Nijnagels voorkomen en behandelen met Arganolie
Vinger- en teennagels zijn allemaal voorzien van een nagelriem met enigszins verharde huid daaromheen. Als deze verharde huid loskomt van de rest, ontstaat er een nijnagel oftewel dwangnagel. Maar hoe kun je eenmaal ontstane nijnagels genezen? En zijn nijnagels te voorkomen? Jazeker... Met Marokkaanse Arganolie bijvoorbeeld.
Hoewel een nijnagel absoluut niets ernstigs is, kun je er wel veel last van hebben. Zo kun je met je nijnagel ergens achter blijven hangen. De huid scheurt hierdoor alleen maar verder uit, wat pijnlijk is. Door het inscheuren kunnen ook weer nieuwe nijnagels ontstaan. Verder kan de nijnagel ontstoken raken. In het ernstigste geval kunnen hierdoor koorts en zwellingen optreden. Is je nijnagel ontstoken, dan zal de dokter er aan te pas moeten komen.
Hoe ontstaat een nijnagel?
Mensen die last hebben van nijnagels, zijn vaak (maar niet altijd!) mensen die hun huid en nagels in z'n algemeenheid niet goed verzorgen. Zij bijten bijvoorbeeld nagels, waardoor de de tanden op de huid drukken. Hierdoor scheurt de huid in, met nijnagels tot gevolg. Ook mensen die de neiging tot nagelbijten kunnen weerstaan, kunnen last krijgen van nijnagels. In hun geval is de huid rondom de nagelriemen vaak te droog. Door je huid goed te hydrateren en te masseren, kun je voorkomen dat je nijnagels krijgt. Een goed middel hiervoor is Marokkaanse Arganolie.
Hoe komt het dat de huid uitdroogt?
Hoewel je er niet dagelijks bij stilstaat, is je huid het grootste orgaan dat je hebt. Het is ook het enige orgaan dat zonder hulpmiddelen bekeken kan worden, puur en alleen omdat het aan de buitenkant zit. Maar juist hierdoor heeft de huid ook veel te lijden onder verschillende invloeden. Zo zal de huid een groter risico lopen op uitdroging tijdens de koude, lange wintermaanden. Ook wasmiddelen, afwasmiddel, schoonmaakmiddelen en agressieve zepen kunnen uitdroging van de huid en daardoor nijnagels veroorzaken.
Nijnagels voorkomen met Marokkaanse Arganolie
Je huid verwennen met Marokkkaanse Arganolie is een uitstekende methode om nijnagels te voorkomen. Je kunt met deze olie zowel je handen als je nagelriemen insmeren. Marokkaansen Arganolie is een zeer effectieve vochtinbrenger en zorgt voor uitstekende hydratatie van de huid. Maar dat is niet het enige: de Arganolie bevat tevens een hoog gehalte aan vitamine E en essentiële vetzuren. Deze vetzuren zorgen ervoor dat de nagels niet alleen gehydrateerd, maar ook verstevigd worden. Hierdoor zullen de nagels minder snel splijten, breken of scheuren. Om nijnagels te voorkomen en de handen en nagelriemen goed te verzorgen, zou je het best drie maal per week moeten smeren, vooral in de herfst en de winter.
Een nijnagel behandelen
Heb je last van een nijnagel, dan kun je deze het best verwijderen. Dit doe je absoluut
niet door aan het velletje te trekken! Niet alleen doet dit zeer, je beschadigt de huid er alleen maar verder mee... waardoor weer nieuwe nijnagels kunnen ontstaan. Nee, een nijnagel kun je het best afknippen. Hiervoor heb je een nagelknipper of nagelschaar nodig. Wel is het verstandig om deze te desinfecteren alvorens je de nijnagel te lijf gaat. Alcohol of sterilon zijn hierbij afdoende.
Heb je de nagelknipper of nagelschaar gedesinfecteerd, dan is het verstandig om ook de aangedane vinger voor te bereiden op het afknippen van de nijnagel. Dit doe je door de hand of vinger eventjes te weken in warm water. De huid wordt hierdoor zacht, zodat je gemakkelijker kunt knippen. Probeer dit zo zacht mogelijk te doen, zodat de huid niet verder inscheurt. Ook kan je het best proberen om redelijk dicht op de huid te knippen, zodat je niet alsnog met je losse velletje ergens achter blijft haken. Een pleistertje over de afgeknipte nijnagel voorkomt infectie.
Nijnagels en bijgeloof
In Japan gelooft men dat het hebben van een nijnagel betekent dat er een gemeen persoon bij je op bezoek komt.