De Reinigingskuur

De Reinigingskuur Een reinigingskuur is geen luxe in ons leven. Vooral in de lente, maar ook op andere momenten, kan ons lichaam hierom vragen.

Het probleem

We leven niet meer echt natuurlijk. We bewegen te weinig en eten slecht en te veel. Op korte termijn lijken we daar niet zoveel last van te hebben, maar over de jaren gecumuleerd, wordt ons lichaam een ware puinhoop.

Aan de hoeveelheid voedsel die we tot ons nemen, zal het niet liggen. Aan de kwaliteit des te meer!

De klachten

Op een bepaald moment krijgen we vervelende symptomen:
 • Loomheid
 • Overgewicht
 • Zwakke ogen
 • Darmklachten, enz.

Opbouwen en elimineren

Hoog tijd dus om hier iets aan te doen. Wat we te kort komen moet dringend worden bijgenomen en het overtollige dient verwijderd.

Volgende mogelijkheden staan tot onze beschikking
 • Vasten
 • Voeding
 • Vitaminen en mineralen
 • Homeopathie en fytotherapie
 • Kruidenthee
 • Darmspoelingen

Algemene waarschuwing

Speel geen leerling tovenaar. Zelfmedicatie kan gevaarlijk zijn. Laat je dus steeds begeleiden door bekwame vakmensen. Of ze tot de reguliere geneeskunde horen of tot de alternatieve, is niet de belangrijkste vraag. Wél of ze weten waarover ze spreken!

Vasten

Het is niet enkel omwille van spirituele redenen dat de grote religies hun leden tot een of andere vorm van vasten aanzetten. Ons lichaam kan dit goed gebruiken. Vasten heeft alvast twee bedoelingen voor ons lichaam. Enerzijds worden een hoop toxinen afgevoerd, want we zijn constant in staat van vergiftiging. Anderzijds is het vasten een manier om ons spijsverteringsstelsel een beetje rust te gunnen. Onze spijsverteringsorganen moeten al de hele tijd verwerken wat we hun aanbieden en dat is niet altijd het gezondste! Over de verschillende manieren van vasten en vastenkuren, zullen we het in een later artikel nog hebben.

Voeding

Onze dagelijkse voeding in het westen, bestaat meestal uit te weinig nuttige bestanddelen en te veel uit rommel.

Tijdens onze reinigingskuur gaan we hier even wat meer aandacht aan besteden. Belastende en toxinerijke eetwaren gaan we heel even vermijden of toch matigen. Denken we bijvoorbeeld aan vlees, koffie, suiker, alcohol, enz.

In tegendeel gaan we onze voeding herleiden tot een minimum, maar van hoogwaardige kwaliteit. We zullen dus vooral sappen drinken van groenten en fruit, liefst vers geperst. Het mag ook van de natuurvoedingswinkel.

Vitaminen en mineralen

Tijdens de reinigingsperiode kan men extra vitaminen en mineralen innemen. Dit kan zowel via de zuivere voeding als via voedingssupplementen.

Homeopathie en fytotherapie

De homeopathie en fytotherapie geven complexen van plantenextracten die de reiniging kunnen bevorderen.

Kruidenthee

In de kruidenwinkel kan men verschillende mengsels van reinigingsthee verkrijgen, vaak met paardebloem als hoofdbestanddeel.

Darmspoelingen

Darmspoelingen worden in de reguliere geneeskunde vooral gebruikt om de darmen leeg te maken voor een operatie of een onderzoek.

In de alternatieve geneeskunde ligt de bedoeling anders. Er wordt van uitgegaan dat de darmwanden vol slib hangen, die niet enkel de darmfunctie verstoren, doch ook voor vergiftiging zorgen. Volgens sommige therapeuten zou dit zelfs tot psychische stoornissen leiden, zoals depressies.

Een aantal bekende systemen van alternatieve geneeskunde raadt de darmspoelingen aan:
 • Edgar Cayce
 • Mantak Chia
 • Alma Nissen
 • Mazdaznan

Hoewel in de handel de instrumenten te koop zijn voor doe-het-zelf darmspoelingen, moeten we toch voorzichtig zijn. Het is ook weer geen speelgoed. Hiervoor gaat men best te rade bij geschoolde therapeuten.

Te vake of te hoge darmspoelingen kunnen leiden tot demineralisatie of zelfs tot darmbeschadigingen.

Aan het werk nu

Mogelijkheden genoeg dus. Je kunt hier zaken uithalen of technieken combineren. Ga echter nooit ondoordacht te werk.

Veel succes!
© 2008 - 2024 Salilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dieet: vasten en ontgiften diëtenDieet: vasten en ontgiften diëtenEr bestaan zo veel diëten dat het lastig is een dieet te vinden dat bij jouw wensen aansluit. Vasten en ontgiften diëten…
Door te vasten kan je gezondheid verbeterenDoor te vasten kan je gezondheid verbeterenDoor te vasten kan je je eigen gezondheid verbeteren. Er zijn verschillende manieren om te vasten zoals Calorie Restrict…
Vasten: beweegredenen en vormen van vastenVasten: beweegredenen en vormen van vastenVasten is het zich geheel of gedeeltelijk onthouden van eten waarbij er meestal wel water of kruidenthee gedronken mag w…

Verstuiking, verscheuring of verzwikking behandelingVerstuiking, verscheuring of verzwikking behandelingHoewel de termen door elkaar worden gebruikt, bedoelt men met verstuiking of verzwikking meestal een overrekkingsletsel…
Probleem of stoornis: SlaapproblemenDe slaap is een van de grote mysteries en vreugden van het leven en een of meer nachten slecht slapen een van de grote m…
Salilus (93 artikelen)
Laatste update: 23-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.