Runningtherapie

Je hebt het misschien wel eens gehoord... iemand zit niet goed in zijn vel, heeft depressieve klachten of slaapproblemen en krijgt als advies: "je moet eens lekker gaan hardlopen." Het klinkt cliché, maar het advies heeft een kern van waarheid. Door hardlopen maakt men 'gelukshormonen' aan en vermindert de aanmaak van stresshormonen. De nadruk bij runningtherapie ligt niet op 'praten over je problemen' maar er wordt gestreefd naar een gelukkiger en meer ontspannen gevoel door hardlopen. Wil je zelf runningtherapie gaan geven? Als je een opleiding op hbo-niveau hebt afgerond, kun je deelnemen aan de driedaagse cursus tot runningtherapeut.

Wat is runningtherapie?

Bij runningtherapie ga je, zoals de naam al zegt, op therapeutische wijze hardlopen. Het richt zich op de aanmaak van gelukshormonen (endorfine), die vrijkomen bij hardlopen. Om het effect van de endorfine te omschrijven, spreken hardlopers vaak van 'runnershigh'. Dat geeft treffend het gevoel weer dat hardlopen teweeg kan brengen. High, vrolijk, euforisch, in een roes enz. Ook heeft endorfine een pijnstillende werking.

Waarom maakt een mens endorfine aan als hij gaat hardlopen? Volgens sommige onderzoekers heeft dit te maken met de oermens, die nog steeds deels in ons verweven zit. Vroeger, in de oertijd, was het van groot belang om lang te kunnen rennen. Bijvoorbeeld om aan voldoende voedsel te komen. Kleine pijntjes en ongemakken zijn dan niet handig, dus het was belangrijk dat men in een soort roes kwam.

Meer dopamine en serotonine, minder cortisol

Naast endorfine worden ook dopamine en serotonine aangemaakt door hardlopen. Serotonine zorgt voor: een betere eetlust, een gevoel van tevredenheid, een beter geheugen en een goede darmwerking.
Dopamine verhoogt het beloningsgevoel, het heeft een motiverende werking. Ook verbetert dopamine het geheugen en de mate van alertheid.

De afgifte van cortisol neemt juist af. Op zich is cortisol een nuttig hormoon, het verhoogt de bloedsuikerspiegel en de stofwisseling wordt versneld. Je krijgt, tijdelijk, meer energie. Is het cortisolgehalte echter langdurig verhoogd (zoals bij chronische stress), dan ontstaan er nadelige effecten. Het is een zware taak voor het lichaam om voortdurend extra energie te moeten leveren. Er moet dus bezuinigd worden. Dit gebeurt door het immuunsysteem op een lager pitje te zetten. Men wordt vatbaarder voor infecties.
Overigens: chronische stress ontstaat niet alleen als de stressbron lang voortduurt. Het kan ook gebeuren dat de 'uitknop' (hippocampus) voor afgifte van cortisol niet goed meer functioneert. Ook als de stresssituatie allang voorbij is, gaat de hippocampus door met het afgeven van cortisol.

Voor wie is het geschikt?

Runningtherapie kan geschikt zijn voor mensen die last hebben van bijvoorbeeld:
 • depressie
 • stemmingsstoornissen
 • psychotische stoornissen (bijv. schizofrenie)
 • persoonlijkheidsstoornissen
 • aspecifieke lichamelijke klachten
 • stress
 • slaapproblemen
 • vermoeidheid
 • seksuele problemen
 • agressie/impulsiviteit
 • bovenmatig gebruik van alcohol of drugs

Waarom runningtherapie?

Er zijn vele vormen van therapie en het is belangrijk dat je je goed voelt bij de aangeboden therapievorm. Kenmerkend voor runningtherapie is:

 • Het uitgangspunt is niet: praten over problemen. Er wordt gestreefd naar een positiever gevoel door middel van hardlopen.
 • Runningtherapie verbetert het fysieke én mentale welbevinden.
 • Als mensen nooit eerder sport hebben of dit al lang geleden is, kan runningtherapie de drempel wegnemen.
 • Er kan zowel gekozen worden voor runningtherapie in groepsverband of individueel.
 • Een toegenomen conditie kan het zelfvertrouwen vergroten. Er worden successen behaald.
 • Je traint het vermogen om goed adem te halen.

Het kan goed zijn om runningtherapie te combineren met andere vormen van therapie (bijvoorbeeld cognitieve therapie).

Zelf runningtherapeut worden?

Wie zelf runningtherapie wil geven aan mensen, kan zich laten scholen door middel van een driedaagse cursus. Daarnaast moet er in eigen tijd gestudeerd worden en dient men opdrachten uit te voeren. De eerste twee dagen worden achtereenvolgend gegeven, de derde dag is een terugkomdag. Na de eerste twee dagen wordt een praktijkopdracht meegegeven, die vermoedelijk de nodige vragen en obstakels met zich meebrengt. Tijdens de terugkomdag kunnen de deelnemers zich met elkaar buigen over de vraagstukken waar in de praktijk tegenaan gelopen werd. Deelname aan de cursus kost 1195,-

Voorwaarden

Vereiste is dat je al een hbo-opleiding hebt afgerond. In principe maakt het niet uit welke opleiding men afgerond heeft, al kiezen in de praktijk vooral afgestudeerde psychologen, fysiotherapeuten, bewegingstherapeuten e.d. voor een (om)scholing naar runningtherapeut.
Op fysiek gebied is het een voorwaarde dat de aanstaande runningtherapeut in staat is om 5 km onafgebroken te rennen in maximaal 38 minuten. Ook moeten zij een loopsessie kunnen geven die in totaal 70 a 90 minuten duurt.

Onderdelen van de cursus

De cursus tot runningtherapeut bestaat uit een aantal onderdelen:
 • Een theorietoets voorafgaand aan de cursus om het kennisniveau te bepalen
 • Een praktijkopdracht na afloop van de eerste twee cursusdagen
 • Presentaties over de theorie
 • Zelfstudie, waaronder het lezen van de geleverde boeken
 • Praktijkoefeningen
 • Leergesprekken
© 2014 - 2024 Survivallaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Runningtherapie inzetten bij angstRunningtherapie inzetten bij angstRegelmatig bewegen is niet alleen goed voor het lichaam maar ook voor de geest. Steeds meer wordt hardlopen gebruikt als…
Hardlopen als therapie bij depressieHardlopen als therapie bij depressieHardlopen is effectief bij depressieve klachten en angststoornis. Door hardlopen komen er neurotransmitters vrij (seroto…
Wat doet endorfine met je?Wat doet endorfine met je?Soms komt het woord voorbij in een gesprek over chocola, liefde, sport of drugs. En dan heb ik het over het woord endorf…
Kortdurende oplossingsgerichte therapieWanneer iemand psychische hulp zoekt, verwacht deze een snelle reactie van de hulpverlener. Veel mensen die in aanraking…

Wat is glutamine en in welke voeding zit het?Wat is glutamine en in welke voeding zit het?Glutamine is een niet-essentieel aminozuur. Dat betekent dat het kan worden aangemaakt vanuit andere aminozuren. Als iem…
Uierzalf voor wondjes, tatoeage, wallen en ander gebruikUierzalf voor wondjes, tatoeage, wallen en ander gebruikUierzalf werd van oudsher door boeren gebruikt ter bescherming en verzorging van de uiers bij melkkoeien. Tegenwoordig g…
Bronnen en referenties
 • http://wibnet.nl/mens/hersenen/van-rennen-word-je-high, bezocht op 19-7-2014
 • www.runningtherapie.nl, bezocht op 19-7-2014
 • http://www.runningtherapie.nl/uploads/course/1395315897-Aanvullende%20informatie%20cursus%20Runningtherapie%202014.pdf, bezocht op 19-7-2014
 • http://www.runningtherapiezeeland.nl, bezocht op 20-7-2014
 • http://www.psychologiemagazine.nl/web/Artikelpagina/Wat-doet-stress-met-ons-lichaam-en-brein.htm#, bezocht op 21-7-2014
 • http://www.depressie.org/behandeling/voeding1.htm, bezocht op 21-7-2014
 • http://www.lichtopdepressie.nl/behandeling/eerste-stap-interventies/runningtherapie/, bezocht op 21-7-2014
Survivallaar (14 artikelen)
Gepubliceerd: 21-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.