Tips om je lichamelijke weerstand in de winter te verhogen

Tips om je lichamelijke weerstand in de winter te verhogen Vooral tijdens de koude perioden lopen we het risico om geveld te worden door een griep, zware verkoudheid, hardnekkige hoest e.d. Deze typische winterse gezondheidsklachten krijgen een des te grotere kans als ons lichaam onvoldoende weerstand heeft. Gelukkig kunnen we er zelf het nodige aan doen om ons lijf in goede conditie te houden, wat overigens niet alleen je lichamelijke, maar ook je geestelijke gezondheid ten goede komt. Want op een depressieve winterdip zit je immers ook niet te wachten.

Zolang de R in de maand is

Hoe voorkomen we dat, als eenmaal de R weer in de maand is, we besmet worden met een griep- of verkoudheidsvirus of een andere winterse besmetting. De kans op griep is meestal minder groot dan om snipverkouden te worden, maar met een hoesterige snotterige verkoudheid kunnen we ons ook beroerd voelen en presteren we eveneens verre van optimaal op school of op het werk. De sleutel om in de winter gezond te blijven ligt in de combinatie van gezonde voeding en gezonde beweging, liefst in de buitenlucht.

Vitamine C

Vitamine C kan niet voorkomen dat we besmet raken met een of ander wintervirus, maar het zorgt er wel voor dat we veel sneller van een dergelijke kwaal herstellen. Daarbij komt dat de lichamelijke klachten minder heftig zijn bij voldoende vitamine C-gebruik. Citrusvruchten zijn zoals algemeen bekend de belangrijkste leveranciers van deze stof. Maar ook in diverse groenten zoals spruitjes, boerenkool en broccoli zit veel vitamine C.

Vitamine D

Speelt eveneens een belangrijke rol voor onze gezondheid. Maar ons vitamine D-gehalte is in de winter, vanwege het gebrek aan zonlicht, meestal te laag. Want voornamelijk onder invloed van de zon wordt vitamine D in onze huid aangemaakt. Een tekort aan deze vitamine kan allerlei klachten geven, ook van depressieve aard. Je kunt je down voelen als gevolg van een tekort. Vitamine D bevindt zich o.a. in:
  • vette vis (haring, makreel, zalm),
  • melkproducten, margarine en halvarine,
  • en in vitamine D-pillen.

Knoflook

Eén van de oudste medicinale planten is knoflook. Het wordt al honderden jaren gebruikt in de strijd tegen schimmels, bacteriën, parasieten en virussen. Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat het de stof allicine is die de geneeskrachtige eigenschap van knoflook veroorzaakt.

Beweging in de buitenlucht

Bij lichaamsbeweging in de buitenlucht snijdt het mes aan meerdere kanten. Reden om niet rillerig thuis te blijven, maar actief te worden in de frisse zuurstofrijke buitenlucht, want:
  • Vanwege het regelmatig bewegen in de buitenlucht vang je automatisch meer zonlicht op dan bij zaalsport, hetgeen de aanmaak van de zo noodzakelijke vitamine D ten goede komt.
  • Het lichaam heeft veel zuurstof nodig, als we hardlopen, stevig wandelen, fietsen enz. Het hart moet sneller kloppen, de bloedsomloop wordt gestimuleerd en ook de longen worden extra aan het werk gezet en daardoor sterker.
  • En als extra voordeel word je er ’s-avonds lekker rozig van en slaap je dieper en dus gezonder.

Besmetting in het openbaar vervoer

Ga ook liever met de fiets dan met het openbaar vervoer naar school of werk, want het zal duidelijk zijn dat gezonde beweging het verkoudheid- en griepvirus op grotere afstand houdt dan een overvolle tram of bus vol met proestende, snotterende medepassagiers.

Warme kleding

Van te dunne kleding krijg je geen griep, omdat griep door een virus wordt verwekt. Maar te dunne kleding is toch verkeerd omdat het lichaam dan met te grote temperatuurschommelingen te maken krijgt. Daaraan kun je het lichaam overigens wel laten wennen, door de warme douche af te wisselen met een koude, of via sauna bezoek. Heb je daar geen zin in, kleed je dan goed aan, als het koud is. Uiteraard kun je bij intensieve lichaamsbeweging zoals hardlopen, je kleding wel aanpassen aan de grotere verbranding die daarmee gepaard gaat.

Stress vermindert de weerstand

Een beetje spanning af en toe, kan geen kwaad, maar te veel stress is niet goed voor het immuunsysteem en het vreet bovendien energie. Het lichaam heeft bij langdurige ongezonde spanning ook meer behoefte aan voedingsstoffen, waardoor er eerder tekorten kunnen ontstaan. Mat andere woorden: van stress kun je wel degelijk uitgeput raken en ziek worden.
© 2015 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winterdip: symptomen en tipsWinterdip: symptomen en tipsDe winterdip, ook wel de winterdepressie genoemd: in de maanden dat het weer buiten kouder en guurder wordt, het 's avon…
Geen griep en verkoudheid deze winter!Geen griep en verkoudheid deze winter!Geen griep of verkoudheid deze winter, maar gezond blijven! Hoe wordt griep veroorzaakt? Wat is het verschil tussen grie…
Verhoog je weerstand tegen griepvirus en verkoudheidVerhoog je weerstand tegen griepvirus en verkoudheidGedurende de winter is de kans dat je een verkoudheid of hardnekkige griep oploopt groter. De virussen die deze ziekten…

Slikhaar TV: haarstyling, By Vilain producten en bestellenDe tweelingbroers Emil en Rasmus Albrechtsen zijn gek op hairstyling, op het YouTube kanaal van de twee is dat goed te z…
Antibiotica en alcohol: risico’s en bijwerkingenAntibiotica en alcohol: risico’s en bijwerkingenHet is een veelgehoorde bewering dat je je moet onthouden van het drinken van alcohol tijdens een behandeling met antibi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • Weekblad "Vrouw" van 16 januari 2015
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 04-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.