Dag van de Zorg - Dag van de Verpleging

Dag van de Zorg - Dag van de Verpleging Op de derde zaterdag van maart is het de Dag van de Zorg. In Nederland en in Vlaanderen houden zorg- en welzijnsorganisaties dan open dag die de werkzaamheden en de witte economie laten zien. De Dag van de Zorg valt in de Week van de Zorg en wordt in zowel Nederland als Vlaanderen gevierd. Publiek krijgt de kans om een kijkje achter de schermen te nemen en de zorgsector krijgt de gelegenheid de mensen te informeren over hun werk en de ontwikkelingen in de sector.

Open Dag van de Zorg en Florence Nightingale

De Open Dag voor de Zorg is niet alleen in Nederland maar ook in Vlaanderen. In Nederland vindt de open dag op de derde zaterdag in maart plaats. In Vlaanderen is het ook op of rond die dag. De dag wordt ook Dag van de Verpleging genoemd. Een special Dag van de Zorg wordt gevierd op 12 mei, op de verjaardag van de wereldberoemde Engelse verpleegster Florence Nightingale. Dan worden de verplegers in het zonnetje gezet.

Arbeidsmarkt

Zorg- en welzijnsorganisaties openen hun deuren voor belangstellenden. De dag is bedoeld om kennis te maken met de zorg. Iedereen is welkom, van jong tot oud. Regionale arbeidsmarktorganisaties voor de zorg, die verenigd zijn in RegioPlus, staan borg voor de organisatie.

Kijkje achter de schermen

De bezoekers krijgen de kans een kijkje achter de schermen te nemen van:
 • Het ziekenhuis;
 • de thuiszorg;
 • de ouderenzorg;
 • de geestelijke gezondheidszorg;
 • de gehandicaptenzorg.

Week van Zorg en Welzijn

De dag van de Zorg is een onderdeel van De Week van Zorg en Welzijn. In die week zijn de activiteiten gespreid om het publiek de gelegenheid te geven een kijkje in het hart van de zorg te nemen. De week wordt ook gebruikt om mensen de informeren over nieuwe ontwikkelingen in de zorg en om maatschappelijk draagvlak te creëren voor de sector. De zorg is immers van belang voor iedereen. De
zorgsector wil via een bundeling van krachten haar werk en de ontwikkelingen in volle omvang laten zien.
De activiteiten van de zorgorganisaties zijn bedoeld voor:
 • buurtbewoners;
 • studenten;
 • werkzoekenden;
 • familie van medewerkers;
 • geïnteresseerden.

Thema van de Week van de Zorg

De Week van de Zorg heeft elk jaar een eigen thema. In 2014 is dat bijvoorbeeld Zo werkt zorg. De nadruk ligt op het werken in de zorg en de medewerkers laten zien wat een fijn werk het in die branche is. De zorgsector wil een positiever beeld van haar eigen sector verspreiden.

Open dag

De Open Dag van Zorg en Welzijn dateert van 2000. Sindsdien wordt het ieder jaar georganiseerd. De Week van Zorg en Welzijn wordt georganiseerd sinds 2013. Alle zorg- en Welzijnsinstellingen zijn uitgenodigd mee te doen met de Week en de Dag. Ze profiteren dan mee van de media-aandacht die de activiteiten genereren.
De activiteiten die worden gepresenteerd zijn ook leuk voor kinderen. Er worden speciale kinderprogramma’s aangeboden, waardoor de kleintjes voldoende plezier aan de dag kunnen beleven en er iets van op kunnen steken.

Verpleging in Vlaanderen

De Dag van de Zorg in Vlaanderen is ook georganiseerd rond een thema. Voorbeelden:
 • vacatures;
 • bouw- en architectuurprojecten;
 • innovatie;
 • samenwerking;
 • het Jaar van het Brein.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken in de thuiszorg als verzorgende CWerken in de thuiszorg als verzorgende CWerken in de thuiszorg is een populaire bijbaan voor veel studenten. De meeste studenten werken bij de thuiszorg als ver…
Wat is thuiszorg?Wat is thuiszorg?Thuiszorg of thuisverzorging is de verpleging en verzorging thuis. Patiënten die langdurig in een ziekenhuis of zorginst…
Ziekenverzorgende: IG, AG en opleidingZiekenverzorgende: IG, AG en opleidingZiekenverzorgende of verzorgende, ook wel helpende genoemd. Wie deze opleiding volgt, gaat werken in de zorg: de ouderen…

Het ontgiften en uitscheiden van kristalloïdenHet ontgiften en uitscheiden van kristalloïdenDe enige weg waarlangs toxinen het lichaam kunnen verlaten is via de uitscheidingsorganen. De ondermeer waterbevattende…
Pas op! Deze mythes schaden je gezondheidPas op! Deze mythes schaden je gezondheidOp het gebied van gezondheid doen er veel fabeltjes de ronde. De meeste van deze fabeltjes zijn gelukkig onschuldig. Maa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Dag van de Zorg
 • www.dagvandezorg.be
 • www.zorgzijnwerkt.nl
 • www.beleven.org
 • www.viazorg.nl
 • http://www.dag-van-de-verpleging.nl/dag-van-de-zorg/ geraadpleegd op 28 maart 2017
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 28-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.