Roken nog dodelijker

Roken nog dodelijker Dat roken ongezond is, zal niemand ontgaan zijn. Sigarettenpakjes vermelden niet voor niets al geruime tijd in enorme letters de dodelijke risico’s en rokers worden over verbannen uit openbare ruimtes. Ook meeroken, heeft ernstige gezondheidsrisico’s. Uit onderzoek komt een nieuw risico tevoorschijn. Het inademen van sigarettenrook in kamers, behang of stoffen.

Roken

De gewoonte om tabak te roken is honderden jaren geleden ontstaan. Aanvankelijk was het iets voor de rijkere heren, maar langzamerhand werd de gewoonte door het volk overgenomen. Het roken was een sociaal geaccepteerd en gewaardeerd fenomeen. Aanvankelijk waren het vooral mannen, die met rookgerief in de weer waren, maar vrouwen haalden die achterstand in. Ook jongeren gingen massaal aan het roken.

Gezondheidsrisico’s

Er werd getwijfeld aan de gezondheidsrisico’s van roken en dus werd er nadrukkelijk onderzoek gedaan. Het bleek dat longen van rokers ernstig vervuild raakten van teer en allerlei schadelijke verbrandingsstoffen. Roken was niet alleen een gezondheidsrisico, maar bleek een belangrijke oorzaak van kanker. Van gezondheidsrisico naar levensbedreigend. Bovendien bleek, dat ook het meeroken grote risico’s met zich meebracht. We spreken van meeroken, als een niet-roker de rook inademt, die door rokers wordt uitgeblazen.

Roken in de derde graad

Onderzoekers van het Lawrence Berkeley National Laboratory in de Verenigde Staten gingen nog een stapje verder, en bestudeerden de leefomgeving van rokers. Wat was het effect van roken op de materialen in huis, en wat was vervolgens het effect op de mensen. In die volgorde, dus.

Rookluchtjes in huis

Als je in een huis binnenkomt, waar veel is gerookt, dan valt je dat meteen op, ook als het al weer een tijdje geleden is, dat er werd gerookt. De vertrekken in het huis lijken nog te ruiken naar de ooit uitgeblazen rook, een effect wat maar moeilijk wegtrekt. Dat is niet alleen smerig, er liggen ook nog flinke gezondheidsrisico’s op de loer.

Het onderzoeker

De biochemici van het Lawrence Berkely National Laboratory gingen hiermee aan de slag, en analyseerden de sigarettenrook. De uitgeblazen sigarettenrook is niet één eenduidige stof, maar bestaat in feite uit wel vierduizend chemische stoffen. Sommige daarvan vervliegen, en worden afgebroken, maar een aantal ervan komt in aanraking met de materialen in de ruimte waarin is gerookt, bijvoorbeeld met vloerbedekking, behang, gordijnen, kleden, meubels, en ga zo maar door. Ze gaan met deze materialen vervolgens nieuwe verbindingen aan. Op één van die stoffen hebben de biochemici zich bijzonder geconcentreerd.

NNA

Die stof, een nitrosamine, heeft de naam NNA meegekregen. NNA ontstaat, als nicotine en stikstof met elkaar reageren. Het menselijk DNA heeft een probleem met NNA, en kan onder invloed van NNA beschadigd raken. Zo kan een DNA-streng breken of klonteren na contact met NNA. Hoewel dit nog niet meteen een definitief bewijs is voor het ontstaan van kanker, is het er wel een erg sterke aanwijzing voor. In het DNA is de blauwdruk voor onze cellen opgeslagen, en een beschadigde DNA-streng kan ongebreidelde groei van cellen en dus tumoren veroorzaken.

Waarin?

Voorwerpen en materialen die met sigarettenrook, of in het algemeen met tabaksrook, in aanraking komen of zijn geweest, kunnen NNA bevatten. En dat kan dus echt van alles zijn. Voorwerpen in de kamer, vloer- en wandbekleding, maar bijvoorbeeld ook kinderspeelgoed. Omdat vooral kleine kinderen vaak voorwerpen naar de mond brengen, levert dat een extra risico op.

Aanbeveling

De allerbeste aanbeveling is natuurlijk om helemaal niet te roken, in het belang van jezelf en de mensen om je heen. Kun je toch niet zonder, dan is het goed je te realiseren, dat jouw kleding rook heeft opgenomen, wat voor anderen schadelijk kan zijn. Ook de ruimtes waarin je rookt, leveren voor anderen risico’s op. Het is daarom op zijn minst aan te raden om niet binnenshuis te roken.
© 2014 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De nadelen van rokenDe nadelen van rokenDat roken slecht voor de gezondheid is, weten we allemaal. Maar wat zijn nu de feiten? Wat zijn de daadwerkelijke gevare…
Hoe ongezond zijn sigaren en zijn ze verslavend?Hoe ongezond zijn sigaren en zijn ze verslavend?Veel mensen denken dat sigaren minder ongezond zijn dan sigaretten omdat je sigaren niet inhaleert, maar is dat eigenlij…
Nadelen van rokenDat roken veel schade berokkent, is algemeen bekend. De waslijst van ziektes en aandoeningen die het gevolg zijn van rok…

Op- en afbouw van het botweefselOp- en afbouw van het botweefselHet botweefsel is doorzeefd met gangetjes en gaatjes en overal liggen cellen in het botmateriaal ingekapseld. Deze celle…
Overmatige transpiratie voorkomen met Odorex Extra DryOvermatige transpiratie voorkomen met Odorex Extra DryZweten bij inspanning is normaal en dient om overtollige lichaamswarmte kwijt te raken. Maar wat als je nu buitensporig…
Bronnen en referenties
  • Metronieuws.nl, 18 maart 2014
  • De studie is gepubliceerd in het vakblad Environmental Health Perspectives.
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 03-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.