ZieZo-beurs: Nationale beurs rond blinden en slechtzienden

ZieZo-beurs: Nationale beurs rond blinden en slechtzienden In 1995 werd in Nederland de eerste grote nationale beurs rond visuele handicap gehouden: de Ziezo-beurs. Deze jaarlijkse of tweejaarlijkse beurs, georganiseerd door de ZieZo-vereniging, is een must see voor iedereen die blind of slechtziend is of vragen heeft rond ogen en oogaandoeningen. Niet alleen zijn op de ZieZo-beurs hulpmiddelenleveranciers te vinden, maar eveneens allerlei dienstverlenende organisaties en verenigingen rond sport & spel, vrije tijd & activiteiten, mobiliteit & blindengeleidehonden, lectuur, onderwijs, tewerkstelling, oogaandoeningen enzovoort staan op deze beurs. De beurs gaat op 16 en 17 maart 2018 door in het Beatrixgebouw in Utrecht en duurt twee dagen (vrijdag en zaterdag).

Doelstelling

Vaak weten blinden of slechtzienden en diens omgeving niet goed waar ze terecht kunnen wanneer ze (plots) in aanraking komen met een visuele handicap. Een oogarts vertelt namelijk meestal niet meteen welke hulp(middelen), aanpassingen en begeleidingsvormen er bestaan om het huishouden te runnen, te werken, een studie te voltooien, een hobby uit te oefenen of een sport te beoefenen. Daarom organiseert de ZieZo-vereniging in samenspraak met het Oogfonds en Ben de Wild Productions B.V. jaarlijks of tweejaarlijks een nationale beurs voor iedereen die te maken krijgt met blind- of slechtziendheid. Ook voor de omgeving is de beurs waardevol. Ervaringen uitwisselen, hulpmiddelen uittesten en deelnemen aan workshops en activiteiten blijken van grote meerwaarde te zijn voor zij die graag iets meer willen weten rond het leven met een visuele handicap.

Vervoer

Aan de het Beatrixgebouw in Utrecht is er voldoende gratis parkeergelegenheid. Blinden en slechtzienden gaan eveneens zelfstandig naar de beurs; het gebouw ligt namelijk naast het station.

Toegang

De toegang is in principe gratis omdat een bezoeker vooraf via de website registreert. De organisatie stuurt daarna kosteloze toegangskaarten naar de geïnteresseerde bezoeker. Door het invullen van een bon uit een beurs/folder en deze af te geven aan de entree, geraakt een bezoeker gratis binnen. De organisatie adviseert dit eveneens voor het bekomen van kortere wachttijden. Indien een bezoeker geen ingevulde bon of vrijkaart heeft, dient hij een klein bedrag te betalen dat schommelt rond 7,5 EUR.

Oriëntatie en begeleiding

Blinden en slechtzienden komen mogelijk alleen naar de beurs en krijgen dan persoonlijke begeleiding aan de ingang. Er is een plattegrond in grootdruk beschikbaar maar wel niet in Daisy-formaat of braille. Er zijn echter wel geleidelijnen in de zaal beschikbaar waardoor de oriëntatie voor blinden en slechtzienden vlotter verloopt.

Bezoekers

Enkele tientallen Nederlandse maar soms ook buitenlandse standhouders vullen de beurslocatie op. De standhouders zijn in zeer diverse werkingsgebieden actief: koken, tandems, voedingssupplementen, loepen, brailleleesregels, studie-ondersteuning, reisbureaus, patiëntenverenigingen, voorleessoftware voor een website, Daisy-spelers, smartphones, computeraanpassingen, zeilen, vakantie, ... Bezoekers vinden er met andere woorden alles wat ze nodig hebben rond het leven met een visuele handicap. Vanzelfsprekend is het mogelijk om enkele hulpmiddelen uit te testen en meestal direct aan te kopen bij een standhouder. Sommige personen met een visuele handicap opteren er voor om later langs te gaan bij een organisatie of bedrijf om zo een product of dienst gedetailleerder te bespreken, bekijken of uit te testen en daarom is het uitwisselen van gegevens en ervaringen belangrijk. De beurs is zeer populair bij de doelgroep en zorgverlenende professionals en lokt hierdoor telkens steevast enkele duizenden bezoekers. Het is bijgevolg de grootste beurs rond dit thema in Europa.

Workshops en activiteiten

Een grote succesformule van de ZieZo-beurs zijn de workshops tijdens alle beursdagen. Deze zijn innovatief en interessant voor zowel blinden als slechtzienden. Thema's zoals verlichting, gps-gebruik, apps, arbeidspostaanpassingen, doofblindheid enzovoort staan dan op het beursprogramma. Ervaringsdeskundigen en experts tonen in deze workshops en activiteiten aan andere blinden en slechtzienden hoe zij omgaan met de nieuwste technologische snufjes alsook hoe ze zich weten te redden in de soms erg ingewikkelde en drukke maatschappij.

De ZieZo-beurs is een belangrijke beurs voor iedereen die te maken krijgt met een visuele beperking.

Lees verder

© 2015 - 2020 Miske, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Blind of slechtziend: iPhone, iPad en andere Apple-productenBlind of slechtziend: iPhone, iPad en andere Apple-productenOok voor wie niet (goed) meer ziet is een iPad of iPhone een uitkomst. Dankzij de standaard toegankelijkheidsfuncties zo…
Beeldschermloep: Hulpmiddel met camera voor slechtziendenBeeldschermloep: Hulpmiddel met camera voor slechtziendenSlechtzienden willen ook graag brieven lezen, kruiswoordraadsels invullen of munten verzamelen. Steeds turen naar de tek…
Eerste consumptiemuntje (jeton) voor blinden & slechtziendennieuws uitgelichtEerste consumptiemuntje (jeton) voor blinden & slechtziendenOp 30 juli 2015 lanceerde de Belgische firma B-Token die zich specialiseert in het produceren en personaliseren van cons…
Visueel gehandicapt, blind of slechtziendVisueel gehandicapt, blind of slechtziendIemand met een visuele handicap heeft een functiestoornis met betrekking tot het zicht. De persoon is blind of zeer slec…
Bilnaad ontharen - voor een gladde bilspleetBilnaad ontharen - voor een gladde bilspleetDe bilnaad is niet bij iedereen glad en haarloos. Is dat erg? Nee, dat is niet erg. Er zijn een paar argumenten die plei…
Bronnen en referenties
 • Actueel exposantenoverzicht, http://www.ziezo.org/eerste-exposanten-zijn-bekend
 • Beursbezoek, http://www.ziezo.org/informatie-voor-bezoekers/voor-wie
 • Beursprogramma, http://www.ziezo.org/beursprogramma
 • Contact, http://www.ziezo.org/contact
 • Gratis toegangskaarten, http://www.ziezo.org/gratis-toegangskaarten
 • Grootletterplattegrond, http://www.ziezo.org/informatie-voor-bezoekers/grootletterplattegrond
 • Home ZieZo-beurs, http://www.ziezo.org
 • Pendeldienst, http://www.ziezo.org/informatie-voor-bezoekers/pendeldienst
 • Routebeschrijving, http://www.ziezo.org/informatie-voor-bezoekers/routebeschrijving
 • Standhouders, http://www.ziezo.org/informatie-voor-bezoekers/standhouders
 • Uitgebreid beursprogramma, http://www.ziezo.org/uitgebreid-beursprogramma
 • Voor bezoekers, http://www.ziezo.org/informatie-voor-bezoekers
 • ZieZo-vereniging, http://www.ziezo.org/ziezo-vereniging

Reageer op het artikel "ZieZo-beurs: Nationale beurs rond blinden en slechtzienden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Miske
Laatste update: 14-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Special: Blinden en slechtzienden
Bronnen en referenties: 13
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!