Thuiszorgwinkel Vlaanderen: hulpmiddelen aankoop en verhuur

De thuiszorgwinkel is een plaats waar voornamelijk zorgbehoevende personen terecht kunnen om hun levenskwaliteit te verbeteren. De thuiszorgwinkel werkt op twee verschillende manieren met zijn cliënteel. De klanten hebben de mogelijkheid om materialen aan te kopen, maar sommigen producten kunnen ze ook huren. De thuiszorgwinkel heeft zijn vestigingen verspreid over heel Vlaanderen. De adviseurs in de winkels proberen steeds een oplossing in functie van zorg op maat.

Kopen

In de thuiszorgwinkel heb je de mogelijkheid om een heel ruim gamma van hulpmiddelen aan te kopen voor zorgbehoevende (alsook voor niet-zorgbehoevende). Het gamma varieert van publiek tot publiek. Zo vinden 'nieuwe' ouders er hun eerste producten, maar senioren ook. Hetzelfde geldt voor mensen met een bepaalde beperking. Het productgamma is heel uiteenlopend. Zo heb je onder andere:
  • Badkamerhulpmiddelen
  • Relax-zetels
  • Rug- en zitsteunen
  • Aangepast schoeisel
  • Materialen voor lichaamsmeting (bloeddrukmeter, weegschaal, glucosemeter, …)
  • Anti-decubitusmateriaal
  • Bedden & matrassen
  • Incontinentiemateriaal
  • ADL-hulpmiddelen
  • Fitnessmaterialen
  • Mobiliteit
  • Borstprothesen
  • Steunzolen

Badkamerhulpmiddelen

Er bestaan enorm veel hulpmiddelen om in de badkamer te gebruiken. De meest voorkomende badkamerhulpmiddelen zijn douche(rol)stoelen, handgrepen en badplanken. Het zijn voornamelijk oudere mensen die problemen ondervinden bij het douchen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de mensen niet meer lang rechtop kunnen staan in de douche of zich niet rechtop kunnen trekken uit het bad.
Ook mensen met een fysieke beperking kunnen er eventueel terecht voor een douchestoel op maat.

Relaxzetels

Relaxzetels worden tegenwoordig meer en meer geplaatst in de woonkamer van een zorgbehoevende persoon. Eén van de grootste voordelen van een relaxzetel is meestal dat deze een uitstapfunctie heeft. Hierdoor kan de persoon zich gedeeltelijk uit de zetel laten 'kantelen', zodat het rechtop gaan staan veel makkelijker wordt. De zetel gaat hierbij naar eerst boven en zal vervolgens lichtjes naar voren kantelen.

Rug- en zitsteunen

Mensen met chronische rugproblemen of mensen die een slechte zithouding hebben kunnen in het dagelijks leven geconfronteerd worden met rugklachten. Rugklachten zijn enorm vervelend aangezien je er last van kan hebben als je zit, ligt of rechtop staat. In deze gevallen kan een goede rug- of zitsteun een meerwaarde bieden aan het leven van deze mensen. Een rugsteun zal ervoor zorgen dat je een rug een 'gezonde' houding zal aannemen, waardoor je de rug minder gaat belasten.

Aangepast schoeisel

Voornamelijk oudere mensen hebben problemen met het vinden van schoeisel dat aangepast is aan de vorm van hun voeten. Mensen die problemen hebben met de hallux valgus of hamertenen hebben, vinden steeds moeilijker het juiste schoeisel. Tegenwoordig zijn er namelijk veel strakke schoenen op de markt.
Er bestaan in de thuiszorgwinkel brede schoenen of schoenen die afgewerkt zijn met elastisch materiaal om deze voetproblemen aan te pakken. Mensen met vocht in de voeten kunnen ook hun schoenen in de thuiszorgwinkel vinden.

Lichaamsmeting

In functie van de gezondheid is het bij sommige mensen belangrijk dat ze de juiste opvolging van hun medische toestand bijhouden. De thuiszorgwinkel kan je hierin ondersteunen in bepaalde materialen zoals een bloeddrukmeter, glucosemeter, weegschaal, …

Anti-decubitusmateriaal

Anti-decubitusmaterialen zijn producten die mensen met doorzit- en doorligwonden preventief gaan beschermen of zelfs kunnen helpen genezen. Mensen die dagelijks in bed liggen of veel in de rolwagen zitten kunnen snel last krijgen van wondjes ter hoogte van de 'uitstekende' botten. Bij personen in een rolwagen vind je deze wonden terug bij de zitknobbels, terwijl je bij liggende patiënten de wonden kan terugvinden ter hoogte van het zitvlak en de hielen. Personen die fel vermagerd zijn lopen ook een verhoogd risico op deze wonden.
Anti-decubitusmaterialen zijn materialen die ervoor zorgen dat de druk van het zitvlak, lichaam, … gelijk verdeeld worden over de volledige oppervlakte. Hierdoor worden de drukpunten bij de patiënt vermeden. Je vindt deze materialen terug in de vorm van zitkussens, matrassen, hiel- en elleboogbeschermers, wigkussens, …

Bedden en matrassen

De thuiszorgwinkel biedt ook een gamma van bedden en matrassen. Deze bedden zijn verzorgingsbedden die gericht zijn op de zorgbehoefte van een persoon, alsook voor het verplegend personeel.
De bedden kunnen vaak in hoogte versteld worden, maar ook het hoofd- en voeteinde kunnen elektrisch veranderd worden.

Incontinentiemateriaal

Incontinentiemateriaal bestaat er zowel voor vrouwen als voor mannen. Er is een ruime keuze tussen deze materialen. De keuze van het materiaal hangt af de hoeveelheid van het verlies, dag of nacht, geslacht, … en dan heb je nog de keuze tussen de verschillende merken.
Het voordeel tegenover een grootwarenhuis is dat je in een thuiszorgwinkel deskundig advies kunt vragen, maar ook staaltjes van deze materialen kunt proberen.

ADL-hulpmiddelen

ADL-hulpmiddelen zijn producten die activiteiten van het dagelijks leven makkelijker maken. Zo bestaan er bijvoorbeeld flessenopeners waar je zo goed als geen kracht moet gebruiken om een pot open te draaien, verlengde/gebogen borstels om je te wassen, … Het gaat hier veelal om kleine hulpmiddelen die ervoor zorgen dat men een activiteit makkelijker of opnieuw kan uitvoeren.

Fitnessmaterialen

De thuiszorgwinkel beschikt ook over een gamma van sportartikelen. De voornaamste artikelen zijn de hometrainers, ergometers, crosstrainers, loopbanden en roeitrainers. Het is veelal belangrijk dat men in beweging blijft om een bepaalde conditie te onderhouden, maar deze toestellen kunnen ook gebruikt worden om verder te revalideren en opnieuw sterker te worden. Een hometrainer kan een oudere bijvoorbeeld de nodige beweging en kracht bieden om opnieuw beter te gaan stappen of om een bepaalde toestand te onderhouden.

Mobiliteit

Personen die moeilijkheden hebben om zich nog zelfstandig te verplaatsen kunnen vaak met ondersteuning van een loophulp of rolwagen opnieuw zelfstandig functioneren. De thuiszorgwinkel beschikt over een breed gamma van looprekjes, rollators, rolwagens en scooters om mensen opnieuw zelfstandigheid te bieden.

Borstprothesen

Na een borstoperatie is het vaak belangrijk dat er een goede begeleiding en persoonlijke aanpak is naar de vrouwen toe. De thuiszorgwinkel beschikt over een team van bandagisten die de juiste zorg op maat kunnen bieden bij deze mensen. Een borstprothese kan ervoor zorgen dat een vrouw opnieuw het nodige zelfvertrouwen en de vroegere levenskwaliteit kan opnemen.
Niet alleen borstprotheses zijn verkrijgbaar in de thuiszorgwinkel, je kan er ook de bijpassende lingerie en badmode terugvinden.

Steunzolen

In de thuiszorgwinkel kan je ook steunzolen laten maken. Deze zolen worden in de winkel zelf opgemeten en daarna ook zelf gemaakt in functie van het voetprobleem en het gebruik ervan.

Huren

Niet alle materialen hoef je steeds aan te kopen. De thuiszorgwinkel voorziet ook de mogelijkheid om een aantal materialen te huren. In sommige gevallen hebben mensen een bepaald hulpmiddel maar tijdelijk nodig en is het zonde om deze te moeten aankopen. Hiervoor heeft de thuiszorgwinkel het huursysteem als oplossing.

Voor gezinnen waar er pas een kind geboren is zijn er een aantal tijdelijke materialen die men kan huren. Zo heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van een afkolfmachine en een babyweegschaal. Mensen die door ouderdom of ziekte tijdelijk minder mobiel zijn hebben ook de mogelijkheid om krukken, een rollator, een loopkader of een rolwagen uit te lenen. Dit zijn ook de meest uitgeleende hulpmiddelen. Een kind dat 's nachts in zijn/haar bed blijft plassen heeft de mogelijkheid om gebruik te maken van een plaswekker om dit 'probleem' af te leren. Een aerosol toestel is ook een product waar mensen gebruik van kunnen maken, deze kan door jong en oud gebruikt worden. Personen die de mogelijkheid niet meer hebben om zich naar hun bovenverdieping te verplaatsen door bepaalde omstandigheden kunnen ervoor kiezen om een ziekenhuisbed te huren. Dit bed maakt het mogelijk dat mensen toch thuis kunnen overnachten in een echt bed. Bijkomend is er de hometrainer die mensen in functie van hun revalidatie kunnen huren. Een hometrainer kan gehuurd worden om bepaalde spieren te versterken, maar ook om een bepaalde situatie te onderhouden in de winterperiode. Als mensen niet meer kunnen fietsen op de weg is deze hometrainer een ideale oplossing.

Er zijn ook een tal van bijkomende hulpmiddelen die mensen kunnen huren in de Thuiszorgwinkel, dit wordt vaak in combinatie gedaan met één van bovenstaande hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen zijn een dekenboog, een serumstaander, een bedtafel, een ruggensteun, bedverhogers, … Naast deze 'kleinere' hulpmiddelen zijn er ook nog meer ingrijpende zaken waar er beroep op gedaan kan worden. Zo behoren een actieve- of passieve tillift, een pijnpomp, lymfedrainagepomp en een aspiratietoestel tot de meer ingrijpende materialen die uitgeleend worden aan de mensen die hier nood aan hebben.
© 2014 - 2024 Maikske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thuiszorgwinkel is specialist in hulpmiddelen en zorgspullenThuiszorgwinkel is specialist in hulpmiddelen en zorgspullenIn de thuiszorgwinkel voor hulpmiddelen kun je o.a. een kraampakket aanschaffen voor een thuisbevalling en borstkolfappa…
Wet Maatschappelijke OndersteuningBij uw gemeente kunt u terecht voor een aanvraag voor een individuele voorziening vanuit de ‘Wet Maatschappelijke Onders…
Lichttherapie bij winterdepressieTijdens de winter hebben sommige mensen last van depressiviteit. Deze vorm van depressie kan behandeld worden met lichtt…
Hoe gebruik je incontinentiemateriaalHoe gebruik je incontinentiemateriaalAls u last van incontinentie heeft, en voor de eerste keer begint met het gebruiken van incontinentiemateriaal is het he…

Wat mannen kunnen doen om baardgroei te stimulerenWat mannen kunnen doen om baardgroei te stimulerenVeel vrouwen vinden het aantrekkelijk als mannen een baard laten staan en mannen zijn hiervan op de hoogte. Waar komt da…
Haarpijn: wat is het?Haarpijn: wat is het?Elke vorm van pijn is natuurlijk vervelend. Iedereen heeft wel eens last van flinke hoofdpijn of buikpijn en daar wordt…
Maikske (18 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.