Hoortoestellen: wat mag je ervan verwachten?

In audiologische kringen wordt met de term ‘verwachtingen’ meestal de verwachtingen van een gebruiker over de performantie van zijn hoortoestellen bedoeld. Deze verwachtingen kunnen enorm verschillen naargelang de gebruiker. Sommige mensen hebben een overdreven en compleet onrealistisch idee over hoe goed ze zullen horen met gehoortoestellen. Dr. Mark Ross is een vooraanstaande onderzoeker en Professor Emeritus van Audiologie aan de Universiteit van Connecticut (VS). Hij schrijft regelmatig columns, publiceert en geeft lezingen over onderwerpen gerelateerd aan hoorverlies. Zijn ervaringen als drager van hoortoestellen sinds 50 jaar, dragen bij tot zijn credibiliteit.

“In audiologische kringen wordt met de term ‘verwachtingen’ meestal de verwachtingen van een gebruiker over de performantie van zijn hoortoestellen bedoeld. Deze verwachtingen kunnen enorm verschillen naargelang de gebruiker. Sommige mensen hebben een overdreven en compleet onrealistisch idee over hoe goed ze zullen horen met gehoortoestellen. Eerst hebben ze jarenlang ontkend dat ze gehoorverlies hebben, en dan geven ze uiteindelijk toe en accepteren noodgedwongen gehoorondersteuning omdat ze ‘alles’ willen horen zoals ‘iedereen’. Een minder resultaat staat garant voor teleurstelling. Dan zijn er andere mensen die lage verwachtingen hebben. Met een beetje ‘finetuning’ van de functies van hun hoortoestellen, kunnen zij geholpen worden om meer effectief te communiceren. Een belangrijke rol van een professionele audicien hierin is gebruikers te helpen hun verwachtingen aan te passen aan de beperkingen die de aard van hun gehoorprobleem oplegt.”

“Zonder deze realistische verwachtingen op maat van het specifieke gehoorprobleem, zullen gebruikers ofwel ontgoocheld zijn in hun hoortoestellen, ofwel ‘tevreden’ met veel minder voordelen dan mogelijk is. Dus is het belangrijk dat de verwachtingen van een gebruiker zowel zo goed mogelijk ingevuld dienen te worden als realistisch voorgesteld te worden. Anders is het risico groot dat de gebruiker de hoortoestellen terugbrengt, of nooit gebruikt - met in beide gevallen een ongelukkige slechthorende tot gevolg ! Het probleem is dat er geen enkele manier bestaat om objectief te omschrijven wat “realistische verwachtingen” inhoudt. We geven hieronder een parcours met vragen die je kunnen helpen je verwachtingen correct in te schatten indien je voor de eerste keer gehoorondersteuning nodig hebt.”

Eerste bezoek hoorcentrum

  1. Werd je meegedeeld of je een kandidaat bent voor hoortoestellen ?
  2. Op welke informatie werd dit gebaseerd ? Werd het type gehoorverlies toegelicht door middel van een audiogram ?
  3. Werden vragen gesteld hoe jij het effect van gehoorverlies op je leven (sociaal, emotioneel, verbaal) inschat ?
  4. Werden de voordelen, nadelen en functies van verschillende gehoortoesteltypes uitgelegd ?

Het selectieproces van hoortoestellen

  1. Kreeg je uitleg van je audicien over de keuze van welk type hoortoestellen het beste paste bij jouw specifieke gehoorprobleem ? Werd rekening gehouden met je persoonlijke voorkeuren ?
  2. Passen de hoortoestellen comfortabel ?
  3. Kon je gemakkelijk de hoortoestellen zelf aanbrengen ?
  4. Deed de audicien een oorformaatmeting en besprak hij de resultaten met jou ?
  5. Werd het gebruik van batterijen uitgelegd ?
  6. Werd het onderhoud van je hoortoestellen uitgelegd ?
  7. Kreeg je documentatie mee naar huis waarin alle informatie omtrent eerste gebruik, onderhoud en batterijen beschreven staat ?

Werd volgende informatie besproken na de testperiode ?

  1. Je ervaring in geluid, gebruiksgemak, ondersteunende systemen (indien gebruikt)...
  2. Comfort van de hoortoestellen.
  3. Werd op basis van je evaluatie de nodige aanpassingen gedaan ?

Tip: Lawaai thuis onderdrukken

Het geluidsniveau in en rondom het huis heeft een grote impact op hoe we ons voelen. Lawaai en slechte akoestiek werken vermoeiend en belastend op ons gehoor. Er bestaan verschillende manieren om het lawaai te beperken. Lawaai in en rondom het huis heeft verschillende oorzaken : het verkeer, de buren, de kinderen,... In een wereld van non-stop TV, spelconsoles, computers en muziek, zijn de gevaren voor je gehoor overal rondom je.
Thuis kan je er zelf iets aan doen.

De gemakkelijkste oplossing om thuis lawaai te onderdrukken

Enkele voorzorgsmaatregelen en veranderingen kunnen al een wereld van verschil maken. Tapijten, gestoffeerd meubilair, gordijnen, behangpapier en andere zachte materialen kunnen al een groot deel van het lawaai absorberen. Boekenkasten (gevuld), schuine muren en plafonds helpen het geluid te breken. Harde materialen en vlakke muren daarentegen weerkaatsen het geluid en versterken hoge tonen. De trend van een ‘loft’ omgeving met multifunctionele ruimtes geven meer geluidbelasting dan een huis met aparte kamers en deuren.
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoortoestellen: Problemen door dragen van hoorapparaatHoortoestellen: Problemen door dragen van hoorapparaatHoortoestellen gaan mogelijk gepaard met bijwerkingen. Deze treden vooral op wanneer een persoon het hoorapparaat niet o…
Een hoorapparaat kiezen en kopen, tipsEen hoorapparaat kiezen en kopen, tipsWie een hoorapparaat gaat kopen kan wel tips gebruiken. Er zijn zoveel hoortoestellen. Een audicien geeft een gratis geh…
Slecht horen en gehoorapparatenSlecht horen en gehoorapparatenVolgens een onderzoek van TNS NIPO uitgevoerd in 2005 zijn er minstens 1,4 miljoen mensen van 18 jaar en ouder met slech…
Kopen van een hoortoestelKopen van een hoortoestelEr zijn in Nederland veel mensen met een hoortoestel. De zorgverzekering geeft een vergoeding voor mensen die een hoorap…
EHBO - Ongelukken voorkomenZelfs op plaatsen waar alle veiligheids maatregelen zijn genomen, kunnen ongelukken gebeuren. Maar de kans op een ongelu…
Bronnen en referenties
  • Bron: De Zondag
Guy1962 (193 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.