Hypnose, een aanpak van slaapproblemen
Na een drukke dag zoek je graag je bedje op. Heerlijk op één oor de boel de boel laten en genieten van een ontspannende slaap. Het is belangrijk om voldoende slaap te krijgen. Helaas lukt dat niet altijd. Slaapproblemen komen vaker voor dan je zou denken. Een mogelijke aanpak van slaapproblemen is hypnose.
Ontspannen
Het is heerlijk om na een drukke dag lekker ontspannen te slapen. We hebben die slaap ook echt nodig. Door een goede nachtrust wordt ons brein opnieuw gereset. Eventuele spanningen die we de hele dag hebben opgebouwd kunnen worden opgeruimd. Alle indrukken die onze hersenen te verwerken hebben gekregen worden tijdens de slaapperiode op de juiste plaats in ons brein verwerkt en opgeslagen voor later gebruik. Ons lichaam rust uit, maar ons brein is dus op dat moment hard aan het werk. Voor onze gezondheid is voldoende nachtrust dus erg belangrijk, zowel op lichamelijk als op geestelijk terrein. De volgende morgen spring je fris en monter weer naast je bed. Meestal dan.
Onvoldoende slaap
De periode van ontspannen van het lichaam en inspanning van het brein tijdens de slaap is voor onze gezondheid erg belangrijk. Dat merk je als je een keer, om wat voor reden dan ook, onvoldoende slaapt. De volgende ochtend ben je humeuriger, eerder vermoeid en je kunt je lang niet zo goed concentreren als normaal. Op zo’n dag komt er minder werk uit je vingers en wat je wel voor elkaar krijgt is meestal van een lagere kwaliteit. Heb je veel nachten achter elkaar dat de slaap niet wil komen of vaak wordt onderbroken, dan leidt dat tot extra spanningen. Studeren lukt niet, je kunt weinig informatie opnemen. In je werk zitten meer fouten dan wenselijk is. De relatie met de mensen om je heen raakt beschadigd.
Compenseren
Mensen zijn voorzien van een buitengewoon brein, met een groot vermogen tot aanpassen. Krijgen we langere tijd niet genoeg slaap, dan zullen onze hersenen dit proberen te vertalen. Blijkbaar is dit de normale situatie en we lijken het minder op te merken. Zo zit het leven nu eenmaal in elkaar, denk je, het is gewoon zo’n periode in het leven, het hoort bij de leeftijd, enzovoort. Maar de effecten die door een gebrek aan voldoende nachtrust optreden worden er niet minder op.
Zijn er oorzaken van slaapproblemen?
Wanneer je niet goed in slaap kunt komen of op verschillende momenten wakker wordt kunnen we spreken van slaapproblemen. De medische term hiervoor is
insomnie. Je kunt de slaapproblemen grofweg in twee groepen verdelen:
- Incidentele slaapproblemen
- Langdurige slaapproblemen
Hieronder werken we deze twee groepen wat verder uit.
Incidentele slaapproblemen
We hebben het over incidentele slaapproblemen, als deze maar een enkele keer optreden. De oorzaak kan divers zijn, bijvoorbeeld:
- Een spannende gebeurtenis van de afgelopen dag.
- Een spannende gebeurtenis van de komende dag.
- Een probleem waar je niet uit komt en maar over blijft piekeren.
- Je bent verliefd.
- Iemand houdt je uit de slaap, je partner of kind is ziek en hoest veel.
- Een gebeurtenis op straat, waar je wakker van schrikt
Zo kun je nog tal van situaties bedenken, waarbij je incidenteel niet in slaap kunt komen of wakker schrikt.
Langdurige slaapproblemen
Naast de incidenten kunnen er ook andere oorzaken aan de slaapproblematiek ten grondslag liggen. Deze liggen vaak op medisch vlak, of hangen samen met een verslaving. Denk bijvoorbeeld aan:
- Drugsmisbruik
- Alcoholmisbruik
- Hypertensie
- Hartfalen
- COPD
- Angststoornissen
- (Chronische) pijn
- Taaislijmziekte
- Astma
Zo zijn er nog wel meer medische oorzaken op fysiek of mentaal vlak.
Oplossingen
Dat het belangrijk is om voldoende nachtrust te krijgen is helder. Kun je incidenteel een keer niet goed in slaap komen of ben je incidenteel op een nacht een paar keer tussendoor wakker, dan valt daar wel mee te leven. De gaat de volgende nachten wat eerder naar bed en slaapt wat meer om de verloren slaap wat in te halen. Is je slaapprobleem structureel, dan is het belangrijk op tijd te zoeken naar oplossingen. Wat je ook kiest, het is bij alle oplossingen van belang dat lichaam en geest zich weer voldoende kunnen ontspannen. Soms kan medicatie een uitkomst bieden, maar het is niet altijd in alle gevallen het beste antwoord op het probleem. Het is belangrijk dat de hersenen ontspannen hun werk kunnen doen, zodat ze kunnen bijdragen aan het programmeren van de gewenste situatie. En die situatie is, vanzelfsprekend, een ongestoorde nachtrust die lang genoeg duurt. Zoek je die ontspanning? Dan kun je ook eens nadenken over
hypnose.
Onder hypnose
Hypnose heeft een dubbele werking. Enerzijds rust, anderzijds een verhoogde aandacht. Wie onder hypnose wordt gebracht komt in een staat van rust, maar tegelijk is je focus verscherpt. In feite wordt onder slaaphypnose alles weggefilterd wat er op dat moment niet toe doet. Tijdens de hypnose kan contact worden gemaakt met hinderlijke gedachten of gevoelens in je onderbewustzijn. Het brein staat op dit moment optimaal open voor een herprogrammering, waarbij de gedachten en emoties die je uit de slaap halen op de achtergrond raken en de focus komt op een normale slaapperiode. De rust en ontspanning die je tijdens de hypnose ervaart kun je ook zelf leren oproepen. Zo kun je jezelf voor je de ogen sluit optimaal ontspannen en de negatieve gedachten buitensluiten. Welterusten!