Gamma-linoleenzuur
Het bekende omega 6 vetzuur is linolzuur. Gamma-linoleenzuur of GLA is een onverzadigd omega 6-vetzuur met drie dubbele bindingen dat in het lichaam uit linolzuur wordt gevormd. Je hoort veel over omega 3 maar hoe zit het met omega 6? Waar is dit goed voor en hoe werkt het precies?
Gamma-Linoleenzuur of GLA
GLA is de afkorting voor gamma-linoleenzuur, de A staat voor 'Acid' in het Engels. Ons lichaam kan dit vetzuur
zelf maken uit linolzuur door het om te zetten in GLA. Soms komt het voor dat het omzetten hiervan niet gebeurt, door bijvoorbeeld een tekort aan vitamine B, magnesium, zink, calcium. Het kan ook voorkomen door teveel consumptie van alcohol of de inname van teveel vetten. Diabetici hebben ook wel eens last van dit probleem. Het lichaam gebruikt de essentiële vetzuren voor de vorming van prostaglandine (opbouw maagslijmvlies) en leukotrienes (spelen een rol bij allergieën). Dit zijn stoffen die betrokken zijn bij ontstekingen en pijn en verder van invloed zijn op hormonen. Extra GLA kan een verstoorde balans herstellen.
Waar is het goed voor?
- Werkt goed tegen eczeem en psoriasis
- Het is goed voor een droge huid, het vertraagt je verouderingsproces
- Het kan MS helpen voorkomen
- Het vermindert leverklachten door alcohol
- Het vermindert hyperactiviteit van kinderen
- Het verzacht verstoringen in het hormonale evenwicht (overgang) door het verminderen van symptomen als geïrriteerdheid en depressie
- Het vermindert ontstekingen
- GLA kan ook een remmende invloed hebben op kankercellen
- Het heeft een gunstig effect op het cholesterolgehalte
- Van belang voor groei van ongeboren baby's
Gamma-linoleenzuur maakt in het lichaam hormoon-achtige stoffen, de prostaglandine, E1 en E3. Deze prostaglandines werken ontstekingsremmend, verminderen onnodige bloedstolling, versterken het immuunsysteem en gaan de omzetting van arachidonzuur in de prostaglandine E2 tegen. Deze prostaglandine E2 bevordert de bloedstolling, ontstekingen en is vaak de oorzaak van vele aandoeningen.
In welke voeding zit het?
Het zit onder andere in zonnebloemolie, als je bijvoorbeeld een frikandel eet die in zonnebloemolie is gefrituurd dan krijg je automatisch omega 6-vetzuren binnen! Daarnaast zit het in maïsolie en sojaolie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Je kunt de supplementen het veiligste gebruiken bij maximaal 2.8 gram per dag voor een jaar.
Supplementen en oliën
Wat je kunt gebruiken is Teunisbloemolie, dit zorgt voor een geconcentreerde bron: 7 % tot 10 % van de vetzuren zijn in de vorm van GLA. Teunisbloemolie wordt gewonnen uit zaden en is een zeer belangrijke bron van het Gamma-Linoleenzuur. Hierdoor is het een goede en fijne huidolie, vooral voor de verzorging van een rijpere en/of droge huid.
Omega 6 supplementen kan je het beste innemen met omega 3 supplementen: ons lichaam heeft zowel omega 3 als omega 6 nodig voor diverse lichaamsprocessen. Maar wel in een bepaalde verhouding!
Bijwerkingen
Een teveel aan omega 6 kan ongewenste ontstekingsprocessen in het lichaam veroorzaken. Gamma-Linoleenzuur kan bijwerkingen in het spijsverteringskanaal zoals diarree en darmgassen veroorzaken . Gamma-Linoleenzuur kan ook van invloed op het bloed door waardoor bloedstolling langer duurt. Vrouwen moeten dit niet nemen als ze zwanger zijn, er is niet genoeg bewijs gevonden dat het veilig genoeg zou zijn.
Lees verder