Bloeddrukmeter kopen en zelf meten: waarop letten?

Bloeddrukmeter kopen en zelf meten: waarop letten? Steeds meer bestaat de noodzaak om onze gezondheid op peil houden door middel van zelfzorg. In 2020 werd vastgesteld door de Gezondheidsraad dat ongeveer 30% van alle Nederlanders te hoge bloeddruk heeft. Het is verstandig regelmatig de bloeddruk te controleren. Dit kan bij de arts maar je kunt het ook zelf doen. Daarbij is het noodzakelijk om over de juiste kennis en betrouwbare apparatuur te beschikken. De aanschaf van een bloeddrukmeter kan dan worden overwogen. Waarop dienen we te letten bij de aankoop?

Bloeddruk laten meten

Mensen hebben soms jarenlang een te hoge bloeddruk zonder dat ze dit in de gaten hebben. Als je naar de arts gaat zal het noodzakelijk zijn om de bloeddruk een paar maal na elkaar te laten opnemen. Maar hier speelt soms "het witte jassen" probleem een rol. De bloeddruk kan wat hoger zijn omdat men gespannen reageert op de arts. Ook is het niet prettig om steeds de arts of apotheek te moeten bezoeken om de bloeddruk te laten meten. Daarom kan men overwegen om zelf een bloeddrukmeter te kopen. Als het goed gebeurt met de juiste apparatuur dan is het zelf meten van de bloeddruk heel betrouwbaar. Wel dient er contact te zijn met de huisarts inzake de momenten van meten en voor het bespreken van de resultaten met een behandelplan indien nodig.

Wie meet de bloeddruk?

In veel landen is het gebruikelijk dat mensen regelmatig hun bloeddruk laten controleren bij de apotheek. Zo kan men in Spanje bij iedere apotheek binnen lopen en voor één euro de bloeddruk laten meten. In Duitsland biedt de apotheek de service gratis aan om de bloeddruk op te meten. Het resultaat wordt opgeschreven en zo nodig volgt een verwijzing naar de huisarts.

Zelfzorg door zelf meten heeft voordelen

Het zelf meten van de bloeddruk heeft beslist voordelen zoals:
 • Men is in thuissituatie vaak meer ontspannen
 • Méér betrokken bij eigen behandeling dus mogelijk actiever in pogingen om de bloeddruk op het juiste peil te houden
 • Men kan meerdere metingen per dag verrichten zoals 's morgens en 's avonds.

Bloeddrukmeters in verschillende kwaliteit

De bloeddrukmeter die we thuis gebruiken is een digitale meter. Deze moet nauwkeurig meten anders ontstaat verwarring. Vooraf kunnen we stellen dat de bloeddruk altijd dient te worden gemeten met goedgekeurde bloeddrukmeters. Bij de vroegere analoge meters was het noodzakelijk deze regelmatig te laten ijken. Bij de digitale bloeddrukmeter is dit niet nodig en zelfs niet meer mogelijk. Wel moet de bloeddrukmeter klinisch gevalideerd zijn.

Erop letten dat de bloeddrukmeter gevalideerd is

Het is noodzakelijk om bij aankoop na te gaan of de bloeddrukmeter klinisch gevalideerd is. Wil je de bloeddrukmeter laten nakijken dan is het verstandig om dit toe doen via de leverancier. Over het algemeen kan men dit één maal per twee jaar laten doen, afhankelijk van de frequentie van het gebruik. Wanneer je dagelijks meet zal controle vaker nodig zijn dan wanneer je slechts een maal per week je bloeddruk meet. De bloeddrukmeter wordt aangesloten op een speciaal apparaat wat de afwijking van de standaard meet.

Bloeddrukclassificatie zoals de World Health Organisation deze hanteert

Waardenbovendrukonderdruk
Lage bloeddruklager dan 100lager dan 60
Normaaltussen 100 en 135tussen 60 en 85
Milde bloeddruktussen 135 en 160tussen 85 en 100
Gemiddelde hoge bloeddruktussen 160 en 180 tussen 100 en 110
Ernstige hoge bloeddrukhoger dan dan 180hoger dan 110

Tips bij het zelf meten van de bloeddruk

Wie zelf de bloeddruk wil meten dient rekening te houden met het volgende:
 • Laat voor je de eerste keer begint bij de arts de manchet controleren
 • Men kan het beste zittend de bloeddruk meten
 • Altijd dezelfde arm en liefst de linker arm gebruiken
 • De manchet moet op de hoogte van het hart liggen
 • Neem even rust voor het meten zodat je ontspannen bent
 • Draag geen knellende kleding
 • Onderarm ontspannen op de tafel laten liggen
 • Niet spreken tijdens het opnemen van de bloeddruk
 • Houd een dagboek bij waar je de waarden in schrijft; sommige meters bieden de mogelijkheid de gegevens op de computer te verwerken.

Naast meten dient men ook te letten op een verstandige leefwijze

Naast regelmatig meten van de bloeddruk is een verstandige leefwijze erg belangrijk. Bij het ouder worden zal de bloeddruk toch al wat toenemen en daarom is het van groot belang om:
 • Op te letten met zout. In veel producten zich zoveel zout dat onze dagelijkse hoeveelheid overschreden wordt
 • Voldoende beweging te nemen door dagelijks minstens 30 minuten te lopen
 • Voldoende groenten en fruit eten
 • Matig te zijn met alcohol en geen drop te eten
 • Te minderen met vet
 • Zo nodig wat proberen af te vallen
© 2014 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf je bloeddruk meten met een bloeddrukmeterZelf je bloeddruk meten met een bloeddrukmeterLees hier alles over zelf je bloeddruk meten met behulp van een bloeddrukmeter. Lees hier alles over het meten van je bl…
Hoge bloeddruk gevaarlijkHoge bloeddruk gevaarlijkEen hoge bloeddruk heeft vaak geen duidelijke oorzaak maar kan komen door verkeerde voeding, roken of alcohol. Een hoge…
Bloeddruk meten met een eigen bloeddrukmeterBloeddruk meten met een eigen bloeddrukmeterDe hoogte van de bloeddruk is vaak een indicator van je algehele gezondheid en welzijn. Een te hoge of te lage bloeddruk…
Weetjes over bloeddruk?Weetjes over bloeddruk?We horen van alles over bloeddruk, o.a. dat je op moeten letten dat je niet een hoge bloeddruk (dit noemen we hypertensi…

Altijd ziek in je vakantie?Altijd ziek in je vakantie?Heb jij dat ook altijd? De eerste paar dagen van je vakantie lig jij ziek op bed. Altijd in de vakantie, en nooit tijden…
Rabiës, hondsdolheid: vaccinatie tegen speekselvirusinfectieRabiës, hondsdolheid: vaccinatie tegen speekselvirusinfectieGebeten worden door een hond, het kan u zomaar overkomen! De kans dat u daarbij rabiës oploopt is binnen Europa zeer kle…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Soc7, Pixabay
 • Gesund leben magazin winter 2014
 • Bloeddrukmeter.be
 • www.baf.be
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/hoge-bloeddruk.aspx
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 21-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.