Hechtingen verwijderen: hoe doe je dat?
Het zelf verwijderen van hechtingen is goed mogelijk, maar het is van belang dat het verwijderen van hechtingen stap voor stap wordt uitgevoerd. Het verwijderen van hechtingen is een uiterst fijnzinnig werkje waarbij vaardigheid en voorzichtigheid vereist is. Het is daarom aan te raden om het verwijderen van hechtingen heel goed voor te bereiden om zo eventuele ontstekingen of andere complicaties te vermijden.
Artikelindeling
Benodigdheden
Er zijn een aantal zaken van groot belang bij het verwijderen van hechtingen. Ten eerste heb je een speciaal hechtingen mesje nodig, ook wel een stitch cutter genoemd, voor het zorgvuldig verwijderen hechtingen. De stitch cutter kan eventueel worden vervangen door een fijnzinnige en vooral steriele schaar. Ten tweede is het van belang om een steriele pincet onder handbereik te hebben voor het verwijderen van de draden waarmee de hechting in de huid verankerd is. Ten derde is het van belang dat er chloorhexidine tinctuur of betadine aanwezig is voor het desinfecteren van de gehechte wond. Ten vierde is het niet onverstandig om verbandmateriaal bij de hand te houden voor het geval dat de wond na verwijdering van de hechtingen gaat wijken.
Stappenplan
Het verwijderen van hechtingen dient zeer voorzichtig te gebeuren om het wondherstel niet te verstoren en om de wond geen onnodige schade toe te brengen. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat er een strikt stappenplan wordt gevolgd. Dit stappenplan wordt hieronder stap voor stap uit een gezet.
Voorbereiding
Alvorens je gaat beginnen met het verwijderen van hechtingen is het van belang dat je de juiste voorbereidingen treft om de behandeling voorspoedig te laten verlopen. Hieronder staan een viertal belangrijke zaken die uitgevoerd dienen te worden voor de hechtingen worden verwijderd.
- Laat de persoon waarbij de hechtingen worden verwijderd op bed gaan liggen
- Trek schone handschoenen aan voordat je begint aan de behandeling.
- Zorg dat het pincet en de schaar of de stitch cutter steriel zijn.
- Verwijder eventueel aanwezige pleisters of verband zorgvuldig.
Stappenplan
Als de voorbereidingen getroffen zijn kan de daadwerkelijke behandeling gaan beginnen. De onderstaande stappen geven weer hoe de hechtingen moeten worden verwijderd.
- Desinfecteer de wond met chloorhexidine tinctuur of betadine
- Wacht ongeveer een minuut voordat je doorgaat met de behandeling
- Pak het hechtingsknoopje vast en til het op met de steriele pincet
- Knip of snijd de hechting aan de korte zijde, dicht bij de huid, door met de steriele schaar of stitch cutter
- Trek de hechtingsdraad voorzichtig uit de huid met het steriele pincet
- Herhaal dit proces tot alle hechtingen zijn verwijderd
Mogelijke complicaties
Het is mogelijk dat er na het zelf verwijderen van hechtingen enkele complicaties optreden. Deze complicaties hoeven niet erg te zijn als ze goed worden behandeld. Ten eerste komt het vaak voor dat een wond na het verwijderen van hechtingen gaat wijken. De meest logische oplossing voor het weer bij elkaar brengen van de wondranden, ten behoeve van een goede wondgenezing, is het verbinden van de wond. In enkele gevallen is het echter ook verstandig om de wond te laten helen aan de lucht. Informeer hier voor bij een gediplomeerd arts. Een ander vaak voorkomende complicatie is het flauwvallen van degene waarbij de hechtingen worden verwijderd. Als dit gebeurt is het belangrijk dat je de persoon in kwestie weer bij bewustzijn brengt met een nat washandje en frisse lucht. Verder is het ook mogelijk dat er veel wondvocht vrijkomt bij het wegnemen van de hechtingen. In dat geval is het wenselijk om absorberend verband of absorberende pleisters aan te brengen. Ook dit is echter afhankelijk van de situatie en de persoon en daarom is het raadplegen van een gediplomeerd arts gewenst. Ten slotte is het ook mogelijk dat de wond gaat infecteren nadat de hechtingen zijn verwijderd. Deze infectie of ontsteking kan worden behandeld met verschillende soorten medicijnen waaronder antibiotica en ontstekingsremmers. Ook in dit geval is het raadplegen van een gediplomeerd arts wenselijk en waarschijnlijk noodzakelijk.