Wat is glutamine en in welke voeding zit het?

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Zelf aanmaken of toedienen?
- Functies van glutamine
- Vegetarische bronnen van glutamine
- Waar bevindt zich glutamine in ons lichaam?
- Sneller herstel door glutamine
- Waarbij helpt glutamine?
- Glutamine en topsport
Zelf aanmaken of toedienen?
Glutamine is een niet-essentieel aminozuur, wat wil zeggen dat de mens het zelf aanmaakt. Vanaf het begin van de 21e eeuw is er echter verandering gekomen in de manier waarop artsen naar glutamine kijken. Het wordt nu beschouwd als een ´essentieel aminozuur onder bepaalde voorwaarden´. Wanneer het lichaam wordt belaagd door ziekte, stress of lichamelijk letsel dan kan het geven van glutamine ineens erg belangrijk worden voor het herstel.Functies van glutamine
Het lichaam maakt zelf glutamine aan. Glutaminesupplementen kunnen deze aanmaak verstoren. Het blijkt weinig zinvol voor een normaal, gezond mens om glutaminesupplementen in te nemen. Glutamine heeft verscheidene functies in het lichaam. Hier staan
- Glutamine zorgt voor de proteïnenbalans in het lichaam.
- Het regelt de zuur-base-balans in de nieren.
- Het zorgt voor celenergie, samen met glucose.
- Glutamine reguleert allerlei omzettingsprocessen in het lichaam.
- Glutamine stimuleert het immuunsysteem.
Glutamine uit voeding is iets anders dan glutaminesupplementen.