Bloed doneren, wel of niet doen?
Bloeddonatie, je hebt er vast wel eens over nagedacht. Je kan iemands leven er mee redden! Maar zijn er ook risico’s aan verbonden? En kan je eigenlijk wel donor worden?
Wanneer kan ik donor worden en wanneer juist niet?
Bloeddonor mag je worden vanaf je
18e levensjaar tot en met je
64e levensjaar, je mag echter bloed geven tot je 70e wanneer je een gezonde donor bent. Soms zijn er redenen waarom je (tijdelijk) geen bloed mag doneren, zoals wanneer je net een piercing of tattoo hebt laten zetten, wanneer je zwanger bent of bepaalde medicijnen hebt gebruikt die het bloed beïnvloeden. Hiervoor vul je vóór je donatie een vragenlijst in over je medische verleden, je medicijngebruik, je seksuele contacten en je reisbestemmingen. Je wordt als het ware gekeurd of je bloed geschikt is om te doneren. Ook worden er bij de keuring drie buisjes bloed afgenomen, twee daarvan om te onderzoeken op mogelijke ziektes als HIV, hepatitis of bloedarmoede, één daarvan om de bloedgroep te bepalen.
Om te bepalen of jij bloeddonor mag worden, kun je de donortest doen op de site van
Sanquin, de bloedbank. Hierop is ook de vragenlijst te vinden die je bij de keuring gaat invullen.
Wat gebeurt er met mijn bloed?
Het bloed wat wordt gedoneerd, wordt gebruikt voor
bloedtransfusies, maar ook voor
wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld ontwikkeling van medicijnen. Wanneer je niet wil dat je bloed wordt gebruikt voor onderzoek, maar alleen voor transfusie's, kun je dat aangeven.
Hoe kan ik mij aanmelden?
Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier op de site van de bloedbank. Zodra zij jou aanmelding hebben ontvangen krijg je een
informatiepakket thuisgestuurd met alles wat je moet weten over het doneren van bloed. Daarna word je gebeld om een afspraak te maken voor je eerste
keuring. Wanneer je bent goedgekeurd krijg je je eerste
oproepkaart in de brievenbus, hiermee kan je op een zelfgekozen moment binnen twee weken komen doneren. Mannen mogen per jaar maximaal 5 keer doneren, vrouwen maximaal 3, dit omdat mannen vaak meer ijzer in hun bloed hebben. Dit betekent niet dat je ook precies (als vrouw zijnde bijvoorbeeld) 3 keer per jaar wordt opgeroepen, dit is afhankelijk van het aantal donoren wat nodig is op dat moment.
Hoe gaat zo'n donatie in zijn werk?
Voorafgaand aan elke bloeddonatie krijg je een korte medische
keuring om o.a. je bloedwaarden te bepalen. Daarna neem je plaats in een stoel en mag je zelf kiezen van welke arm je bloed wil laten afnemen. Er wordt een band om je bovenarm gebonden om de aderen onder druk te zetten en de naald wordt ingebracht. Hier merk je vrij weinig van, aangezien de naald maar een klein stukje wordt ingebracht. De afname duurt ongeveer 10 minuten, in die tijd merk je er bijna niets van. Het is de eerste keer belangrijk om in de gaten te houden of je
niet duizelig op misselijk wordt. Na de donatie krijg je op locatie wat te eten en te drinken en kun je even zitten.
In totaal kun je er op rekenen dat je
een uur doorbrengt in de bloedbank. Dit is inclusief keuring en het invullen van de vragenlijst.
Zijn er voor mijn risico's verbonden aan het geven van bloed?
Nee, er zijn geen risico's verbonden aan het geven van bloed,
het tegendeel zelfs! Het voordeel van het doneren van bloed is dat je een check-up krijgt op de meest voorkomende ziektes. Als u bloed mag geven, betekent dat dat je gezond bent!