Dromen onthouden

Dromen onthouden Hoewel het misschien anders lijkt is het antwoord op de titel: “Zeer waarschijnlijk wel.” En toch weten we lang niet altijd onze dromen te onthouden of sterker nog, meer niet dan wel. Er zijn verschillende redenen voor te bedenken waarom we niet in staat zijn al onze dromen te onthouden. Waarbij ook de pen het papier op het nachtkastje lang niet altijd soelaas kan bieden. Hoe zit dat en kan je er iets aan veranderen?

Dromen is goed…

Strikt genomen is dromen goed, daar zijn de wetenschappers inmiddels wel achter. Niet dat de wetenschappers alles al hebben kunnen ontleden, maar men is wel zover dat het helpt emoties te verwerken, net zoals de gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden en zelfs conflicten komen voorbij in je slaap/droom. Het is dus feitelijk een heel nuttig fenomeen.

Er is niet iets specifieks wat je helpt om te ontleden waarom de een leuke dingen droomt en de ander niet. Het is persoonlijk en je kunt er, als je je dromen goed kunt ontleden, wat van leren. Neem een droom, als je hem kunt onthouden, vooral niet te letterlijk. Vaak zit er een boodschap in verwerkt die heel persoonlijk is en bijvoorbeeld over je angsten gaat. *
Maar dan komt meteen het probleem in beeld, namelijk het gegeven dat veel dromen niet (meer) helder zijn de volgende ochtend. We denken feitelijk niets gedroomd te hebben, maar aangezien we bijna iedere nacht dromen, is dat dus niet het geval.

*Er zijn verschillende soorten dromen. Enkele voorbeelden: moeite hebben je bloot te geven, kan in je droom als echt niet in je blootje durven te lopen weergegeven worden. Of iets fysieks zoals een check die je moet doen in je droom blijkt te slaan op dat plekje wat je op je arm hebt en iets ernstigs kan zijn. Nemen dromen serieus en soms is het best moeilijk om te kijken wat je er mee kunt. Er met iemand anders over spreken, kan je soms nieuw inzichten geven.

Waarom is onthouden zo moeilijk?

Geen rationele sturing

Het gegeven dat je droom onthouden vaak erg lastig is, heeft in eerste instantie al te maken met het feit dat onthouden simpelweg moeilijk is. Er zit in feite geen rationele sturing in en dat maakt een droom zo ongrijpbaar. Als een droom er qua inhoud echt uitspringt, dan blijven er nog wel eens flarden hangen. Sommige mensen krijgen het voor elkaar om wat “achter te laten” en kan de een dit met pen en papier, de ander zal een dictafoon (of telefoon met ingebouwde microfoon) naast het bed hebben liggen. Soms kunnen steekwoorden je nog wel eens helpen herinneren. Maar zelfs dat is lastig.

Stress

Stress laat de mens ook meer dromen en vaak niet de leukste dromen, soms zijn het zelfs nachtmerries. Dit is ook een stuk verwerking van de stress die je overdag ervaart en is in feite niet verkeerd. Omdat het soms heftig is, voelt dit niet zo. Door een relatief onrustige nacht kan het er helaas van komen dat je niet volledig uitrust en zeker in een stressvolle periode kan dat funest zijn. Je kunt in een vicieuze cirkel terecht komen.

”Naarmate ik ouder word, raak ik er steeds meer van overtuigd dat het enige dat echt blijvend is, onze dromen zijn.” Jean Cocteau

Dromen leren onthouden

Er zijn wel wat zaken waar je mee aan de slag kunt om dromen beter te leren onthouden. Het begint door er je in te verdiepen. Lees er veel over, verdiep je via internet of praat er met mensen over. Het beklijft op deze wijze. Dit proces begint al in de jeugd. Ouders die met hun kinderen bezig zijn over dromen, de dingen die ze gedroomd hebben en er bewust over spreken, stimuleren als het ware het proces om dromen te leren onthouden.

Naast het leren onthouden is er ook nog zoiets als aanleg. Je kunt er aanleg voor hebben dat je dromen beter kunt onthouden. Tja, aanleg kan je niet “leren” … dat heb je of niet. Als je het niet hebt, dan is het een kwestie van je vaardigheden vergroten en er dus bewust mee bezig te zijn.

Tenslotte kan mediteren ook nog een positieve rol vervullen. Niet zozeer om dromen beter te onthouden, maar wel dat men minder droomt. Althans dat wordt zo ervaren en dat zou er weer mee te maken kunnen hebben dat je je tijdens je meditatie al zaken verwerkt die anders via een droom verwerkt worden. Neurologisch gezien liggen ze namelijk dicht bij elkaar. Er is echter nog geen wetenschappelijk antwoord op deze kwestie gekomen.

Tot slot

Zijn dromen bedrog? Misschien in letterlijke zin wel, maar kijk er wel goed naar. Er kan zomaar een boodschap in verwerkt zitten, die echt op je van toepassing is.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…
Een dromendagboek bijhoudenEen dromendagboek bijhoudenDromen, iedereen doet het, of je het nu wil of niet. In je dromen is je belevingswereld eindeloos, de leukste, vreemdste…
Waarom dromen we?Waarom dromen we?De studie van dromen heet oneirologie (droominterpretatie). Ondanks dat er een dromenstudie bestaat, weten we weinig ove…
Middelen en tips om dromen op te wekkenHeb je problemen met dromen of onthoud je ze nooit en vind je dit jammer? Misschien vind je hier de oplossing! Er bestaa…

Nijnagels voorkomen en behandelen met ArganolieNijnagels voorkomen en behandelen met ArganolieVinger- en teennagels zijn allemaal voorzien van een nagelriem met enigszins verharde huid daaromheen. Als deze verharde…
Richtlijnen voor veilig toedienen van medicijnenRichtlijnen voor veilig toedienen van medicijnenIn de ziekenhuizen, zorginstellingen en in de wijk (thuiszorg) worden door allerlei oorzaken regelmatig medicatiefouten…
Bronnen en referenties
  • P. Plasman - onderzoeker (slapen, dromen, denken)
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.