het lichaam die je beter niet kan negeren. Het gaat hierbij om symptomen zoals buikpijn (vaak in de onderbuik), een penetrante geurende urine en een onprettig gevoel bij het uit plassen van de laatste urine. Echter vaak geeft het lichaam nog meer aanwijzingen waarbij je waarschijnlijk niet meteen aan blaasontsteking denkt. Je kunt erg moe worden van een blaasontsteking die tot dan toe onopgemerkt blijft. Ook kun je je gewoon niet lekker voelen in je eigen lichaam, het gaat immers wel om een inwendige ontsteking op een erg gevoelige plek.

Wat te doen als je deze symptomen hebt?

Wacht niet te lang met naar de huisarts gaan als je de symptomen al hebt. Voorkomen is dan al niet meer mogelijk en op dat moment moet je per direct handelen. Het is zeer belangrijk om ochtendurine in te leveren bij de huisarts. Deze kan je urine vrijblijvend nakijken op blaasontsteking en zelfs een kweek maken. Dus ook als je je niet lekker voelt maar nog niet de duidelijke symptomen van blaasontsteking hebt ervaren, kun je gerust je urine inleveren. Zorg wel dat dit ochtendurine is, aangezien in ochtendurine aangetoond kan worden of er een groeiende bacterie in zit. Er kan dan een antibioticakuur voorgeschreven worden. De dokter kan zoals eerder genoemd ook een kweek maken, dat houdt in dat de bacteriën in de urine in de gaten worden gehouden zodat de antibiotica aangepast kan worden op de plagende en groeiende bacterie. Daarnaast is het van belang om te allen tijde voldoende te drinken. Water is een van de beste opties om dan te drinken, maar cranberrysap heeft ook een goede werking op de blaas. Bovendien is het erg belangrijk om je blaas (altijd) goed leeg te plassen, ook al kan dat pijnlijk zijn. Als het plassen erg branderig aanvoelt, kun je de vagina na het plassen naspoelen met koud water, dit geeft een enigszins verkoelend en verdovend gevoel. Dit kun je jezelf natuurlijk ook proberen aan te wennen om dagelijks te doen, omdat je op die manier veel bacteriën kunt wegspoelen. Verder moet je, hoe pijnlijk het ook is, toegeven aan het plassen, ook wanneer het branderig aanvoelt. Het lichaam wil natuurlijk zo snel mogelijk van de bacteriën in je blaas af en geeft daarom aan steeds te moeten plassen ook al heb je nog weinig urine in je blaas. Ook daarom is het zeer van belang om tijdens de vele plasbeurten zoveel mogelijk te drinken. Je geeft op die manier je blaas vloeistof om uit te plassen.

Waarom voorkomen?

Een blaasontsteking geeft alles behalve een prettig gevoel, en in alle gevallen zal er iets aan moeten worden gedaan. De behandeling van een blaasontsteking betreft in bijna alle gevallen een antibioticakuur, die uiteraard voorgeschreven wordt door de huisarts. Echter, bij te vaak en te veel gebruik van antibiotica kan het lichaam resistent voor antibiotica worden. Dat houdt in dat het lichaam na een aantal keren een antibioticakuur verkregen te hebben er steeds minder op reageert waardoor je het gevoel hebt dat het medicijn misschien niet meer helpt. Daarom kun je er beter voor zorgen dat je klachten in de gaten houdt die eventueel kunnen wijzen op een blaasontsteking.

Tips om blaasontsteking te voorkomen zijn

  • Tenminste 2 liter (het liefst water) drinken, koffie, thee en cranberrysap kunnen ook geen kwaad.
  • Jezelf aanwennen elke dag vitamine C te consumeren in de vorm van een pil of bruistablet (1000mg).
  • Jezelf aanwennen cranberry capsules in te nemen, de dosering is afhankelijk van het merk en de mate waarin je last van blaasontsteking hebt.
  • Op tijd plassen, dus het plassen liever niet ophouden.
  • De blaas goed leeg en uit plassen.
  • Na seksueel verkeer jezelf aanwennen te plassen.
  • Zorg voor katoenen ondergoed, andere stoffen kunnen voor een broei-effect zorgen waardoor de bacterie gestimuleerd wordt om door te groeien.
  • Was de vagina niet met zeep, slechts met water of als alternatief met lactacyd, dat is een speciale zeep die in tegenstelling tot andere zeepsoorten de zuren van de blaas niet neutraliseert maar aansterkt.
  • Na elk toiletbezoek van voren naar achteren vegen (van de vagina richting de anus), veel blaasontstekingen ontstaan op deze manier, omdat bacteriën vanuit de ontlasting door middel van verkeerd afvegen in de plasbuis terecht komen.
  • Kleed en houd jezelf warm (ook je voeten!).

Dit zijn de belangrijkste manieren om blaasontsteking te voorkomen. Echter wees in alle gevallen verstandig en voorkomend door regelmatig je urine te laten controleren bij de huisarts. Blaasontsteking is een zeer vervelende kwaal, waar veel vrouwen last van hebben. Wees daarom niet bang om je klachten met anderen te delen,. Wellicht kun je nog tips of handige weetjes delen. Als laatste tip: wees ook alert na een blaasontsteking en afgeronde antibioticakuur! Het is mogelijk dat na de antibioticakuur bacteriën in de plasbuis blijven zitten en terug gaan naar de blaas gaan als je niet genoeg drinkt en plast. Laat een blaasontsteking beslist niet verwaarlozen, en blijf altijd voldoende drinken.
© 2014 - 2024 Jozephien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blaasontsteking, wat zijn de oorzaken en hoe voorkom je het?Een blaasontsteking is erg vervelend. Je hebt bij een blaasontsteking vooral last van een brandend gevoel bij het plasse…
Wat te doen bij een blaasontsteking?Wat is een blaasontsteking? Een blaasontsteking is een ontstekingsreactie binnen in de blaas. Een blaasontsteking is mak…
BlaasontstekingBlaasontstekingWanneer je een blaasontsteking hebt is het zo dat het slijmvlies van de blaas ontstoken is. Ook de urinebuis kan hierbij…
De blaasontstekingEen blaasontsteking of wel cystitis, is een infectie van de urineweg. Dit geeft vooral bij vrouwen een vervelende pijn b…

Antibacteriële handzeep – heeft het zin?Antibacteriële handzeep – heeft het zin?Bacteriën zijn overal. Van sommige soorten bacteriën kan je ziek worden. Regelmatig je handen wassen is daarom belangrij…
De SportfysiotherapeutDe SportfysiotherapeutSportfysiotherapie is een verbijzondering op het vak algemeen fysiotherapie. Een sportfysiotherapeut behandelt geblessee…
Jozephien (3 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.