Het Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht en omgeving)

Het Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht en omgeving) Het Albert Schweitzer ziekenhuis is een groot ziekenhuis met meerdere vestigingen in Dordrecht en omgeving. Het ziekenhuis heeft een breed aanbod aan zorg en een hoge score in de ranglijsten. Het is zelfs in 2013 verkozen tot beste ziekenhuis van Nederland. In 2016 behaalde het een 10e plek in de ranglijst. De bereikbaarheid is door de ligging naast de rijksweg N3 heel goed. Het ziekenhuis is met nieuwbouw en renovaties goed op de toekomst voorbereid.

Geschiedenis Albert Schweitzer ziekenhuis

Het Albert Schweitzer ziekenhuis bestaat sinds 1999. Het is gevormd uit een fusie tussen het Merwedeziekenhuis en het Drechtsteden Ziekenhuis. Deze ziekenhuizen hadden diverse vestigingen in Dordrecht (Amstelwijck, Dordwijk) en omgeving (Sliedrecht, Zwijndrecht). De voormalige ziekenhuizen hadden een lange historie. Het eerste ziekenhuis in Dordrecht stond er al in de 13e eeuw.

Locaties in Dordrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht

Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft vier locaties: Dordwijk, Amstelwijck (beide Dordrecht), Sliedrecht en Zwijndrecht. De locatie Amstelwijck sluit per 2017 haar deuren. Daarnaast is er nog een buitenpoli in Ridderkerk. De locatie Dordwijk is de grootste vestiging van het ziekenhuis.

Specialismen en voorzieningen Albert Schweitzer ziekenhuis

Locatie Dordwijk

De meeste specialismen huisvesten in de hoofdlocatie Dordwijk. Zo is er een Breast Clinic (mammapoli), Slaapwaakcentrum en alle reguliere specialismen zoals chirurgie, neurologie en de spoedeisende hulp. Bijzonder is ook dat op de locatie Dordwijk een dependance van het ziekenhuis Erasmus MC uit Rotterdam aanwezig is. Hier vindt radiotherapie (bestraling) plaats zodat men niet naar Rotterdam hoeft af te reizen. Op de locatie Dordwijk zijn veel voorzieningen aanwezig zoals een restaurant, gebedsruimte, stiltecentrum en een winkel..

Op locatie Dordwijk is ook het geboortecentrum ‘Rhena’. Hier vinden alle bevallingen plaats. Het geboortecentrum is modern ingericht. Zo heeft elke kamer een eigen badkamer met douche en toilet, een tv, aanrechtblok en magnetron. Ook de vader/partner kan overnachten in de kamer.

Andere locaties Albert Schweitzer ziekenhuis

De andere locaties hebben slechts enkele specialismen. Op de andere locaties Zwijndrecht en Sliedrecht is bevallen niet meer mogelijk. Bloedafname is op alle locaties mogelijk.

De andere locaties hebben net als Dordwijk redelijk wat algemene voorzieningen, hoewel minder dan Dordwijk. Dordwijk heeft ook een Rivas Zorghotel.

Beste ziekenhuis van Nederland

In 2013 en 2014 behaalde het Albert Schweitzer ziekenhuis de nummer 1 positie in de AD Ziekenhuis Top 100. In 2016 behaalde het de nummer 10 positie. Het ziekenhuis scoorde bovengemiddeld goed bij ingrepen bij hart- en vaataandoeningen en bij kankeroperaties. Enkele jaren daarvoor belandde het Albert Schweitzer ziekenhuis nog op de 54e plek. In 2011 behaalde het ziekenhuis ook in de ranglijst van Elsevier de toppositie.

Verbouwing en renovatie

In het Albert Schweitzer ziekenhuis is bezig met een flinke reorganisatie. De locatie Dordwijk is uitgebreid met nieuwbouw met onder meer een zorghotel, bestralingsbunkers en extra voorzieningen. Uiteindelijk moet het gebied waarin het ziekenhuis ligt een groot Gezondheidspark worden met nog meer gebouwen, winkels en woningen.

De locatie in Zwijndrecht is ook uitgebreid met nieuwbouw. De locatie Amstelwijck sluit per 2017 haar deuren en wordt dan overgeheveld naar Dordwijk. Op de locatie in Sliedrecht vindt geen verbouwing of nieuwbouw plaats. De specialismen van het Albert Schweitzer ziekenhuis worden meer geconcentreerd op één locatie in plaats van meerdere vestigingen.

De locatie Dordwijk wordt tot 2020 van binnen gefaseerd gerenoveerd. Hierbij is gekozen voor een ontwerp wat aansluit bij de historie van Dordrecht zoals bepaalde gebouwen, verhalen en iconen. De renovatie van de poliklinieken vindt plaats tussen 2010 en 2017, de verpleegafdelingen tussen 2017 en 2020.

Ligging en bereikbaarheid

De locatie Dordwijk (Albert Schweitzerplaats 25) ligt centraal in Dordrecht aan de rijksweg N3. Voor het ziekenhuis is ruime parkeergelegenheid. Parkeren is betaald. Zuidelijk kan men onbetaald in de woonwijken parkeren maar dit is wel langer lopen. Het treinstation Dordrecht Zuid ligt op één km afstand van het ziekenhuis. Voor het ziekenhuis stoppen enkele bussen.
De locatie Amstelwijck (Van der Steenhovenplein 1) ligt aan de rijksweg A16 in Dordrecht. Voor het ziekenhuis is ruime parkeergelegenheid. Nabij het ziekenhuis stoppen enkele bussen.

De locatie Zwijndrecht (Langeweg 336) ligt aan de rijksweg A16 in Zwijndrecht. Voor het ziekenhuis is ruime parkeergelegenheid. Nabij het ziekenhuis stoppen enkele bussen.

De locatie Sliedrecht (Wilhelminastraat 75) ligt midden in Sliedrecht. Voor het ziekenhuis is ruime parkeergelegenheid. Het is goed bereikbaar vanaf de rijksweg A15. Het treinstation Sliedrecht ligt op ruim één km afstand van het ziekenhuis. Nabij het ziekenhuis stoppen enkele bussen.
© 2014 - 2023 Rogier1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overzicht van ziekenhuizen in NederlandOp zoek naar een ziekenhuis bij jou in de buurt? Hoe vind je een overzicht van alle ziekenhuizen in Nederland, zowel aca…
Informatie rondom de bevalling: bevallen in het ziekenhuisInformatie rondom de bevalling: bevallen in het ziekenhuisMeer dan zeventig procent van alle bevallingen vindt plaats in het ziekenhuis. Een dergelijke bevalling (zonder medische…
Vertebroplastiek pijnbestrijding bij gebroken ruggenwervelEen ingezakte (gebroken) ruggenwervel of compressiefractuur is een zeer pijnlijke aangelegenheid. Een gebroken rug kan o…

Koolstofmonoxide: de stille moordenaarKoolstofmonoxide: de stille moordenaarIn België sterven jaarlijks zo’n 40 tot 50 mensen aan een CO-vergiftiging. Het merendeel van deze intoxicaties doet zich…
Het gevaar van antibiotica: resistentieHet gevaar van antibiotica: resistentieAntibiotica: het wordt door velen als een makkelijke en snelle oplossing gezien voor aandoeningen zoals een blaasontstek…
Bronnen en referenties
  • Albert Schweitzer ziekenhuis - http://www.asz.nl/ - geraadpleegd 29 mei 2014
  • AD ziekenhuis top 100 2013 - http://www.ad.nl/ad/nl/1401/home/integration/nmc/frameset/nieuws/ziekenhuistop100.dhtml - geraadpleegd 29 mei 2014
Rogier1984 (23 artikelen)
Laatste update: 09-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.