's Nachts vaak moeten plassen: slimme tips

's Nachts vaak moeten plassen: slimme tips Moet je 's nachts vaak uit bed om naar de wc te gaan? Dit kan je nachtrust verstoren. Gelukkig zijn er relatief simpele oplossingen voor dit probleem. Je zou het misschien niet verwachten, maar je kunt jezelf heel eenvoudig en verrassend snel afleren om in de nacht naar de wc te gaan. Het enige wat je hiervoor hoeft te weten is welke stappen je hiervoor moet nemen. Voor veel mensen is doorslapen een probleem. Een van de oorzaken hiervan is dat zij 's nachts wakker worden om te plassen. Zij gaan uit bed, naar de wc, en kunnen vervolgens niet meer of heel moeilijk in slaap komen. Daarbij is hun nachtrust sowieso verstoord door de toiletbezoeken.

Plassen: een gewoonte

Op het moment dat je slaapt, gaat je lichaam het plassignaal tegen. Overdag zorgt dit signaal ervoor dat je snel een wc opzoekt. 's Nachts hoef je eigenlijk niet naar de wc, maar je lichaam kan denken van wel. Je hebt jezelf dit ooit aangeleerd en je lichaam houdt de gewoonte vast. Sommige mensen hebben het zelfs zo sterk dat ze moeten plassen zelfs als ze maar een klein beetje aandrang hebben. Gaan ze niet gelijk naar de wc, dan kunnen ze niet meer in slaap komen.

Afleren om te plassen

Het goede nieuws is dat je jezelf kunt afleren om 's nachts naar de wc te gaan. Je pakt per keer één wc-bezoek aan. Moet je bijvoorbeeld drie keer per nacht plassen? Dan pak je eerst je wc-bezoek van middernacht aan. Als je dat hebt afgeleerd, ga je naar die van drie uur 's nachts, enzovoort.

Een paar voorzorgsmaatregelen:
 • Drink 's avonds niet meer teveel. Een half uur voor je gaat slapen moet je bijvoorbeeld niet nog een volledig glas water drinken. Heb je moeite voldoende vocht binnen te krijgen? Probeer verspreid over de dag meer kleine beetjes te drinken.
 • Ga vlak voor je naar bed gaat een laatste keer naar de wc en plas goed uit.

Als je de eerste keer wakker wordt met aandrang om te gaan plassen, ga je niet en probeer je weer te slapen. Je zult merken dat soms al na één nacht de aandrang van dat tijdstip verdwijnt en je door zult slapen.

Als verder slapen niet meer lukt

Ademhaling

Heb je veel moeite om weer in slaap te vallen als je eenmaal aandrang voelt, dan is een ademhalingsoefening een goed idee om de aandacht af te leiden en rustig te blijven liggen.

 1. Leg één of twee handen op je buik.
 2. Adem in via je neus terwijl je tot vier telt. Let erop dat je buik iets uitzet terwijl je dit doet.
 3. Adem uit via je mond terwijl je tot zes telt. Je buik zakt weer in.
 4. Herhaal de oefening zo vaak als nodig.

Visualisatie

Buiten ademhalingsoefeningen zoals hierboven beschreven kun je een visualisatie-oefening doen.

 1. Start met de ademhalingsoefening. Ga nu met je aandacht naar je voeten.
 2. Span je tenen aan en ontspan deze weer.
 3. Span de spieren in je onderbeen en ontspan deze weer.
 4. Doe ditzelfde voor je bovenbenen, je buik, je borstkas, je boven- en onderarmen en tot slot je gezicht.
 5. Herhaal zo vaak als nodig is.

Teveel gedachten

Denk je te veel na als je wakker wordt? Een Paracetamol kan helpen je hoofd weer rustig te krijgen. Paracetamol staat bekend als pijnstiller, maar kan daarnaast vervelende gevoelens dempen. Als je veel stress hebt, heb je hier dus wat aan. Natuurlijk is het, zoals met alle medicatie, niet de bedoeling dat je dit als standaard doet. Lees ook altijd voor gebruik de bijsluiter.

Vind je het veel moeite om weer in slaap te komen en vind je plassen een snellere oplossing? Bedenk goed dat je het niet vaak hoeft te doen - uiteindelijk zul je niet meer zoveel wakker worden 's nachts als je het plassen hebt afgeleerd.

Als er meer aan de hand is

Werken bovenstaande trucs niet en moet je 's nachts echt veel plassen? Misschien heb je een aandoening of probleem. Een veelvoorkomend probleem waardoor je veel aandrang hebt om te plassen, is een blaasontsteking. Vaak ziet je urine er bij een blaasontsteking troebel uit. Je kunt urine in een af te sluiten bakje brengen en naar de huisarts brengen voor controle. De huisarts kan vaststellen of je inderdaad last hebt van een blaasontsteking. Nadat de blaasontsteking is verholpen, kun je alsnog jezelf afleren om 's nachts naar de wc te gaan om te plassen.
© 2014 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nachtelijk plassen: oorzaken, behandeling & tipsNachtelijk plassen: oorzaken, behandeling & tips's Nachts vaak moeten opstaan om te gaan plassen: is dat normaal? Dat vragen veel mensen zich af die vaak wakker worden…
Bedplassen bij kinderenBedplassen bij kinderenBedplassen komt bij kinderen vaak voor. Lees hier op welke leeftijd het over gaat en wat je er tegen kunt doen.
Urine en plassen: aandoeningen, klachten en uiterlijkNormaal produceert een persoon ongeveer 2 liter urine per dag. Dit gebeurt vooral overdag, ís nachts wordt weinig geplas…
De blaasontstekingEen blaasontsteking of wel cystitis, is een infectie van de urineweg. Dit geeft vooral bij vrouwen een vervelende pijn b…

Tekorten aan vitamine KTekorten aan vitamine KVitamine K is een in vetoplosbare vitamine en wordt derhalve in vet opgeslagen. Deze vitamine is nog niet zo bekend. Dat…
Zelfzorgmiddelen bij de drogistZelfzorgmiddelen bij de drogistDe een loopt de deur plat bij de huisarts en de ander haalt liever wat middeltjes bij de drogist. Middelen waar je dus g…
Bronnen en referenties
 • Paracetamol dempt vervelende gevoelens (DeWall et al, 2010)
Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 11-12-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.