Hoe ongezond zijn sigaren en zijn ze verslavend?

Hoe ongezond zijn sigaren en zijn ze verslavend? Veel mensen denken dat sigaren minder ongezond zijn dan sigaretten omdat je sigaren niet inhaleert, maar is dat eigenlijk wel zo? Hoe ongezond zijn sigaren en welke risico's loop je door het roken van sigaren? En hoe schadelijk is het roken van een sigaar voor de mensen die ongewenst met je meeroken?

Zijn sigaren ongezond?

De sigarenrook is zonder twijfel ongezond, maar sigarenrook wordt niet geïnhaleerd maar wordt wel in de mond gehouden. Is het dan nog wel zo ongezond? Ja, ook al wordt de sigarenrook niet geïnhaleerd er komt altijd wel wat rook in de longen terecht. Een sigarenroker heeft dus ook een verhoogd risico op longkanker, alhoewel dat risico lager is dan bij een sigarettenroker die inhaleert. De sigarenrook is ongezonder dan de rook van een sigaret omdat sigarenrook meer teer, koolmonoxide en ammoniak bevat. De tabak die in sommige (vaak duurdere) sigaren zit kan evenveel schadelijke stoffen bevatten als een heel pakje sigaretten! Omdat de sigarenrook in de mond wordt gehouden hebben sigaren rokers een 7 tot 10 keer hogere kans op keel- en mondkanker dan sigarettenrokers. De kans op hart- en vaatziekten is bij sigarenrokers (die regelmatig een sigaar roken) even hoog als bij sigaretten rokers.

Het roken van sigaren (zonder te inhaleren) brengt een hoger risico op de kankersoorten met zich mee:

 • mondkanker
 • keelkanker
 • lipkanker
 • tongkanker
 • longkanker
 • stembandkanker

Andere negatieve effecten van sigaren roken:
 • hoger risico van het verlies van tanden
 • hoger risico op parodontitis
 • verhoogd het risico op long en hart problemen
 • het krijgen van gele tanden
 • het krijgen van een slecht geurende adem

Zijn sigaren verslavend?

De stof die ervoor zorgt dat het roken van tabak verslavend is is nicotine. Of er nou wel of niet geïnhaleerd wordt, de nicotine komt toch binnen, want de nicotine wordt ook opgenomen door de mond, maar weliswaar minder dan in de longen. De meeste sigaren hebben geen filter. Doordat een sigaar geen filter heeft, komt de nicotine al binnen als de sigaar alleen al tussen de lippen gehouden wordt. Dus sigaren kunnen wel verslavend zijn als er veel sigaren gerookt worden, maar toch worden sigaren niet vaak gerookt door verslaving. Bij verslaving aan nicotine wordt er toch voor een sigaret gekozen, omdat een sigaret vaak veel goedkoper is dan een sigaar en omdat bij een sigaret geïnhaleerd kan worden zodat er veel nicotine wordt opgenomen.

Is het roken van sigaren minder schadelijk dan het roken van sigaretten voor de mensen om mij heen?

Als niet-rokers zich in een ruimte bevinden waarin gerookt wordt, kan de rook van de mensen die wel roken toch de gezondheid van de niet roker beïnvloeden, dit noemen we meeroken. Sigarenrook bevat meer schadelijke stoffen dan sigarettenrook, de schadelijke stoffen blijven bij het roken van een sigaar dus langer in de lucht hangen. Daarbij komt nog dat het roken van een sigaret vaak niet langer duurt dan tien minuten terwijl het roken van een grote sigaar een uur kan duren. Meerokers hebben een hogere kans op verschillende soorten kanker, een hartaanval, en hart- en longziekten.

Conclusie

Het roken van sigaren (zonder te inhaleren) is dus niet minder ongezond dan het roken van sigaretten. Het inhaleren van een sigaar is erg ongezond en wordt sterk afgeraden. Het roken van sigaren heeft zelfs hogere risico's op bepaalde soorten kanker en het roken van sigaren is ongezond voor de omgeving. Maar veel mensen zijn van mening dat een paar sigaren per jaar niet zeer slecht zijn voor de gezondheid en bijna nooit verslavend is. Zorg er wel altijd voor dat mensen (vooral kinderen) geen last hebben van de rook.
© 2012 - 2024 Mynemises, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sigaren roken: is de sigaar minder ongezond dan de sigaret?Sigaren roken: is de sigaar minder ongezond dan de sigaret?Om te stoppen met roken durven sommige rokers wel eens overschakelen van de sigaret naar de sigaar. Ze argumenteren dan…
De schade die het roken van sigaretten veroorzaaktDe schade die het roken van sigaretten veroorzaaktIn Nederland rookt ongeveer 25% van de bevolking van 19 jaar en ouder. Men weet dat roken schadelijk is voor de gezondhe…
Roken, de minder leuke kantRoken, de minder leuke kantIn tabaksrook zitten heel veel schadelijke stoffen, zon 40.000. Slechts 1 van al die stoffen is verslavend, nicotine. D…

Stoppen met rokenHet is één van de meest gehoorde goede voornemens, stoppen met roken. Weinig mensen weten echter hoe ze dit moeten aanpa…
Bronnen en referenties
 • http://www.gezondheidsplein.nl/dossier/29/337/Waarom-is-roken-ongezond.html
 • http://www.stivoro.nl/Voor_volwassenen/Gezondheid___roken/Wat_doet_roken_met_uw_lichaam_/index.aspx
 • http://www.kfvs12.com/story/13427881/the-unhealthy-myths-about-cigar-smoking
Mynemises (2 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.