Bilnaad ontharen - voor een gladde bilspleet
De bilnaad is niet bij iedereen glad en haarloos. Is dat erg? Nee, dat is niet erg. Er zijn een paar argumenten die pleiten voor ontharen van dat lichaamsdeel waar we het bijna nooit over hebben. De haren die er groeien kunnen namelijk ontsierend zijn en dat niet alleen bij mannen. Ook bij vrouwen kunnen er vervelende haren priemen in de donkerte tussen de billen. De haartjes kunnen ingroeien en nare en lelijke ontsteking geven. Voor het oog en voor de hygiëne ontharen veel mensen hun bilnaad.
Gladjes tussen de billen
De bilnaad
De bilnaad, de scheiding tussen de twee billen. Het is de plek waar niet zoveel over gesproken of geschreven wordt. Het is een vergeten plek, totdat er zich probleempjes aandienen of tot we commentaar krijgen op het uiterlijk. De billen en de bilnaad kunnen begroeid zijn met haren en pukkels en dat vinden we over het algemeen niet zo’n smakelijk gezicht.
Het is – over het algemeen gesproken – niet de plek waar je haren wilt hebben. Het is niet mooi en het kan hinder geven in de vorm van ingroeiers. Die ingegroeide haartjes kunnen ontstekingen opleveren die er lelijk rood en pukkelig uitzien en waar je last van kan hebben in de vorm van pijn of jeuk. Het zijn allemaal redenen waarom mensen hun bilnaad van haren willen ontdoen. Vooral als de zomer voor de deur staat en de kleren wat vaker uitgaan, is het ontharen wat de klok slaat.
Ontharen van de bilnaad kan op verschillende manieren:
Scheren, harsen, laseren of met flitslicht. Er is ook ontharingscrème, maar dat is wel geschikt voor de billen, maar minder voor de bilnaad.
Ontharen
Ontharen van delen van het lichaam wordt gedaan om verschillende redenen:
- Men vindt het hygiënischer;
- men vindt het praktischer;
- het past bij een levenswijze,
- het streeft een schoonheidsideaal na;
- het vermindert warmte;
- het neemt een ongemakkelijk gevoel weg;
- haren irriteren bij het sporten.
Dagelijks ritueel
Ontharen kan een dagelijks ritueel zijn. Noodgedwongen of uit liefhebberij. Wie zwaarbehaard is en last heeft van zijn overbeharing, is welhaast gedwongen er elke dag aandacht aan te besteden.
Elk gebied op het lichaam heeft zijn eigen meest gebruikte methode waarmee de haartjes worden verwijderd. Dat een ontharingsmethode voor de bovenlip geschikt is wil niet zeggen dat hij toepasbaar is op de bilnaad.
Harsen
Je billen en je hebt de bilnaad. Wat voor billen geschikt is hoeft dat niet ook voor de bilnaad te zijn. De billen kunnen geharst worden, maar dat is voor de bilnaad bijvoorbeeld een pijnlijke exercitie.
Voor zowel het slachtoffer als de harser is er vaak sprake van ongemakkelijkheid bij het harsen van de billen en daarom wordt dit gebied vaak overgeslagen bij een ontharingsbeurt.
Bij het ontharen kunnen de billen in twee delen worden verdeeld: de zitvlakken en de bilnaad. Het hele gebied omvat de streek van taille tot aan de bilplooi, waar de bovenbenen overgaan in de billen.
De bilvlakken laten zich over het algemeen gemakkelijk ontdoen van de haren en het is ook niet noemenswaardig pijnlijk. Er kan bijvoorbeeld warme crème wax worden gebruikt, hars die met de strip wordt verwijderd. De crème wax voelt wat zachter aan dan harde wax en laat minder irritatie achter.
Haargroeirichting
De haren op de bilvlakken hebben een vaste haargroeirichting. Ze groeien vanaf de heupen in de richting van de bilnaad, ze gaan van de buitenkant van het lijf naar de binnenkant. De harser begint met de tegenoverliggende bil: hij of zij staat aan de linkerzijde van de behandelbank en begint met het rechterbilvlak te harsen. De hars wordt aangebracht vanaf de heup naar de bilnaad.
Verwijderen van de hars
Om de hars te verwijderen moet de huid worden gespannen en de harser wil natuurlijk discreet omgaan met de billen en de bilnaad. De klant moet er niet een ongemakkelijk gevoel aan overhouden dat zijn billen worden gespreid. Om dat te voorkomen kun je de hars vanaf de taille in de richting van de heup verwijderen. Dat geeft de minst ongemakkelijke situatie. De klant ligt daarbij op zijn buik op de behandeltafel. Na de ene kant loopt de harser om de tafel, om de andere kant op een soortgelijke wijze aan te pakken: vanaf de rechterzijde wordt het linker bilvlak onthaard.
Bilspleet
Dan zijn de bilvlakken ontdaan van haren en resteert de bilnaad. Het kan met hars, maar dat is nogal pijnlijk. De huid van de bilnaad is gevoeliger dan die van de zitvlakken. Bij dames is de bilnaad nog gevoeliger dan bij heren.
Voor de bilnaad wordt filmhars aangeraden, die iets sneller uithardt en zachter voor de huid is. De bilnaad komt altijd na de bilvlakken, zodat de klant al wat gewend is aan de procedure waar zijn achterwerk aan onderworpen wordt. Het is als het ware het meest vervelende stukje dat tot het laatst wordt bewaard.
Houding
Om de bilnaad te kunnen ontharen is er een onelegante houding nodig. De billen moeten immers van elkaar gescheiden worden en de harser krijgt een blik op een van de meest intieme delen. De klant kan op ellebogen en knieën steunen, met een holle rug en de billen naar achteren gestoken. Het legt de bilnaad goed bloot, maar de klant bevindt zich in een ietwat ongemakkelijke houding en kan niet zien wat er komt. Bij deze houding is de huid van de bilnaad wel goed gespannen en dat pleit voor deze stand.
De klant kan ook op zijn rug gaan liggen en de knieën optrekken en hoog vasthouden. Nu kan de klant beter contact houden met de harser.
Er zijn meer variaties denkbaar. De klant kan op zijn buik gaan liggen en zelf de billen spreiden en de klant kan op zijn zij gaan liggen en de billen uit elkaar houden. De klant moet hiervoor enige lenigheid bezitten en uithoudingsvermogen hebben. Halverwege stoppen omdat de klant het niet volhoudt is uit den boze, want dan plakken de billen aan elkaar.
Nazorg
Na het harsen wordt de huid schoongemaakt met speciale After Wax olie en kan er Cold Cream met pepermunt op de billen aangebracht worden. Dit kan beter niet in de bilnaad worden gesmeerd, want de pepermunt in de crème prikt.
Beautysalons
De meeste beautyspecialisten deinzen terug voor het ontharen van de bilnaad. Slechts iets meer dan een tiende past het regelmatig in de eigen praktijk toe. Daar werd onderzoek naar gedaan bij 750 professionals in de beautybranche en in maart 2015 kwamen deze cijfers naar buiten. Ontharen van de schaamstreek is in veel schoonheidssalons taboe. Mannen kunnen nog minder vaak bij een schoonheidssalon terecht voor een glad onderkantje dan vrouwen. Ongeveer 11% van de professionele schoonheidssalons onthaart mannen van onderen en doet de bilnaad. De vrouwen kunnen bij 26% van de professionele schoonheidssalons terecht voor een kale schaamstreek. Het ligt niet alleen aan de salons, dat ze niet willen. Over het algemeen durven de mannen niet of willen ze niet, omdat ze bang zijn dat het erg pijnlijk is en omdat ze zich niet bloot willen geven. Mannen pakken daarom liever het scheerapparaat. Het ontharen van rug en borst is meer ingeburgerd.
Hilarisch ontharen
Vleuten Hair Everywhere
In Beautysalon Vleuten-Hair Everywhere - te vinden op YouTube - doet Erik van Muiswinkel uit de doeken hoe het een en ander in zijn werk gaat. Een hilarische sketch over een beautysalon.
Lees verder