Stoppen met roken

Het is één van de meest gehoorde goede voornemens, stoppen met roken. Weinig mensen weten echter hoe ze dit moeten aanpakken. Mensen willen zich beter voelen, langer leven en geld besparen, wat hieraan kan bijdragen is het stoppen met roken. Het is naast alcoholgebruik de meest geaccepteerde vorm van verslaving in onze samenleving, maar kan ernstige schade toebrengen aan het leven. Hier een stappenplan om uw probleem aan te pakken!

Benodigdheden:

 • Pen en papier
 • Kalender
 • Kauwgom en lollies
 • Motivatie
 • Een vleugje zelfdiscipline

Stappen

Stap 1:

Bepaal op de kalender een datum om te stoppen met roken. Houdt je aan deze datum en stel niet uit. Van uitstel komt afstel. Door het aankruisen van een datum op de kalender kan je je alvast voorbereiden.

Stap 2:

Schrijf alle situaties op waarin u rookt. Het roken is vaak een standaard ritueel van de dag geworden. Het probleem aan rituelen is, dat deze niet meer opgemerkt worden en onbewust plaatsvinden. Door al deze situaties op te schrijven wordt u bewust van de keren waarop u rookt. Bijvoorbeeld na het opstaan, na het drinken van een borreltje, na het avondeten of bij de koffie.

Stap 3:

Schrijf nu alle gezondheidsrisico’s op die roken met zich meebrengen. Dit draagt ook bij aan het bewustzijn en helpt als motivatie. Denk aan nare gevolgen als: hart- en vaatziektes, verschillende vormen van kanker, maagzweren, diabetes, ziektes aan de ogen en osteoporose. Daarnaast is het roken van sigaretten door u, ook schadelijk voor niet-rokers die in uw omgeving zijn. Sigaretten bevatten meer dan 4.000 chemicalien.

Stap 4:

Licht uw vrienden en familie in over uw voornemen om te stoppen met roken. Zij kunnen zorgen voor extra motivatie en kunnen u steunen. Daarnaast verlaagt het de kans dat u terugvalt in uw oude gewoontes, wanneer anderen weten met welk project u bezig bent.

Stap 5:

Zorg dat u kauwgom en lollies in huis hebt. Er zullen regelmatig situaties voorkomen waarin u dringende behoefte aan een sigaret heeft, roken is een verslaving en dus zal uw lichaam moeten ontwennen. Door de kauwgom en lollies heeft u vervangers voor sigaretten in huis, het kauwen op een kauwgompje of het zuigen op een lolly helpt u door die momenten heen.

Stap 6:

Blijf bezig. Verveling is vaak een reden om een sigaret op te steken, dit ziet men ook bij mensen die gaan eten uit verveling. Door ergens anders mee bezig te zijn, zult u minder snel naar een sigaret verlangen. Begin een projectje of zoek een nieuwe hobby.

Tip: Wanneer u last blijft hebben van ontwenningsverschijnselen als; hoofdpijn, zeer intens verlangen naar sigaretten, irritaties, problemen met slapen. Vraag om informatie bij uw huisarts over nicotinepleisters of vervangers.

Stap 8:

Hou vol! Houdt de dagen dat u niet meer rookt bij op de kalender. Het aankruisen van dagen, weken, maanden zorgen voor een dosis extra motivatie.

Stap 9:

Bereidt u mentaal voor op lastige situaties waarin bijvoorbeeld anderen wel roken. De kans op terugval is aanwezig. Wanneer u terugvalt in oude patronen, begin dan opnieuw bij stap 1.

Stap 10:

Bent u door de eerste 9 stappen heen gekomen. Geniet dan van stap 10. U heeft een gezonder, beter en beter ruikend leven bereikt. U ruikt niet meer naar sigarettenrook en u bespaard een hoop geld waar u andere leuke dingen van kan doen.

Wist u dat:

 • Een gemiddelde roker tussen de €1100,- en €1400,- per jaar uitgeeft aan sigaretten.
 • Je van roken onvruchtbaar kan worden.
 • Roken zorgt voor een versnelde slechte en oude huid.
 • Het twee weken duurt voordat de nicotine uit het lichaam is, na het stoppen met roken.
 • Dat ongeveer 70% van de mensen die stoppen, dit zonder hulpmiddelen doet!
© 2012 - 2024 Mrearl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nicotine helpt met stoppen met rokenNicotine helpt met stoppen met rokenWereldwijd zijn er 1,1 miljard rokers. Veel mensen willen ook stoppen met roken, omdat dat niet goed is voor je lichaam…
Roken, nicotine en tabakRoken, nicotine en tabakRoken; steeds minder mensen doen het, maar er is nog steeds een groot deel van de bevolking die graag met regelmaat een…
Stoppen met roken: stappenplanStoppen met roken: stappenplanRoken is ongezond omdat het kankerverwekkend is. Door de nicotine die in sigaretten zit, is stoppen niet een makkelijke…

Hoe krijg ik een geliefde nuchter van een alcoholverslaving?Hoe krijg ik een geliefde nuchter van een alcoholverslaving?Heb je een dierbare met een verslavingsprobleem? Heb je al verschillende keren geroepen dat je partner zichzelf dood dri…
Hoe ongezond zijn sigaren en zijn ze verslavend?Hoe ongezond zijn sigaren en zijn ze verslavend?Veel mensen denken dat sigaren minder ongezond zijn dan sigaretten omdat je sigaren niet inhaleert, maar is dat eigenlij…
Bronnen en referenties
 • http://praktijkonderwijs.kennisnet.nl/wistjedat/gezondheid/roken/roken6
Mrearl (3 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.