Verwijderen van stof en huisstofmijt

Allergie- en astmapatiënten hebben het soms vaak moeilijk te verduren door hun gevoeligheid voor stof en huisstofmijt. Stofallergie is dan ook een van de meest voorkomende allergieën. Stof komt zowel voor in de natuur als in onze eigen huiselijke omgeving en is onderdeel van vervuiling waar we elke dag mee geconfronteerd worden.

Wat is stof?

Stof zijn microscopisch kleine deeltjes bestaande uit pollen, dode huidcellen en huidschilfers van mensen en dieren, vuil van buitenaf, stofvezels, huisstofmijt (inclusief dode mijten en hun uitwerpselen). Ongeveer 90% van het stof in onze huizen is afkomstig van onze eigen huidcellen. Al deze deeltjes die we inademen, of we nu buiten of binnen zijn, kunnen onaangename symptomen veroorzaken bij mensen die hiervoor gevoelig zijn.

Wat is huisstofmijt?

Huisstofmijten zijn microscopisch kleine beestjes die behoren tot de familie van de spin-achtigen en die overal voorkomen waar mensen wonen en werken. De meest geliefde plekjes van deze mijten zijn gestoffeerde meubelen, tapijten en kleden, kussens en matrassen en zelfs mensen. Zij geven vooral de voorkeur aan een vochtige klimaat maar ze komen ook in mindere mate voor in drogere lucht. Huisstofmijten voeden zich met dode menselijke huidcellen. Als je weet dat elke mens ongeveer 30.000 tot 40.000 dode huidcellen per uur afwerpt kan je je wel inbeelden dat elke menselijke omgeving een voedingsparadijs is voor deze beestjes.

Hoe verwijder ik stof uit mijn huis?

Als je last hebt van stof- en huisstofmijtallergie of astma is het essentieel om op regelmatige basis zoveel mogelijk stof te weren uit je dagelijkse omgeving. Hoe vaak je dit doet is afhankelijk van de mate waarin je last hebt van deze allergie of astma. Als je hypergevoelig bent kan het soms nodig zijn om bepaalde gebieden dagelijks stofvrij te maken, maar in de meeste gevallen volstaat de wekelijkse schoonmaak om de symptomen van allergieën en astma onder controle te kunnen houden.

Er bestaan verschillende methoden voor het verwijderen van stof. Artsen adviseren hun patiënten vaak om de leefomgeving stofvrij te houden zonder daarbij echt effectieve methoden bij te vermelden. Deze methodes hoeven niet eens veel geld te kosten. Regelmatig dweilen, afstoffen met vochtige doekjes, gebruik van elektrostatische doekjes en stofzuigen werken al heel effectief en stofwerend. Je kunt het best experimenteren om uit te zoeken wat voor jou nu de beste manier is.

Vochtig afstoffen en dweilen

Dweilen en afstoffen is een methode om huisstof en huisstofmijt te verwijderen die sterk wordt aanbevolen door vele professionals in de gezondheidszorg. Voor het dweilen van vloeren en grote huiselijke oppervlakken maak je best gebruik van een emmer warm water aangelengd met een zacht reinigingsproduct en gebruik je best microvezeldoekjes. Deze doekjes vangen het stof op en houden het vast. Bovendien zal het krassen vermijden op het oppervlak. Gewoon water is nog altijd het beste voor het dweilen van tegels, hout en linoleum vloeren. Vochtig afstoffen is ook zeer geschikt voor alle oppervlakken maar is best te vermijden in de buurt van elektronica en sommige houten oppervlakten. De mop of dweil dient wel goed uitgewrongen te worden om plassen en vlekken te vermijden.

Droog afstoffen en dweilen

Naast vochtig dweilen en afstoffen is het ook mogelijk om dit droog te doen. Hier vermijd je best het gebruik van reguliere vodden, plumeaus, lamswol poetsdoeken of gewone mops omdat deze materialen het stof niet voldoende vasthouden maar het eerder zullen verplaatsen. Op die manier verwijder je het stof niet uit je huis. Het beste materiaal om droog te reinigen zijn elektrostatische doekjes. Deze doekjes zijn herbruikbaar en werken heel efficiënt bij het vasthouden van stof. Ze kunnen bovendien gebruikt worden op alle soorten oppervlakken en zijn veilig in de buurt van elektronica.

Stofzuigen

Stofzuigen is een andere effectieve methode voor het wegwerken van stof en huisstofmijt. Houd er echter wel rekening mee dat de meeste stofzuigers naast het opzuigen van vuil, ook stofdeeltjes terug in de kamer spuwen via de ventilatieopening. Er zijn echter wel toestellen die de lucht filteren alvorens deze terug vrij te geven. Deze zogenaamde HEPA stofzuigers zijn een van de beste apparaten om de strijd met huisstofmijt aan te gaan. Testen hebben uitgewezen dat stofzuigers met het HEPA certificaat tot 99,97% van de stofdeeltjes uit de lucht verwijdert. Deze is ook heel effectief voor het reinigen van gordijnen, lampenkappen, stoffen meubels en zelfs matrassen. Het is een hoop werk maar het is zeker de moeite waard en bespaard je de onaangename bijwerkingen van stof.

Het is belangrijk om een efficiënte methode te handhaven bij het schoonmaken van je huis. Begin bij de plafond en hoge oppervlakken en werk naar beneden toe. Op die manier zal het stof naar lagere niveaus bewegen en vermijd je stof op plekken waar je reeds hebt schoon gemaakt.

Wasserij

Huisstofmijten gedijen in vochtige lucht en op plaatsen waar veel dode huidcellen van mensen te vinden zijn. Dit betekent dat ook handdoeken, washandjes en alle beddengoed de ultieme restaurants zijn voor huisstofmijt. Om komaf te maken met deze beestjes is het essentieel om alle beddengoed en handdoeken te wassen in heet water en gedroogd op hoge temperatuur, en dit minstens een keer per week. Daarnaast zijn er ook speciale wasmiddelen en additieven die je zullen helpen om je was huisstofmijtvrij te maken hoewel dit wetenschappelijk nog niet bewezen is.

Besluit

Dit zijn enkele van de gemakkelijkste en goedkoopste methoden voor het verwijderen van stof uit je leefomgeving. Het is belangrijk te experimenteren om erachter te komen wat de beste schoonmaakmethode is zodanig dat je allergie en astma onder controle te houden is. De schoonmaak frequentie verschilt per persoon maar een grondige beurt per week is voor de meeste mensen zeker voldoende. Als je na een grondig reiniging nog altijd symptomen van astma en allergieën ondervind kan extra medicatie (bijvoorbeeld zyrtec of singulair) ook een hulpmiddel zijn.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisstofmijt in huisHuisstofmijt in huisDe huisstofmijt komt, zoals de naam al doet vermoeden, in stof voor. De huisstofmijt leeft van organisch materiaal. Het…
Huisstofmijt bestrijdenHuisstofmijt bestrijdenDe huisstofmijt is een piepklein beestje dat overal voorkomt: zowel binnen als buiten. Huisstofmijt is verantwoordelijk…
Allergievrij wonen: huisstofmijt, huisdieren en schimmelsAllergievrij wonen: huisstofmijt, huisdieren en schimmels10% van de Nederlanders heeft last van luchtwegklachten. Veel mensen met luchtwegklachten zijn allergisch. En allergisch…
7 tips om huisstofmijt terug te dringenDe huisstofmijt is een met het blote oog niet zichtbaar spinachtig beestje. Eigenlijk is het een nuttig diertje dat zich…

Menstruatie opwekken: hoe zelf ongesteldheid opwekken?Soms gebeurt het dat jouw menstruatiecyclus onregelmatig is. In dit geval kan je je menstruatie opwekken ter regulatie v…
UMC Utrecht: adres, bezoektijden en bereikbaarheidUMC Utrecht: adres, bezoektijden en bereikbaarheidHet Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) is een groot ziekenhuis ten oosten van de stad Utrecht. Tot het UMC behor…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=4829
  • http://www.mecan-hoezen.nl/huistofmijt-en-saneren/
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 20-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.